Χρήστος Μπουκώρος : “Φρένο στην αδικία κατά του Πηλίου, για ένα κτίσμα ανά οικόπεδο”
Το θέμα της άνισης μεταχείρισης του Πηλίου σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα έθεσε σε κυβερνητική σύσκεψη ο Χρήστος Μπουκώρος. 2025-05-22 16:31:46
Στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για ζητήματα της Θεσσαλίας, παρουσία υπουργών, βουλευτών και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, έθεσε μετ’ επιτάσεως προς τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, το φλέγον ζήτημα των περιοριστικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη δόμηση στο Πήλιο.
Ειδική αναφορά έκανε στην υπ’ αριθ. 568/2018 απόφαση του ΣτΕ, με την οποία απαγορεύεται η ανέγερση περισσότερων της μίας αυτοτελούς κατοικίας ανά οικόπεδο ή αγροτεμάχιο στις εντός και εκτός σχεδίου περιοχές του Πηλίου. Ο κ. Μπουκώρος τόνισε χαρακτηριστικά:
«Αυτή η πρόβλεψη ισχύει εδώ και οκτώ χρόνια αποκλειστικά για το Πήλιο και πουθενά αλλού στη χώρα. Πρόκειται για μέτρο που απομειώνει την αξία της ιδιωτικής περιουσίας των κατοίκων και εισάγει ευθεία άνιση μεταχείριση. Είναι απολύτως αναγκαίο να απαλειφθεί, στο πλαίσιο της εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, με την κατάλληλη τεκμηρίωση».
Ο Βουλευτής Μαγνησίας προειδοποίησε ότι, εάν δεν υπάρξει παρέμβαση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επέκτασης τέτοιων περιοριστικών αποφάσεων και σε άλλες περιοχές της χώρας, μέσω ενδεχόμενων νέων προσφυγών, όπως κατ’αναλογία θα συνέβαινε με το ζήτημα των ορίων των οικισμών, που ξεκίνησε από το Πήλιο και το Ρέθυμνο.
Ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος, απαντώντας, αναγνώρισε το πρόβλημα και σημείωσε ότι το ζήτημα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, εφόσον υπάρξει πλήρης και τεκμηριωμένη πρόταση. Συμπλήρωσε ότι το τελικό προεδρικό διάταγμα θα κριθεί εκ νέου από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο κ. Μπουκώρος, τέλος, κάλεσε όλους τους τοπικούς φορείς, τους επαγγελματικούς συλλόγους και την τοπική κοινωνία να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία διαβούλευσης για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ώστε να τεκμηριωθεί πλήρως η ανάγκη για εξάλειψη αυτής της αδικαιολόγητης και επιλεκτικής ρύθμισης:
«Οι κάτοικοι του Πηλίου έχουν εύλογες απορίες και ανησυχίες: γιατί μόνο στο Πήλιο να ισχύει μία τέτοια ασφυκτική δέσμευση; Γιατί οι πολίτες της Μαγνησίας να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα αξιοποίησης της περιουσίας τους όπως σε κάθε άλλη γωνιά της χώρας; Είναι καιρός αυτό να διορθωθεί».