SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Βρέθηκε χαλκός από την Συροπαλαιστίνη στη Σκιάθο- Εμπόριο “χωρίς σύνορα” στον 8ο αιώνα π.χ (εικόνες)

2025-04-07 20:54:06
Βρέθηκε χαλκός από την Συροπαλαιστίνη στη Σκιάθο- Εμπόριο “χωρίς σύνορα” στον 8ο αιώνα π.χ (εικόνες)

 


Προέλευση του χαλκού από τη Συροπαλαιστίνη έδειξαν αναλύσεις σε αντικείμενα που έφεραν στο φως ανασκαφές στη θέση «Κεφάλα» Σκιάθου. Τα αντικείμενα αναλύθηκαν στο εργαστήριο του τμήματος Γεωλογίας της ENS de Lyon στη Γαλλία από τον Διδάκτορα Γεωλογίας Μάρκο Βαξεβανόπουλο και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο 8ο συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα που διεξήχθη ο σαββατοκύριακο στον Βόλο. Άλλα αντικείμενα από μόλυβδο, όπως καταγράφουν τα gegonota.news δείχνουν προέλευση από τη βορειοανατολική Χαλκιδική, τη Θάσο, το Παγγαίο και το Λαύριο. Τα χάλκινα αντικείμενα που αναλύθηκαν με τη μέθοδο των ισοτόπων μολύβδου δείχνουν προέλευση από περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου κάτι το οποίο αποτελεί νέο στοιχείο για τόσο πρώιμα αντικείμενα του 9ου και 8ου αιώνα π.Χ. Άλλα αντικείμενα προέρχονται από την Κύπρο, καθώς και την Εύβοια και τη Σίφνο.

 

Εικόνες: Θέση Κεφάλα
Τα αντικείμενα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη τόσο από τον οικισμό στη θέση «Κεφάλα», όσο και από τα νεκροταφεία, στο πλαίσιο του συνεργατικού ανασκαφικού προγράμματος των ετών 2009-2019 του Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με υπεύθυνο τον Αλέξανδρο Μαζαράκη Αινιάν και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας με υπεύθυνη την Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου. Στην έρευνα εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετείχε και η αρχαιολόγος Ελένη Χρυσοπούλου.

 
 

Μεταλλοφορία από στοά στη Σκιάθο 

Η έρευνα επικεντρώθηκε στη μελέτη της αρχαίας μεταλλευτικής του νησιού και της αρχαίας μεταλλουργίας. Στο πλαίσιο αυτό εντοπίσθηκαν δύο περιοχές αρχαίας μεταλλουργίας σιδήρου στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Τα πορίσματα αυτής της μελέτης θα προστεθούν στα δεδομένα που επιβεβαιώνουν τη σπουδαιότητα του οικισμού στη θέση «Κεφάλα», κυρίως κατά τις αρχαιότερες φάσεις κατοίκησής του, δεδομένου μάλιστα ότι ο οικισμός αυτός φαίνεται να διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην περιοχή των νησιών των Βορείων Σποράδων, όχι μόνον κατά τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του.