Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο, από κατολισθήσεις, πεσμένα δέντρα, φερτά υλικά που παρέσυρε το νερό και ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σε αρκετές περιοχές κοντά σε ποτάμια παρατηρούνται τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ στον υπόλοιπο αστικό ιστό της Ρόδου η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη.
Σημαντική προσοχή απαιτείται στη διασταύρωση της Παστίδας προς Μαριτσά, όπου η συσσώρευση νερού έχει καταστήσει μη ασφαλή τη διέλευση από τη γέφυρα. Οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει τους οδηγούς να αποφεύγουν την περιοχή και να ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές.
Παράλληλα, οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης, με αποτέλεσμα διακοπές υδροδότησης στις περιοχές Παστίδα και Τσαΐρι.
Επίσης στην επαρχιακή οδό Ρόδου – Καλλιθέας κατέρρευσε γεφύρι και κόπηκε ο δρόμος στη μέση, στην περιοχή του Φαληρακίου.
Η έντονη βροχόπτωση συνεχίζεται ακατάπαυστα σε κάποιες περιοχές, ενώ τα φαινόμενα αναμένεται να διαρκέσουν όλη την Κυριακή, σύμφωνα με τις προβλέψεις.
Στις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, το σύστημα 112 εξέδωσε μήνυμα προειδοποιώντας τους κατοίκους για την επικινδυνότητα των συνθηκών στην Ιαλυσό.
Με απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, απαγορεύθηκε η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο της Ρόδου για 24 ώρες λόγω των ζημιών και των κινδύνων που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Παράλληλα, ο δήμος Ρόδου κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.
Η Πολιτική Προστασία παραμένει σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση τυχόν νέων προβλημάτων. Επιπλέον, 34 στελέχη από Μονάδες Δασοκομάντος και ΕΜΑΚ, εξοπλισμένα με φορητές αντλίες και λέμβους, αναχώρησαν αεροπορικώς από την Αθήνα για τη Ρόδο.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Βασίλειο Βαθρακογιάννη, έχει δεχθεί μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής 600 κλήσεις για βοήθεια, από τις οποίες περίπου 60 αφορούσαν μεταφορά εγκλωβισμένων και 200 αντλήσεις υδάτων.
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με τις Αρχές να δίνουν μάχη για τη διαχείριση των συνεπειών της κακοκαιρίας.
Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, επικεφαλής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), τα δεδομένα από τους μετεωρολογικούς σταθμούς καταδεικνύουν πως από το μεσημέρι έως και το βράδυ του Σαββάτου, έπεσαν πάνω από 170 χιλιοστά βροχής σε διάστημα 12 ωρών, βάσει των στοιχείων του σταθμού του meteo.gr.
Παράλληλα, ο σταθμός της ΕΜΥ στο αεροδρόμιο της Ρόδου κατέγραψε 130 χιλιοστά βροχής κατά την ίδια περίοδο. «Ολόκληρος ο μήνας Νοέμβριος είχε συνολικά 151,8 χιλιοστά βροχής», προσθέτει ο κ. Κολυδάς, επισημαίνοντας την ένταση του φαινομένου που κορυφώθηκε με την κακοκαιρία Bora.
Ανακοίνωση για την βιβλική καταστροφή που προκάλεσε η χθεσινή κακοκαιρία στη Ρόδο, εξέδωσε πριν από λίγο ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:
«Η Ρόδος, χθές το βράδυ, δοκιμάστηκε σκληρά. Χρειάστηκε να γίνουν δεκάδες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, σε ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες που οδήγησαν ακόμα και στην ανάγκη επιχειρήσεων διάσωσης των ανδρών που επιχειρούσαν.
Το νησί ενισχύθηκε με δυνάμεις που έφτασαν από την Αθήνα με ειδική πτήση και από τα ξημερώματα έχει σταλεί μήνυμα 112 που απαγορεύει κάθε μετακίνηση.
Προσοχή, η απαγόρευση μετακίνησης είναι σε ισχύ με διάρκεια 24 ώρες. Η καταγραφή ζημιών δεν θα ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί το φαινόμενο, για το οποίο η Μετερεωλογική Υπηρεσία δίνει επανάληψη σήμερα Κυριακή.
Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη συναγερμό και η επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, συνεχής. Στο οδικό δίκτυο υπάρχουν εκτεταμένες καταστροφές καθώς και σε οικίες και επιχειρήσεις.
Εως και τώρα, καμία αναφορά για αγνοούμενο δεν υπάρχει και την περιοχή που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, την Ιαλυσό, εποπτεύει η ΕΜΑΚ. Επαναλαμβάνουμε, ισχύει καθολική απαγόρευση μετακινήσεων».