SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Έξαρση περιστατικών κοκκύτη και ιλαράς μετά την πανδημία

2024-11-23 22:12:01
Έξαρση περιστατικών κοκκύτη και ιλαράς μετά την πανδημία

 

Έξαρση περιστατικών κοκκύτη και ιλαράς σημειώθηκαν μετά την πανδημία σε παιδιά στη Μαγνησία τα οποία αντιμετωπίστηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου, όπως τονίστηκε χθες σε ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την ανάγκη εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του «Αχιλλοπούλειου» από τον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο.
Πιο συγκεκριμένα ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας διοργάνωσε την πρώτη υβριδική επιστημονική ημερίδα για την περίοδο 2024 – 25.

Το πρόγραμμα της ημερίδας ήταν το εξής:
Επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα και συστάσεις για τον εμβολιασμό παίδων και εφήβων. Καλλιόπη Τανού, Παιδίατρος, εξειδικευμένη στην πνευμονολογία παίδων , Επιμελήτρια Α ´ Γ.Ν. ΒΟΛΟΥ

Ιλαρά. Η νόσος σήμερα και ο προληπτικός εμβολιασμός. Κωνσταντίνος Καρόζης, Παθολόγος, εξειδικευμένος στη λοιμωξιολογία. Επιμελητής στο τμήμα λοιμώξεων του 424ΓΣΝΕ.
Εποχικοί εμβολιασμοί ενηλίκων σήμερα. Νεώτερα δεδομένα. Μαγδαληνή Ντάλιου, Παθολόγος, Επιμελήτρια Α ´στη Β ´ Παθολογική κλινική του Γ.Ν. ΒΟΛΟΥ
Σύγχρονη εργαστηριακή προσέγγιση εποχικών νόσων. Σπύρος Πουρνάρας, Καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ. Διευθυντής του μικροβιολογικού εργαστηρίου του ΓΠΝ ΑΤΤΙΚΟ.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Χρήστος Βενέτης τόνισε πως «Ένα έναυσμα για να πραγματοποιήσουμε αυτή την εκδήλωση ήταν τα κρούσματα ιλαράς που σημειώθηκαν στον οικισμό των Ρομά στο πολεοδομικό συγκρότημα πριν δύο μήνες και την ενεργοποίηση που υπήρξε με τον εμβολιασμό από τον ΕΟΔΥ, ώστε αυτή η νόσος να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Εμείς ενημερωθήκαμε για τα περιστατικά ιλαράς τα οποία ήταν αρκετά από τον ΕΟΔΥ. Πάντως το μήνυμα είναι ότι ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο της ιατρικής κατά των λοιμώξεων. Άρα δεν θα πρέπει να δυσπιστούμε για τα εμβόλια και ο καθένας να ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού του και να εμβολιάζεται».
Μάλιστα αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό που πρέπει να κάνουν οι έγκυες, λέγοντας πως «υπάρχουν τέσσερα εμβόλια που πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε οι έγκυες, είναι το αντιγριπικό, κατά του κορωνοϊού, το αντιτετανικό και κατά του κοκκύτη». 

Η κ. Τανού τόνισε πως «μέσα στο καλοκαίρι είχαμε κάποιες σημαντικές αλλαγές που αφορούν το εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο, τη γρίπη, ενώ υπήρξαν και νεότερα στοιχεία για τον ιό του HPV. Γενικά στην Ελλάδα οι γονείς ακούνε και εμπιστεύονται τους παιδιάτρους τους. Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι γονείς που διατηρούν ορισμένες επιφυλάξεις αλλά είναι δικιά μας δουλειά να αναδείξουμε την επιστημονικότητα και την ασφάλεια του εμβολιασμού. Άλλωστε ένας μικρός πυρετός που μπορεί να εκδηλώσει ένα παιδί από το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου δεν συγκρίνεται με τις επιπλοκές μιας μηνιγγίτιδας ή σηψαιμίας,. Γι’ αυτό οφείλουν να ακολουθούν το ενδεδειγμένο πρόγραμμα εμβολιασμού, καθώς αυτό θα προστατεύσει το παιδί τους από σοβαρά νοσήματα ή τις επιπλοκές τους.

Η ίδια ανέφερε πως μετά την πανδημία καταγράφηκαν στο νοσοκομείο Βόλου και πανελλαδικά έξαρση στα περιστατικά κοκκύτη και ιλαράς σε παιδιά τα οποία αντιμετωπίστηκαν.
Από την πλευρά της η κ. Μαγδαληνή Ντάλιου ανέφερε πως οι ενήλικες είναι ευαισθητοποιημένοι για τον εμβολιασμό, μεταβαίνουν στον γιατρό τους για τη συνταγογράφηση και κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες, γιατί φοβούνται για τις επιπλοκές. Αυτή την περίοδο δεν υπάρχει έξαρση στα περιστατικά γρίπης και είναι λίγοι οι νοσηλευόμενοι είτε από κορωνοϊό είτε από την γρίπη.

e-thessalia.gr