Βόλος: Πλέγμα ανάσχεσης νεκρών ψαριών τοποθετείται στο λιμάνι – Φόβοι για πλημμυρισμό εκτάσεων με το κλείσιμο του θυροφράγματος
Άννα Μαρία Παπαδημητρίου: Η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα διερευνήσει ποιος ευθύνεται και σε ποιο κομμάτι. 2024-08-29 08:58:50Ειδικό δίχτυ-πλέγμα τοποθετείται αυτή την ώρα στη γέφυρα στο κορδόνι, στην παραλία του Βόλου για να συγκρατεί τα νεκρά ψάρια που εκβράζει η θάλασσα και να γίνεται πιιο εύκολα η συγκέντρωσή τους. Ήδη πάντως πολλά τουριστικά ιστιοπλοϊκά και άλλα σκάφη έχουν αποχωρήσει διότι δεν αντέχουν την μυρωδιά και στην κάμερα της ΕΡΤ αναρωτιούνται γιατί αυτό δεν έγινε νωρίτερα.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το πρωί συγκεντρώθηκαν περίπου 100 τόνοι νεκρών ψαριών που θα πάνε για καύση στην συμβεβλημένη με την Περιφέρεια Εταιρεία που ειναι στη Λάρισα (τη συμβαση είχε υπογράψει ο προηγούμενος περιφερειάρχης το Νοέμβριο του 2021), όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Βόλου, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Άννα Μαρία Παπαδημητρίου.
Επιπλέον ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών για να αποφευχθεί το φαινόμενο και σήμερα η περισυλλογή γίνεται με ευθύνη της Περιφέρειας που θα πληρώσει τους εργολάβους με κωδικό της πολιτικής προστασίας, γιατί δεν υπάρχει κάποιος που να έχει την ευθύνη διαχείρισης του Παγασητικού.
Ειδικότερα η κ. Παπαδημητρίου, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα το πρωί συγκεντρώθηκαν περίπου 100 τόνοι και ο καθαρισμός συνεχίζεται ενώ σημερα πέρα από τα έξι αρχικά καϊκια θα προστεθούν κι άλλα συν τα πέντε της εταιρείας antipollution.
Θα μπορούσε να αποφευχθεί το φαινόμενο;
Η κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι ο ΟΦΥΠΕΚΑ και το τμήμα της Μαγνησίας (Παλιός φορέας διαχείρισης της λίμνης Κάρλας), δεν ήλθε σε επαφή με την Περιφέρεια, “ούτε μας γνωστοποίησε ότι υπάρχουν αυτά τα εκατομμύρια των ψαριών. Έχω απευθύνει αιτήματα στην τεχνική υπηρεσία της Λάρισας που είναι αρμόδια για τις εγκαταστάσεις εντός και εκτός της λίμνης και μου είπαν ρητά ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί δίκτυ ή κάτι άλλο γιατί η ορμή του νερού είναι πολύ μεγάλη στο θυρόφραγμα και όλα αυτά βρίσκονται κάτω από το νερό, και το δίχτυ κινδυνεύει να φύγει και να κινδυνεύσουν ζωές. Τις τελευταίες 10 μέρες τηλεφώνησα στον κ. Αναγνώστου το Ο.Λ.Β. και του είπα να τοποθετήσουμε κάτι χαμηλά προς τον ΟΛΒ εκεί που έχει αρμοδιότητα και ο άνθρωπος που είπε να συναντηθούμε μετά μια βδομάδα γιατί έλειπε, αλλά είχαν αρχίσει ήδη να βγαίνουν οι τόνοι των ψαριών”.
Το ειδικό δίκτυ που τοποθετήθηκε στον Ξηριά κατέστη δυνατό να τοποθετηθεί διότι μειώθηκε η ροή του αρδευτικού νερού καθώς ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ποτισμάτων των αγροτικών εκτάσεων. “Μιλήσαμε με τον ΤΟΕΒ και έκοψε το αρδευτικό νερό. Αυτή τη στιγμή πάνω από το θυρόφραγμα, επειδή κόπηκε το νερό και είναι ελάχιστο πλέον, υπάρχει μια περιοχή σε μήκος 20 χλμ. με νεκρά ψάρια, όλα αυτά που έρχονται από τον Πηνειό και από τα κανάλια που είχαν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της άρδευσης”, εξήγησε η κ. Παπαδημητρίου. Εξέφρασε δε φόβους ότι από τη στιγμή που το νερό δεν περνά ποια υπάρχει ο κίνδυνος πλημμυρισμού κάποιων εκτάσεων και τα συνεργεία εργάζονται νυχθημερόν για να επισκευαστεί το αντλιοστάσιο της Πέτρας για να οδηγήσει τα νερά πίσω στον ταμιευτήρα της Κάρλας.
“Μίλησα και με τον ΟΦΥΠΕΚΑ και μου είπαν ότι είχαν δημιουργηθεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη αυτών των ψαριών καθώς είχαμε ήπιο χειμώνα, η στάθμη των νερών είχε πέσει και αυτά αναπτύχθηκαν σε τέτοιο βαθμό που δεν είχαν αρκετό οξυγόνο και πέθαναν και έρχονταν κάποια ζωντανά η νεκρά στον Παγασητικό”.
Τέλος η κ. Παπαδημητρίου επανέλαβε ότι καμία υπηρεσία δε3ν ειδοποίησε την άλλη για το φαινόμενο που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται στις πλημμυρισμένες εκτάσεις. “Ούτε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθηγητές ιχθυολόγοι πήγαν να δουν το φαινόμενο, ούτε από τον ΤΟΕΒ στη Λάρισα, δεν υπήρξε καμία επικοινωνία μεταξύ αρμοδίων”. Τόνισε δε ότι η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα διερευνήσει ποιος ευθύνεται και σε ποιο κομμάτι.