Άγγελος Ξηντάρης : Ο καβος Γουρουνι με τον φαρο του
Αναλυτικά το κείμενο του Ά. Ξηντάρη Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου για την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων 2024-08-08 10:00:30Η 18η Αυγουστου (Κυριακη) ειναι η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, η Υπηρεσια φαρων του Πολεμικου Ναυτικου αποφασισε ο Φαρος Γουρουνι στη Σκοπελο να παραμενει ανοιχτος για το κοινο απο τις 10π.μ. έως 2μ.μ.ί και απο τις 5μ.μ. έως 8μ.μ.
Ο φαρος λειτουργησε το 1884 χρησιμοποιώντας το πετρέλαιο ως πηγή ενέργειας μέχρι το 1984 που ηλεκροδοτηθηκε από σταθερό δίκτυο της ΔΕΗ ,απο το 1989 βρισκεται σε συστημα αυτοματοποιησης.
Κατά την διάρκεια της κατοχής έσβησε και επαναλειτουργησε το 1944.
Από την αρχη της λειτουργίας του υποστηρίζοταν από φαροφυλακες οι οποίοι διεμέναν στο φαροσπιτο μέχρι και την αυτοματοποιηση του,σήμερα δυο φαροφυλακες περιοδικά ελέγχουν το φαρικο δίκτυο της περιοχής απο τον φαρο στη Ψαθουρα μέχρι τον φαρο στου Λευτερη(ανάμεσα Σκιαθου -Πηλιου).
Το συγκροτημα περιλαμβανει φαροσπιτο με ενσωματμενο τετραγωνο πυργο ύψους 14μ και η επίστεψη του κατασκευασμενη από ηφαιστειακή τοφφο (λιθος) τοξοτή που στηρίζει το γεισο και διαμορφωνει επίπεδη επιφάνεια πάνω στην οποία υπάρχει κυλινδικος κλωβος μετα μπρουτζινου τρουλου υψους 4μ εντος του οποιου υπαρχει ο περιστροφικος διοπτρικος φαρος και εξοπλισμός Γαλλικης κατασκευης. Το φαροσπιτο και αυτο κτισμενο απο το ιδιο υλικο ,το οποιο μεταφερθηκε απο την Κιμωλο
,περιλαμβανει 3 δωμάτια,χωλ, κουζίνα ,το wc και ο φουρνος βρισκονται εκτος.Απεχει απο τη Γλωσσα περιπου 8km, ο δρόμος αφού διαπλάτυνθηκε , τον Ιούνιο μας παραδοθηκε ασφαλτοστρωμενος από χρήματα Ευρωπαϊκού προγραμματος .
Το φαρικο συγκροτημα ανακυρηχθηκε διατηρητεο ,ιστορικο μνημειο της πολιτιστικης μας κληρονομιας, το 1996 απο το Υπ Πολιτισμου και χρεος μας εκπονηση μελετης και αμεση χρματοδοτηση απο το υπουργειο πολιτισμου για συντηρηση-επισκευη.
Ο φαρος κτιστηκε στο άκρο του ΒΔ κάβου Γουρουνι της νησου Σκοπελου ,που βλεπει τον διαυλο Σκοπελου (μπουγαζι Γλωσσας) και το φαρο Ρεπι της Σκιαθου.Ο φαρος στο Γουρουνι εχει φωτοβολια 20 μιλια, με 3 διαδοχικες αναλαμπες-σκοτους στα πρωτα 30 δευτερολεπτα και μετα παλι απο την αρχη ,δηλ 3 αναλαμπές λευκού φωτός στα πρώτα 10sec ακολουθεί παύση 20sec και συνεχίζει ως περιοδικό φαινόμενο.
Το συγκρότημα βρίσκεται σε 70μ
υψος απο τη θαλασσα ,φαναρι πολυ σημαντικης ναυτικης αξιας και βοήθημα ναυσιπλοιας για την ασφαλη πλευση,παρηγορια και καθοδηγηση των ναυτιλομενων,στις δύσκολες νύχτες του χειμωνα αφου απο αυτο το μπουγαζι ταξιδευουν τα πλοια στη κατευθυνση βορρα-νοτου.
Ναυτικό,ιστορικό τοπόσημο διεθνούς αναγνωρισημοτητας και χρησιμότητας.
Να το επισκεφθειτε, η διαδρομη στο νεο ασφαλτοστρωμενο δρόμο με θεα το γαλαζοπρασινο, αποκρημνο, δασικο περιβαλλον και η τεχνολογια του φαρου θα σας εντυπωσιασουν, ευχαριστησουν και ικανοποίησουν, στην επιστροφή μπορείτε να κολυμπήσετε στις παραλίες Περιβολιού, Πεθαμενη η στου Χονδρογεωργη.