Με την Μαρία Σκουλά στο τραγούδι και το Νίκο Ευβοιώτη συνεχίζει την αναβίωση των πανηγυριών ο Δήμος Σκιάθου αυτή τη φορά παραμονή της εορτασμού της Αγίας Παρασκευής στο εξωκλησι της ομώνυμης περιοχής.
Συμφωνα με το πρόγραμμα που έχει εκδώσει ο Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου την Πέμπτη 25 Ιουλίου το πρωί θα πραγματοποιηθεί ο Ορθρος και η Θεία Λειτουργία στις 07.15 το πρωί έως τις 09.30 ενώ το βράδυ ο Μέγας Εσπερινός και η Αρτοκλασία στις 8 το βράδυ, ενώ αμέσως μετά θα ξεκινήσει το παραδοσιακό νησιώτικο και λαϊκό πρόγραμμα από την Μαρία Σκουλά και το συγκροτημά της με το Νίκο Ευβοιώτη στο βιολί
Η Μαρία Σκουλά γεννήθηκε σε ένα ορεινό χωριό της Νάξου, τον Κινίδαρο στις 7/2/1965. Ήταν το τέταρτο παιδί της εξαμελούς οικογένειάς της. Οι γονείς της, Δημήτρης και Κατερίνα, αγαπούσαν πολύ τη μουσική. Η μητέρα της εκτελούσε χρέη ψάλτη στην ενορία του χωριού και από ηλικία 8 ετών μάθαινε να ψέλνει βυζαντινούς ύμνους δίπλα της. Το χωριό της ήταν πηγή καλλιτεχνών, γι’ αυτό είχε ζήσει από πολύ μικρή έντονα τα μουσικά ακούσματα από τα τακίμια που έπαιζαν στα πανηγύρια. Στο δημοτικό και αργότερα στο γυμνάσιο διοργάνωνε χορωδίες στις γιορτές.
Τον Απρίλιο του ’79 στο πανηγύρι του Αϊ Γιώργη τραγουδάει για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό με παρότρυνση του δεξιοτέχνη Δημήτρη Φυρογένη, που την συνοδεύει στο λαούτο.
Το καλοκαίρι του ’80 τραγουδάει σε γάμους και πανηγύρια στη Νάξο και στα γύρω κυκλαδονήσια με το συγκρότημα ‘Θεουδάκια’.
Το Σεπτέμβρη του ’80 εγκαταστήθηκε στην Αθήνα και τελείωσε το λύκειο. Παίρνει την πρώτη υποτροφία βυζαντινής μουσικής και μονωδίας σε διαγωνισμό του ωδείου Αθηνών και έτσι εξασφαλίζει δωρεάν σπουδές για πέντε χρόνια. Παράλληλα δουλεύει στο νησιώτικο κέντρο ‘Φάρος’ δίπλα στο μεγάλο σολίστα του βιολιού Στάθη Κουκουλάρη (2 σαιζόν ’82 – ’84).
Δίνει εξετάσεις για ανώτερες σπουδές και εισάγεται στη σχολή κοινωνικών λειτουργών, αλλά την κέρδισε η μεγάλη της αγάπη, το τραγούδι.
Από το φθινόπωρο του ’85 έως το Μάιο ’88 συνεργάστηκε με την οικογένεια Χατζοπουλέων (Νίκο Χατζόπουλο – βιολί, Μαριάννα Χατζοπούλου – Βασίλη Χατζόπουλο) στο κέντρο ‘Αστέρια’ στο Χαλάνδρι.
Το ’86 συμμετέχει σε ένα ντουέτο με τίτλο ‘ Έλα στην ακρογιαλιά’ σε προσωπικό δίσκο του Βασίλη Χατζόπουλου και έτσι ξεκινά η επαφή της με την δισκογραφία.
Τον Γενάρη του ’88 ο συνθέτης Σταμάτης Χατζόπουλος της εμπιστεύεται 12 καινούρια τραγούδια και έτσι το Μάιο του ’88 κυκλοφορεί η πρώτη της δισκογραφική δουλειά, με παραγωγό τον Γιάννη Δουλάμη από την τότε CBS, με τίτλο ‘Νησιώτες είμαστε και οι δυό’ και με το πραγματικό της επώνυμο Μαρία Σκουλάξινου. Από αυτό το δίσκο ξεχώρισαν το ομώνυμο τραγούδι και τα ‘Που σ’ αγαπάω’, ‘Ανεμώνα’ και ‘Ανάθεμα τον έρωτα’.
Από το ’88 έως το ’91 δουλεύει στο κέντρο ‘Αιγαίο’. Ακολουθεί μία απουσία από προσωπικές δισκογραφικές δουλειές. Στο διάστημα αυτό έχει πολλές συμμετοχές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω:
-Ερωτικό καυγαδάκι (ντουέτο με τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο)
-Τα αηδόνια της ανατολής (χορωδία στο δίσκο του Γιώργου Νταλάρα) καθώς και δύο τραγούδια στο δίσκο ‘Νησιώτικη Συνάντηση’.
Τον Σεπτέμβριο του ’91 παντρεύεται με το Νίκο Ευβοιώτη (ταλαντούχο βιολιστή).
Το καλοκαίρι του ’93 κυκλοφορεί η δεύτερη δισκογραφική δουλειά από την εταιρία SAKKARIS με τίτλο ‘Της καρδιάς μου το λιμάνι’, όπου σημείωσαν επιτυχία τα τραγούδια ‘Ο έρωτάς σου μάτια μου’ (Μπουγάζι), ‘Σκαλοπάτι, σκαλοπάτι’, ‘Κοπιάστε άνεμοι’.
Τον Απρίλη του ’96 η Μαρία επανέρχεται στην δισκογραφία με το όνομα Μαρία Σκουλά.
Κυκλοφορεί το τρίτο LP ‘Νησιώτικη Θύελλα’ από την RIA, με παραγωγό τον Άκη Γκολφίδη, που επιμελήθηκε και την ηχοληψία. Ξεχώρισαν το ομότιτλο του δίσκου και τα ‘Θησαυρέ μου’, ‘ Έλα γλυκά μου μάτια’, ‘Το γράμμα’, ‘Μια μπουνάτσα μια φουρτούνα’.
Τη σαιζόν ’97-’98 δουλεύει στο κέντρο ‘Τα Νησιώτικα’ και έχει μια πολύ καλή συνεργασία με την Γιώτα Λύδια και τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο.
Τον Σεπτέμβριο του ’98 φέρνει στον κόσμο την κόρη της Κατερίνα. Την επόμενη σαιζόν συνεργάζεται στο κέντρο ‘Βίβλος’ (ρεμπέτικα με τους Χαρούλα Λαμπράκη, Θανάση Πολυκανδριώτη, Αντώνη Παπαϊωάννου).
Το καλοκαίρι του ’99 κυκλοφορεί το τέταρτο κατά σειρά LP με τίτλο ‘Τα νησιώτικα τα γλέντια’ από την RIA. Τα τραγούδια ήταν ηχογραφημένα σε μορφή ενοτήτων – ποτ πουρί – με παραγωγό τον Άκη Γκολφίδη και ηχολήπτη τον Μπάμπη Μπίρη.
Έχει συνεργαστεί επίσης σε κέντρα, συναυλιακούς χώρους με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες του λαϊκού, νησιώτικου και δημοτικού τραγουδιού.
Έχει τραγουδήσει στο Ηρώδειο και στην Ελβετία σε χορωδία Βυζαντινής μουσικής, στο εξωτερικό σε ομογενείς της Γερμανίας και της Αμερικής.
Στο Λυκαβητό, στο θέατρο Πέτρας και σε πολλά μέρη της Ελλάδας σε συναυλιακά φεστιβάλ πολιτιστικού χαρακτήρα.
Η τελευταία της δισκογραφική δουλειά με τίτλο ‘Θαλασσινές μου αγάπες’ κυκλοφορεί από την MBI, με συνεργασίες από καταξιωμένους στο χώρο συνθέτες όπως τον Θανάση Πολυκανδριώτη, το Νίκο Χατζόπουλο κ.α. Στίχους της εμπιστεύθηκαν ο Μάνος Ελευθερίου, η Τασούλα Θωμαίδου και πολλοί άλλοι