SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Λίγες σκέψεις για το κλίμα από έναν ερασιτέχνη | του Νίκου Πασχάλη

2024-07-17 08:48:30
Λίγες σκέψεις για το κλίμα από έναν ερασιτέχνη | του Νίκου Πασχάλη
 
 
Υπερθέρμανση του πλανήτη – Πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη Μεσόγειο. Η περιοχή αντιμετωπίζει ανησυχητικά διαδοχικά ρεκόρ ζέστης, ενώ η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές φτάνει από 29°C – 31°C. Το Αιγαίο διατηρεί φυσιολογικές θερμοκρασίες λόγω του μελτεμιού, ενώ θερμοκρασιακές αποκλίσεις παρατηρούνται στη δυτική Μεσόγειο λόγω των τοπικών ανέμων.
 
Ο κόσμος συνεχίζει να ζει «εξαιρετικά υψηλές» θερμοκρασίες, με τα ρεκόρ ζέστης να διαδοχικά τόσο στο έδαφος όσο και στην επιφάνεια των ωκεανών. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, σημειώνοντας ότι αυτή η κρίση κοστίζει ζωές, βαθαίνει ανισότητες στην υγεία και οδηγεί στην εξάπλωση παρασίτων που μεταφέρουν ασθένειες.
 
Μελέτη δείχνει τώρα ότι η κλιματική κρίση κάνει τη διάρκεια της κάθε ημέρας μεγαλύτερη, καθώς το λιώσιμο των πολικών πάγων αναδιαμορφώνει τον πλανήτη. Η αλλαγή στη διάρκεια της ημέρας είναι στην κλίμακα των χιλιοστών του δευτερολέπτου, αλλά αυτό είναι αρκετό για να διαταράξει την πλοήγηση με GPS, τις ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές και τη λειτουργία του διαδικτύου. Το φαινόμενο είναι μια εντυπωσιακή απόδειξη του πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες μεταμορφώνουν τη Γη και  συναγωνίζονται φυσικές διαδικασίες που υπάρχουν εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια.
 
Η κλιματική κρίση επηρεάζει τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS). Αυτή η μικρή αλλά μετρήσιμη αλλαγή είναι αρκετή για να προκύψουν πιθανά προβλήματα στο διαδίκτυο, στην πλοήγηση με GPS και σε ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές – διαδικασίες που βασίζονται στην ακριβή χρονομέτρηση.
 
Η διάρκεια της ημέρας στη Γη αυξάνεται σταθερά με την πάροδο του γεωλογικού χρόνου λόγω της βαρυτικής έλξης της Σελήνης στους ωκεανούς και στο έδαφος. Ωστόσο, το λιώσιμο των στρωμάτων πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική αναδιανέμει το νερό, μεταφέροντας το στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και αυξάνοντας την ποσότητα του νερού κοντά στον ισημερινό. Αυτό κάνει τη Γη πιο «πλαγιαστή», επιβραδύνοντας την περιστροφή της και επιμηκύνοντας τη διάρκεια της ημέρας.
 
Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι μετατοπίζει τον άξονα περιστροφής της Γης, σύμφωνα με έρευνα που ανέφερε η Guardian. Η ανακατανομή του νερού λόγω του λιωσίματος των πάγων συμβάλλει στην επιβράδυνση της Γης και στη μεταβολή της διάρκειας της ημέρας με ρυθμούς που παλαιότερα συμβαλλόταν σε δισεκατομμύρια χρόνια.
 
Η ανθρώπινη χρονομέτρηση βασίζεται σε ατομικά ρολόγια, τα οποία είναι εξαιρετικά ακριβή. Ωστόσο, η ακριβής ώρα της ημέρας ποικίλλει λόγω της σεληνιακής παλίρροιας, των κλιματικών επιπτώσεων και άλλων παραγόντων. Αυτές οι διαφορές πρέπει να ληφθούν υπόψη, γιατί επηρεάζουν διαδικασίες που βασίζονται στην ακριβή χρονομέτρηση.
 
Οι ερευνητές που δημοσίευσαν στα PNAS αξιολόγησαν την επίδραση της τήξης πάγου στη διάρκεια της ημέρας, η οποία κυμαινόταν μεταξύ 0,3 και 1,0 χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά αιώνα (ms/cy) από το 1900 έως το 2000. Από το 2000, ο ρυθμός αλλαγής επιταχύνθηκε στα 1,3 ms/cy. Αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παραμείνουν υψηλές, ο ρυθμός επιβράδυνσης θα αυξηθεί στα 2,6 ms/cy μέχρι το 2100.