SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Τελέστηκε ο τρίτος υποβρύχιος γάμος στην Αλόννησο - Βουτούν… για όρκους στα βαθιά

Παραπάνω από ενθουσιασμένο το νεόνυμφο ζευγάρι που πραγματοποίησε υποβρύχια γαμήλια τελετή 2024-07-09 07:09:57
Τελέστηκε ο τρίτος υποβρύχιος γάμος στην Αλόννησο - Βουτούν… για όρκους στα βαθιά

Όχι ότι μπορεί κανείς να ξεχάσει την ημέρα του γάμου του, αλλά αδιαμφισβήτητα η υποβρύχια τελετή της Πηνελόπης και του Αριστοτέλη στον βυθό της Αλοννήσου αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία για το ζευγάρι και για τους συγγενείς και μία τρανταχτή απόδειξη ότι το νησί των Σποράδων έχει καταστεί, πλέον, προορισμός για υποβρύχιους γάμους.

Ηταν στις 22 Ιουνίου, όταν η Πηνελόπη και ο Αριστοτέλης ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου… στον βυθό της θάλασσας. Ο τρίτος κατά σειρά υποβρύχιος γάμος στην Αλόννησο πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες αφήνοντας απόλυτα ικανοποιημένους τόσο τους νεόνυμφους όσο και το πλήθος συγγενών και φίλων που ταξίδεψαν από την Αθήνα για να παραστούν στην τελετή.

«Το είπαμε για πλάκα και εξελίχθηκε στην καλύτερη εμπειρία της ζωής μας», αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η νύφη. «Ποτέ δεν είχα φανταστεί με αυτόν τον τρόπο τον γάμο μου, ούτε περίμενα ότι θα έκανα κάτι extreme. Ομως, επειδή κάνουμε καταδύσεις, το πρότεινα. Στην αρχή γελάσαμε και συμφωνήσαμε έτσι να παντρευτούμε. Μετά το ξαναέφερα στο τραπέζι και, χωρίς πολλά πολλά, τη δεύτερη φορά, τα κανονίσαμε» εξηγεί η Πηνελόπη.

Τα πρώτα σχέδια για τον γάμο ξεκίνησαν περίπου τον Φεβρουάριο, με το ζευγάρι να ορίζει την ημερομηνία και να το ανακοινώνει σταδιακά σε συγγενείς και φίλους.

«Μόνο ημερομηνία, όμως, εν τέλει ορίσαμε. Όλα τα άλλα τα αφήσαμε για τελευταία στιγμή και ευτυχώς που στην Αλόννησο όλοι ήταν υπερβολικά εξυπηρετικοί», τονίζει ο γαμπρός, Αριστοτέλης Γλεντής. «Δεν είχαμε, δυστυχώς, το περιθώριο να πάμε από μέρες πριν, με αποτέλεσμα να τα αφήσουμε όλα για τελευταία στιγμή. Ολοι στο νησί, όμως, βοήθησαν παραπάνω από ό, τι περιμέναμε. Μας έδιναν ακόμη και συμβουλές για το μέρος, τον στολισμό, τη δεξίωση… όλα», περιγράφει.

«Είναι πολύ θετικό που οι άνθρωποι στην Αλόννησο και οι επαγγελματίες και οι υπάλληλοι στον δήμο «αγκαλιάζουν» το συγκεκριμένο γεγονός και δεν το βλέπουν σαν απλό καθημερινό καθήκον», λέει ο ίδιος.

Χαμόγελα στη δημοτική αρχή

Ο γάμος έγινε στην περιοχή της Στενής Βάλας. Είναι ο τρίτος κατά σειρά υποβρύχιος γάμος από τον Αύγουστο του 2022, οπότε και ξεκίνησε ο θεσμός. Στα νέα του καθήκοντα «βούτηξε» και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Αλοννήσου Απόστολος Δροσάκης, ο οποίος τέλεσε τον γάμο του ζευγαριού.

Ο ίδιος, όντας πιστοποιημένος δύτης σε επίπεδο advance, δέχθηκε με χαρά να τελέσει τον γάμο του ζευγαριού, που αποτελεί και τον πρώτο γάμο της νέας δημοτικής αρχής.

«Το ζευγάρι είχε επισκεφτεί την Αλόννησο πριν από χρόνια και θέλησε να κάνει στο νησί τον γάμο του. Βοηθήσαμε με όποιον τρόπο μπορούσαμε σε ό, τι και αν χρειάστηκαν. Είτε με τις ληξιαρχικές πράξεις είτε με την τελετή, αλλά ακόμη και με τη δεξίωση», επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Δροσάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι για το υπόλοιπο καλοκαίρι δεν έχει προγραμματιστεί άλλος γάμος.

Οι υποβρύχιοι γάμοι αποτελούν, αδιαμφισβήτητα, μία διαφήμιση για την περιοχή και παρά το γεγονός ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί πολλοί, από τον δήμο Αλοννήσου γίνονται προσπάθειες.

«Μέχρι στιγμής οι υποβρύχιοι γάμοι δείχνουν να δελεάζουν περισσότερο τους τουρίστες παρά τους ντόπιους» επισημαίνει ο πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή Διογένης Θεοδώρου και συνεχίζει «έρχονται για να κάνουν τον γάμο τους και συνδυάζουν και τις διακοπές τους».

Κίνητρο για εκμάθηση οι υποβρύχιοι γάμοι

Στην Αλόννησο, αναφέρει ο κ. Θεοδώρου, υπάρχουν τρία καταδυτικά κέντρα, τα οποία μπορούν να πραγματοποιήσουν μαθήματα τόσο για απλή κατάδυση όσο και για κατάδυση με σκοπό τον γάμο.

Όπως περιγράφει ο Παναγιώτης Αναγνώστου, ιδιοκτήτης καταδυτικού κέντρου στην Αλόννησο, «όταν έγινε το “μπαμ” και η προβολή των υποβρύχιων γάμων, έσπασαν τα τηλέφωνα. Επαιρναν όλοι και ρωτούσαν για να δουν σε πόσες μέρες μπορούν να παντρευτούν». Ωστόσο, ο κ. Αναγνώστου δεν έχει τελέσει μέχρι στιγμής γάμο, καθώς όπως εξηγεί, από φέτος συμμετέχουν και οι τρεις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ο ίδιος εξηγεί ότι πρόκειται για συγκεκριμένη διαδικασία και εκμάθηση που πρέπει να γίνει. Ειδικότερα, χρειάζονται πέντε μαθήματα του πρώτου επιπέδου, καθώς και τα τρία για την πιστοποίηση δεύτερου επιπέδου.

«Δεν είναι δύσκολα μαθήματα και σίγουρα η εμπειρία ανταμείβει όποιους την επιλέξουν. Ο βυθός της Αλοννήσου είναι πραγματικά από τους πιο μαγευτικούς στην Ελλάδα» τονίζει ο κ. Αναγνώστου.

Αλλωστε, πολλοί από τους καλεσμένους του γάμου, έκαναν επί τούτου μαθήματα, προκειμένου να μπορέσουν να βρεθούν στην τελετή των κοντινών τους προσώπων.

Μοναδική εμπειρία και ευκαιρία γνωριμίας

Ο Αριστοτέλης και η Πηνελόπη είχαν επισκεφθεί πριν από χρόνια το νησί. Δεν ήταν στα σχέδιά τους να ξαναβρεθούν, παρά μόνο όταν προέκυψε η ιδέα του γάμου.

«Το γεγονός ότι μόνο στην Αλόννησο μπορείς να κάνει κάτι τόσο μοναδικό αποτελεί γόητρο και θα έπρεπε να λάβει μεγαλύτερη αναγνώριση. Οσο φανταστικό και αν ακούγεται ο υποβρύχιος γάμος είναι 300 φορές καλύτερος» λέει ενθουσιασμένος ο γαμπρός και συνεχίζει εξαίροντας τη φιλοξενία του νησιού.

Οι ίδιοι δεν γνώριζαν καλά το νησί, με αποτέλεσμα να ζητήσουν τη βοήθεια των ντόπιων, οι οποίοι την έδωσαν παραπάνω από απλόχερα.

«Ο γάμος έγινε στο συγκεκριμένο σημείο μετά από παρότρυνση των ντόπιων, οι οποίοι μάλιστα συνέβαλαν στο να απομακρυνθούν τα ιδιωτικά σκάφη που βρίσκονταν στο σημείο, ώστε να στηθούν οι εξέδρες για τους καλεσμένους» εξηγεί ο κ. Γλεντής.

Στην τελετή βούτηξαν εννιά άτομα μαζί με το ζευγάρι, ενώ ακόμη περίπου 30 παρακολούθησαν με μάσκες και βατραχοπέδιλα από την επιφάνεια της θάλασσας την τελετή.

«Οι φίλοι και οι συγγενείς μας ήταν πολύ χαρούμενοι και κατενθουσιασμένοι. Ούτε οι ίδιοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι θα έδιναν το παρών σε έναν γάμο φορώντας μαγιό, βατραχοπέδιλα και φιάλες οξυγόνου» τονίζει χιουμοριστικά ο γαμπρός.

«Αγκάθι» όμως τα δρομολόγια

Λίγο έλειψε να μην φτάσει η κουμπάρα…

«Παραλίγο να μην είχαμε κουμπάρα, έφτασε 20’ πριν τον γάμο» λέει ο Αριστοτέλης Γλεντής για το απρόοπτο που συνέβη στον γάμο του δεδομένου ότι το δελφίνι είχε ακυρώσει τα δρομολόγιά του και η μάρτυρας του ζευγαριού δεν έβρισκε εισιτήρια για να επιβιβαστεί στο νησί.

Το ζευγάρι όρισε πρώτα την ημερομηνία γάμου, διαλέγοντας το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος, ώστε να είναι εύκολο για τους περισσότερους να παρευρεθούν. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι φίλοι και οι συγγενείς θα έρχονταν από Αθήνα, μέχρι και τελευταία στιγμή οι καλεσμένοι δεν μπορούσαν να βρουν εισιτήρια, λόγω του ότι δεν είχαν ανακοινωθεί τα δρομολόγια από το Μαντούδι.

«Ανακοινώθηκαν τρεις εβδομάδες πριν τον γάμο και πάλι, δεν πρόλαβαν όλοι οι γνωστοί μας να κλείσουν εγκαίρως» εξηγεί ο ίδιος προσθέτοντας «ότι είναι κρίμα για ένα τόσο όμορφο νησί με τόσες παροχές να μην έχει δρομολόγια καραβιού, ώστε να μην μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τον προγραμματισμό τους».

 Πηγή: taxydromos.gr