Ν. Α. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ : Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΓΝΗΣΙΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ | Παρουσίαση της νέας έκδοσης - ημερολογίου της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών |
2016-12-01 15:34:00
Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 18:30 στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας (Τ.Ε.Ε.) (2ας Νοεμβρίου & Ξενοφώντος, (Στοά Ηλία Καραπατή) η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και τον πολιτιστικό φορέα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός» παρουσιάζουν την νέα έκδοση της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών «Ν. Α. Χριστόπουλος: Ο τελευταίος γνήσιος λαϊκός καλλιτέχνης της Μαγνησίας».
Στην παρουσίαση της έκδοσης θα μιλήσουν ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, Υπ. Δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου και επιμελητής της έκδοσης, ο Γρηγόρης Καρταπάνης, ερευνητής και εγγονός του λαϊκού ζωγράφου, η Μάγδα Κουμπαρέλου, κριτικός τέχνης, ο Δημήτρης Δερβένης, ναυπηγός. Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει η δημοσιογράφος Ροσάνα Πώποτα.
Η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών με την υποστήριξη Οργανισμού Λιμένος Βόλου και τον πολιτιστικό φορέα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός» επέλεξε να τιμήσει στην έκδοση αυτή του θεματικού της ημερολογίου για το 2017 ένα γνήσιο λαϊκό καλλιτέχνη της Μαγνησίας που έχει αποτυπώσει ένα μεγάλο κομμάτι της ναυτικής παράδοσης της Μαγνησίας και όχι μόνο.
Η έκδοση αφορά το έργο και τη ζωή του λαϊκού Ν. Α. Χριστόπουλου μέσα από ζωγραφικά έργα και αντικείμενα του ζωγράφου του ταρσανά των Πευκακίων σε κείμενα των: Κίτσου Μακρή (λαογράφος και συγγραφέας), Αλέξανδρου Καπανιάρη (συγγραφέας και ερευνητής), Γρηγόρη Καρταπάνη (ερευνητής) και της Μάγδας Κουμπαρέλου (κριτικός τέχνης). Η έκδοση στο δεύτερο μέρος της κοσμείται από αρχειακό φωτογραφικό υλικό, ανέκδοτα σκίτσα του Ν. Α. Χριστόπουλου με στυλό καθώς και προσχέδια με μολύβι.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών κ. Μηλίτσα Ζαρλή –Καραθάνου στο προλογικό της σημείωμα: «Ο Νίκος Χριστόπουλος θεωρείται σήμερα ένας από τους πιο σημαντικούς λαϊκούς ζωγράφους της χώρας και τιμά την πόλη μας με το έργο του. Φιλοτέχνησε πάνω από 300 πίνακες, οι περισσότεροι των οποίων είναι μικρών διαστάσεων και απεικονίζουν σχεδόν πάντα θαλασσινά θέματα, κυρίως πλεούμενα, ναυμαχίες, ταρσανάδες, γοργόνες, μύθους, παραδόσεις κλπ. Πολλοί πίνακές του ανήκουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές».
Η έκδοση – θεματικό ημερολόγιο για τη ζωή και το έργο του Ν. Α. Χριστόπουλου αποτελείται στο πρώτο της μέρος, από τα κείμενα: α) του γνωστού λαογράφου της Μαγνησίας Κίτσου Μακρή τα οποία υπήρξαν τα πρώτα που δημοσιεύτηκαν για τον ζωγράφο το 1958 στο περιοδικό καλών τεχνών «Ζυγός» και το 1978 στο βιβλίο «Βήματα» αντίστοιχα, β) του Αλέξανδρου Καπανιάρη που αναφέρεται συνολικά στο έργο του τελευταίου γνήσιου καλλιτέχνη της Μαγνησίας, γ) της Μάγδας Κουμπαρέλου που αναφέρεται στο ζωγραφικό έργο του Χριστόπουλου και στην ανάλυση των έργων που κοσμούν της έκδοση, δ) του Γρηγόρη Καρταπάνη με αναφορές στην αλληλογραφία και τις ιστορίες ψαρέματος του λαϊκού ζωγράφου με τον ποιητή Γ. Δροσίνη, τον Κ. Τοπάλη και τον Α. Παπαδιαμάντη και δ) του Ν.Α. Χριστόπουλου με ένα ιδιότυπο βιογραφικό σημείωμα.
Τα έργα του λαϊκού ζωγράφου που επιλέχθηκαν για την έκδοση αφορούν τις ενότητες: α) Καράβια από τη Μαγνησία, β) Το λιμάνι του Βόλου, γ) Τα Ζαγοριανά Καράβια, δ) Καράβια από όλη την Ελλάδα, ε) Καράβια από διάφορες περιοχές του κόσμου και στ) ανθρώπινες μορφές πάνω σε νεροκολοκύθες και καράβια πάνω σε χάρτινα κουτιά από φαρμακευτικά σιρόπια.
Αντίστοιχα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού και Πρόεδρος του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» αναφέρει χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό του σημείωμα: «Οι λαϊκοί ζωγράφοι και αγιογράφοι της Μαγνησίας όπως ο Ν.Α. Χριστόπουλος αποτελούν ένα ζήτημα προς διερεύνηση στο μέλλον και κυρίως οφείλουμε να διερευνήσουμε εκείνες τις πτυχές της ιδιαίτερης λαϊκής τέχνης, που μπορεί να μεταφερθεί στις επόμενες γενιές . Η τέχνη του χειροποίητου και η έννοια του αυθεντικού απέναντι στην μαζική κουλτούρα που επιβάλλει η εποχή της ψηφιακής εικόνας, ίσως αποτελέσει μια δικλείδα ασφαλείας στην συνεχή διολίσθηση της αισθητικής στο αντίγραφο και το «φανταχτερό», που τείνει να ισοπεδώσει κάθε έννοια δημιουργίας σε ένα περιβάλλον που οι άνθρωποι θα πρέπει επιτέλους να συνεργάζονται, να επικοινωνούν και να παράγουν πολιτισμό».
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου κ. Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος ως εκπρόσωπος του φορέα που στηρίζει αυτή την προσπάθεια και σχετίζεται με το λιμάνι του Βόλου αναφέρει χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό του σημείωμα: «Ο Νίκος Χριστόπουλος, ένας άλλος Θεόφιλος, ένας υπέροχος λαϊκός ποιητής, ζωγράφος, οραματιστής και αφηγητής της ιστορίας με το δικό του λυρικό τρόπο… . Τα έργα του αναδίδουν τη θαλασσινή αύρα, την αγάπη του δημιουργού για τη ναυτική παράδοση και διασώζουν εικόνες και μνήμες μιας ολόκληρης εποχής».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών προσκαλεί όλους τους πολίτες της Μαγνησίας να συμμετέχουν και να αγκαλιάσουν την παρουσίαση της έκδοσης – ημερολογίου για το 2017 στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ε. – Παράρτημα Μαγνησίας την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου και ώρα 18:30 μ.μ.. Τα έσοδα από την πώληση της έκδοσης θα ενισχύσουν το έργο της Ε.Θ.Ε. έτσι ώστε στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε η Εταιρεία να μπορεί να συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ