π. Θ. Μπατάκας: Λειτουργούμε πέντε κοινωνικές δομές, βοηθούμε όποιον έχει ανάγκη
Σε νέες εγκαταστάσεις πλέον όλες οι δομές του «Εσταυρωμένου» 29 χρόνια απ΄την ίδρυσή του 2024-06-01 10:09:56Απολογισμό του σημαντικού έργου που έχει επιτελέσει ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Εσταυρωμένος», έκανε ο υπεύθυνος ιερέας και πρόεδρος του Δ.Σ. π. Θεόδωρος Μπατάκας, ο οποίος επισήμανε ότι μετά 29 χρόνια, υπάρχει μεγάλος ζήλος και ευεργετική προσφορά της τοπικής μας Εκκλησίας.
Ο «Εσταυρωμένος», που ξεκίνησε ως μια ανάγκη για κρατούμενους των φυλακών τοπικά, έχει πλέον Πανελλαδική δράση, ενώ έχει προσφέρει και σε χώρες του εξωτερικού, όπου υπήρχαν δοκιμασίες και δυσκολίες, όπως Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Τουρκία, Ουκρανία, μέχρι και τη Μαγαδασκάρη…
Ο ιερέας ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ότι ο «Εσταυρωμένος» ξεκίνησε το φθινόπωρο του 1995, από μια μεγάλη ανάγκη που είχε ο εντεταλμένος ιερέας των φυλακών Κασσαβετείας. Ο ίδιος θυμήθηκε ότι είχε καλέσει 21 πρόσωπα, κληρικούς και λαϊκούς, κατέθεσε τον προβληματισμό του για τις ανάγκες των φυλακών και αποφάσισαν να ιδρυθεί ο Σύλλογος.
Λειτουργεί πλέον, πέντε κοινωνικές δομές!
«Τότε ούτε καν σκεφτόμασταν ότι θα φτάναμε στο σημείο μετά από 29 χρόνια ο «Εσταυρωμένος» θα λειτουργεί πέντε κοινωνικές δομές και θα ευεργετεί όχι μόνο τους συμπολίτες και τις κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής μας, αλλά θα έχει Πανελλήνια δράση και όπου υπάρχει δοκιμασία, χώρος κράτησης, κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, είμαστε παντού παρόντες», επισήμανε.
Ο κληρικός, τόνισε ότι όπου υπάρχει ανάγκη, ανταποκρίνεται στις παρακλήσεις των ανθρώπων αυτών και στέλνεται φορτηγό με έξοδα του «Εσταυρωμένου», γεμίζοντας κάποια κενά που αφήνει η Πολιτεία.
«Βοηθούμε όποιον έχει ανάγκη»
«Ο Εσταυρωμένος είναι ένα φιλανθρωπικό σωματείο, που στόχο έχει – μετά από αναθεώρηση του καταστατικού – να βοηθήσει και όλες τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και όχι μόνο τους φυλακισμένους και σήμερα μέσω των κοινωνικών δομών μας, που είναι σε κτίρια της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, να μπορούμε να βοηθούμε όποιον έχει ανάγκη».
Ο π. Θεόδωρος είπε ότι ο Σύλλογος έχει ένα κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας που ασχολείται με τις ανθρωπιστικές αποστολές, εντός και εκτός Μαγνησίας.
Επίσης διαθέτει σταθμό πρώτων κοινωνικών βοηθειών που υποδέχεται καθημερινά δεκάδες ανθρώπους και χορηγεί κλινοσκεπάσματα, ενδύματα, υποδήματα, μικροσυσκευές και ό,τι άλλο υπάρχει.
Στο εργαστήριο ραπτικής του «Εσταυρωμένου», εθελόντριες μοδίστρες δημιουργούν σεντόνια, μαξιλαροθήκες και άλλα είδη που παρέχονται δωρεάν σε χώρους κράτησης.
Το κέντρο υποδοχής κρατουμένων και ευπαθών ομάδων, μετεγκαταστάθηκε στην οδό Θουκιδίδου 10, με όλες τις δομές του Συλλόγου, θα γίνουν εγκαίνια (την ερχόμενη Δευτέρα) για ένα νέο ξεκίνημα και μπορεί ο καθένας να πάει και να δει το αποτέλεσμα της τοπικής μας Εκκλησίας και του «Εσταυρωμένου».
«Ικανοποίηση για μας είναι το χαμόγελο των ανθρώπων, των οποίων καλύπτουμε τις ανάγκες, όποιοι και να είναι αυτοί», ανέφερε ο κληρικός.
«Όχι σε επιχορηγήσεις και χορηγίες από τον κρατικό ή ευρωπαϊκό κορβανά»
Ο ίδιος είπε ότι ο «Εσταυρωμένος» είναι φιλανθρωπικό Σωματείο που δεν δέχτηκε επιχορηγήσεις και χορηγίες από τον κρατικό ή ευρωπαϊκό κορβανά. «Είναι συνειδητή η απόφασή μας. Αφεθήκαμε χέρια του Θεού και στην αγάπη των συμπολιτών μας και έτσι θα βαδίσουμε, γιατί πάμε πάρα πολύ καλά», επισήμανε ο π. Θ. Μπατάκας.
Ακόμη ανέφερε ότι τον Σύλλογο πλαισιώνουν νέοι άνθρωποι, όπως έγινε πρόσφατα με πέντε εκπαιδευτικούς, που μόλις πήραν σύνταξη πήγαν κοντά στο σύλλογο και οργανώνουν τον «Εσταυρωμένο» από γραμματειακή υποστήριξη, μηχανοργάνωση, το αρχείο, αλλά και κάμερες και συναγερμό στο κτίριο, καθώς υπήρξαν και κλοπές.
Ο ιερέας είπε ότι η βοήθεια δεν προέρχεται γενικά από τον κόσμο, όπως πιστεύουν κάποιοι, αλλά συγκεκριμένοι άνθρωποι που τους γνωρίζουν και τους εμπιστεύονται και είναι τακτικοί στο να δίνουν ένα οικονομικό βοήθημα. Επίσης τόνισε, ότι αν και τα έξοδα σε αγορές υπέρ τρίτων και βοηθήματα φθάνουν τις 4.000-4.500 €, ο «Εσταυρωμένος», ποτέ δεν βγήκε να ζητήσει χρήματα «αλλά με τη χάρη του Θεού είναι κοντά μας ο Χριστός μας σκεπάζει και μας βοηθά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο π. Θ. Μπατάκας ανέφερε ότι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό στους συμπολίτες.