Δίκη για το Μάτι: Εισηγήθηκε την απαλλαγή της Ρ. Δούρου ο εισαγγελέας – Καταπέλτης για την Πυροσβεστική
2024-02-20 12:57:37Την παντελή απουσία συντονισμού τις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, αλλά και στην έλλειψη ακόμη και της στοιχειώδους προειδοποίησης και ενημέρωσης των κατοίκων, αναφέρθηκε ο εισαγγελέας συνεχίζοντας την αγόρευση του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.
Νωρίτερα ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε την απαλλαγή για την πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τονίζοντας ότι προέβη σε όλες τις ενέργειες που όφειλε να είχε κάνει. Ο εισαγγελέας δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να αναδείξει τις καθοριστικές ευθύνες που έφερε η Πυροσβεστική, η οποία δεν ενημέρωσε κανέναν, όχι μόνο τους πολίτες αλλά ούτε και τους συναρμόδιους φορείς για να κινηθούν. “Η Περιφέρεια συνέδραμε. Άλλωστε ο ρόλος της δεν είναι αποφασιστικός. Συνέδραμε όσο μπορούσε την Πυροσβεστική, αλλά δεν είχε καμία ενημέρωση για την πορεία της φωτιάς. Ακόμη και αυτά που έμαθε η κυρία Δούρου τα έμαθε από την αρμόδια αντιπεριφερειακη αρχή”, όπως είπε χαρακτηριστικά .
Νωρίτερα, ο εισαγγελικός λειτουργός ήταν καταπέλτης για την Πυροσβεστική και για τους αξιωματικούς που ήταν επικεφαλής στο σημείο, λέγοντας ότι εκτός από την ανεπάρκεια των πυροσβεστικών μέσων, είχαμε και την έλλειψη οποιασδήποτε συνεννόησης, την παντελή απουσία του κράτους, την παντελή έλλειψη επικοινωνίας των αρμόδιων φορέων.
Επικαλούμενος τις καταθέσεις των μαρτύρων, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης τόνισε ότι η μοναδική οδηγία που είχε δοθεί ήταν “κάντε ο,τι μπορείτε, σώστε ο,τι σώζεται” ακόμη κι οταν η φωτιά είχε μπει στο Μάτι. Αυτή ήταν η οδηγία που είχε δοθεί στους αρμόδιους πυροσβέστες, αξιωματικούς της Πυροσβεστικής και της Πυροσβεστικής, οι οποίοι μπορεί να έκαναν αυτοσχέδιες προσπάθειες διάσωσης, ωστόσο σε κεντρικό και επιτελικό επίπεδο δεν μπορούσαν να συντονίσουν απολύτως τίποτα εκείνες τις κρίσιμες ώρες.
“Υπήρχε και ο χρόνος και εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιούσε έγκαιρα..Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες .. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε . Μπορούσε κα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές” είπε και πρόσθεσε:
” Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία του επίγειου επικεφαλής με τις δυνάμεις που πήγαιναν στην περιοχή δημαρχοι και τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη φωτιά…Δεν υπήρχε πυροσβεστική στο Μάτι! Ανέμεναν εντολές για να δράσουν … Η μόνη οδηγία ήταν κάντε ο,τι μπορείτε,σώστε ο,τι σώζεται …Μόνος του μάρτυρας αστυνομικός με δυνάμεις που κατάφερε να συγκεντρώσει και ενώ κινητοποίησε τα δύο οχήματα της πυροσβεστικής που παρέμεναν αδρανοποιημενα μπήκε στο Μάτι . Μια παρόμοια κατάσταση επικράτησε στην περιοχή από όλους με αποτέλεσμα οι ήδη ανεπαρκείς δυνάμεις να γίνονται ακόμα ανεπαρκέστερες”.
Επιπλέον ο εισαγγελέας επικαλέστηκε καταθέσεις συγγενών θυμάτων που βεβαίωσαν την απουσία πυροσβεστικών οχημάτων στο Μάτι κυρίως τον πρώτο χρόνο της φωτιάς τονίζοντας ότι όλοι έκαναν λόγο για μεμονωμένες αυτοσχέδιες προσπάθειες διάσωσης αλλά για παντελή έλλειψη κεντρικού συντονισμού
Οι κατηγορίες για τον κ. Χιώνη ότι δεν αξιοποίησε δυνάμεις και δεν καθοδήγησε τις δυνάμεις ως όφειλε στο πεδίο αποδείχθηκαν, είπε. Όλα αυτά επέτειναν στην επέλευση του τραγικού αποτελέσματος.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο εισαγγελέας με βάση πάντα το αποδεικτικό υλικό επισήμανε ότι “κάθε ενέργεια για να τεθούν οι πολίτες σε εγρήγορση θα ήταν επωφελής για αυτούς. Τα πράγματα θα εξελίσσονταν καλύτερα σε σχέση με τον τρόπο που εξελίχθηκαν. Κάποιες από τις εκδοχές που έχουν διατυπωθεί προσβάλλουν τη λογική μας”.
Και συμπλήρωσε πως υπήρχε αρκετός χρόνος που παρείχε τη δυνατότητα στους πολίτες να σταθμίζουν την κατάσταση και να αποφασίσουν είτε να απομακρυνθούν προς ασφαλέστερο σημείο,είτε να μείνουν σπίτι, είτε να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες όμορες οικίες που θα μπορούσαν να σφραγίσουν και να μείνουν εκεί.. η να πάνε στην έσχατη περίπτωση στη θάλασσα. . “Υπήρχε και ο χρόνος και οι εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιούσε έγκαιρα. Αν οι επίγειοι επικεφαλής τους ενημέρωναν έγκαιρα .Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες εκείνες τις κρίσιμες ώρες.Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μιλούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε. Μπορούσε και έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές”.
Μέχρι στιγμής ο εισαγγελέας έχει εισηγηθεί την απαλλαγή της πρώην επικεφαλής Γ. Γ. Πολιτικής Προστα Καπάκη και της Ρένας Δούρου όπως και τεσσάρων ακόμα κατηγορουμένων των Χρ. Λαμπρη, Χρ. Δροσοπουλου, Γ. Πορτοζούδη και Στεφάνου Κολοκούρη καθώς και την ενοχή για δύο σκέλη του κατηγορητηρίου για τον Χαράλαμπο Χιώνη.
Το δικαστήριο στη 1.30 διέκοψε για την Πέμπτη λόγω των έκτακτων μέτρων για την κινητοποίηση των αγροτών.
Ρεπορτάζ Ντίνα Τσουκαλά