Τι προβλέπει το πρόγραμμα Κουρέτα για τη Γεωργική Ανάπτυξη Θεσσαλίας
2023-12-01 13:48:59
Το πρόγραμμα γεωργικής ανάπτυξης Θεσσαλίας παρουσίασε σήμερα η νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρς Κουρέτας, απότοκο της μελέτης και κατάθεσης προτάσεων της διεπιστημονικής επιτροπής που αποτελείται από εμπειρογνώμονες και καθηγητές και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγιση στη διαχείριση των υδάτων αλλά και των πλημμυρών ενώ κατέθεσε και πλέγμα προτάσεων για την αλλαγή του γεωργικού προφίλ της Θεσσαλίας.
Στο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τους Ολλανδούς εμπειρογνώμονες και τη σύμφωνη γνώμη της διεπιστημονικής Επιτροπής απαιτείται αλλαγή της όλης προσέγγισης αναφορικά με τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών, η οποία προφανώς θα είναι κοστοβόρος και χρονοβόρος. Αναφορικά με τη διαχείριση πλημμυρών, πρέπει να υιοθετηθεί ένα πρωτόκολλο 3 επιπέδων ασφαλείας, το οποίο συμπεριλαμβάνει:
1) Πρόληψη πλημμυρών
2) Διεπιστημονική διακυβέρνηση και
3) Βελτιωμένη έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων.
Δεδομένης αυτής της νέας απειλής ακραίων καιρικών φαινομένων, υστερούμε και στα τρία αυτά επίπεδα ασφαλείας. Συνοπτικά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ζήτημα και τεχνικό και διοικητικό.
- Επίπεδο ασφαλείας 1: Πρόληψη: Η ύπαρξη ισχυρών προστατευτικών μέσων και υποδομής που μπορούν να προλάβουν πλημμύρες και με αυτά τα ακραία και ξαφνικά επίπεδα βροχοπτώσεων.
- Επίπεδο ασφαλείας 2: Διοίκηση: Η ύπαρξη διαλειτουργικής διοίκησης με αντικείμενο τους ποταμούς, τη άρδευση και τον χωρικό σχεδιασμό.
- Επίπεδο ασφαλείας 3: Διαχείριση κρίσεων / Άμεση ανταπόκριση: Σε περιοχές όπως η Θεσσαλία, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να κινητοποιηθούν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και η πολιτική προστασία πρέπει για την ακρίβεια να κινητοποιηθεί ΠΡΙΝ καν ξεκινήσει η κακοκαιρία, απαιτώντας πολύ έγκαιρα συστήματα προειδοποίησης και ειδική εκπαίδευση τόσο των στελεχών έκτακτης ανάγκης όσο και των πολιτών.