Ανάγκη για κοινωνικοποίηση των παιδιών ΑμεΑ στην Σκιάθο | τονίστηκε σε ημερίδα
2017-11-21 23:02:58Μία πρωτότυπη ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2017 στη Σκιάθο, με θέμα ¨Μέριμνα της ψυχικής υγείας των γονέων με παιδιά με ειδικές ικανότητες¨. Η κοινωνικός επιστήμονας – ερευνήτρια, Στεφανία Βενιέρη είχε την ιδέα του θέματος της ημερίδας και συντόνισε μία πολύπλευρη συζήτηση με ομιλητές, την ειδική παιδαγωγό του Ειδικού Σχολείου του νησιού Φένια Φίλιου, την κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Υγείας Σκιάθου και οικογενειακή θεραπεύτρια-MSc ψυχικής υγείας, Άρια Σεβλιανού, τον υπεύθυνο φυσικής αγωγής Νίκο Τασιόπουλο και τον σκηνοθέτη και δημιουργό μεταξύ άλλων και ντοκιμαντέρ για ΑμεΑ, Χάρη Ξυδιά. Για πρώτη φορά, συνεργάστηκαν για τη διοργάνωσή της, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή το Κέντρο Υγείας Σκιάθου, το Ειδικό Σχολείο ‘Αλ. Παπαδιαμάντης’ της Σκιάθου, ο Δήμος Σκιάθου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’ και ειδικοί επιστήμονες
Η Στεφανία Βενιέρη τόνισε πως η εφαρμογή προσέγγισης των γονέων με την μορφή ομάδων εστίασης είναι αποτελεσματικότερη από την απλή μέθοδο ανοιχτής συνέντευξης διότι βοηθάει τους γονείς να γίνονται πιο επικοινωνιακοί, να μην έχουν αναστολές στην κοινοποίηση της οικογενειακής τους κατάστασης λες και είναι κάτι που πρέπει να μένει κρυφό, να μοιράζονται ιδέες και λύσεις κι τελικά να εντάσσονται πιο ενεργά στην κοινωνία ενισχύοντας την βελτίωση της ψυχικής τους υγείας. Αυτό σημαίνει πως η σωστή εφαρμογή της προτεινόμενης μεθόδου από τους ειδικούς επιστήμονες ( ειδ.παιδαγωγοί, κοιν. λειτουργοί, οικ. σύμβουλοι κ.λ.π) με βασική προϋπόθεση την θέληση και συνεργασία των γονέων θα προσέφερε θετικά αποτελέσματα στην ψυχική ισορροπία των γονέων και της οικογένειας τους αλλά και στην συναναστροφή τους με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας συνολικά.
Επίσης η παιδαγωγός Φένια Φίλιου ανέδειξε την ανάγκη κοινωνικοποίησης των παιδιών ΑμεΑ, ειδικά σε μικρές κοινωνίες όπως η Σκιάθος, η κοινωνική λειτουργός Άρια Σεβλιανού παρότρυνε του γονείς των παιδιών ΑμεΑ, να συνεργαστούν μαζί της, δημιουργώντας ακόμη και ομάδες αλληλοϋποστήριξης, ο γυμναστής Νίκος Τασιόπουλος ανέδειξε την ευεργετική επίδραση στα παιδιά ΑμεΑ, που έχει ο αθλητισμός, μέσα από την εμπειρία του ως προπονητής της Χριστίνας Γκούσω, παιδί ΑμεΑ, που κέρδισε δύο χρυσά μετάλια στους αγώνες Special Olympics Athens 2011, και τέλος ο σκηνοθέτης Χάρης Ξυδιάς ανέπτυξε τους τρόπους προσέγγισης των ΑμεΑ και την σχέση εμπιστοσύνης, ειλικρίνεια και σεβασμού που πρέπει να δημιουργηθεί πριν από την χρήση οπτικοακουστικού υλικού μέσου. Επίσης ανέλυσε την σχέση τέχνης και κοινωνίας και την αλληλεξάρτηση και σύνδεση μεταξύ των δύο εννοιών.
Την ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Σκιάθου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, χαιρέτισαν εκ μέρους του Δήμου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τρακόσας, ο οποίος τόνισε πως ο Δήμος θα είναι ένθερμος υποστηρικτής τέτοιων χρήσιμων πρωτοβουλιών, και εκ μέρους του Συλλόγου ο Θοδωρής Τζούμας, όπου στο σύντομο χαιρετισμό του έδωσε έμφαση στην ανάγκη της συνεργασίας για την αποτελεσματική υποστήριξη των ατόμων ΑμεΑ και των οικογενειών τους.
Αφού ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες, ακολούθησε ανοιχτός διάλογος με τους γονείς των παιδιών του Ειδικού Σχολείου καθώς και με εκπαιδευτικούς. Έπειτα πραγματοποιήθηκε η προβολή εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ με θέμα ΑμεΑ και αθλητισμός. Μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης και χαράς οι γονείς επικοινώνησαν μεταξύ τους και με την ομάδα των ομιλητών με θετική ενέργεια και πνεύμα ομαδικότητας και κοινωνικοποίησης. Αυτός ήταν ο στόχος του Χάρη Ξυδιά και της Στεφανίας Βενιέρη που πήραν την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση αυτής της ημερίδας και πέτυχε. Στο νησί του Παπαδιαμάντη έγινε η έναρξη αυτής της μοντέρνας και διαδραστικής ημερίδας βασιζόμενη σε ευρωπαϊκά πρότυπα, με επόμενο προορισμό την Αθήνα και τα υπόλοιπο νησιά της Ελλάδας. Η υποδοχή του δημιουργού του ντοκιμαντέρ και της ερευνήτριας από τους συνδιοργανωτές την ημερίδας, τον Δήμο Σκιάθου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος’ ήταν πολύ θερμή. Η ημερίδα πέτυχε τον κοινωνικό της σκοπός δηλαδή, την κοινωνικοποίηση των γονέων παιδιών ΑμεΑ καθώς και την ενημέρωση τους για τον ρόλο του ειδικού παιδαγωγού και κοινωνικού λειτουργού σε έναν τόπο και την αξιοποίηση τους προς όφελος της ψυχικής τους υγείας και όχι μόνο. Η Σκιάθος πάντα ήταν πρωτοπόρα σε θέματα πολιτισμού και κοινωνικού περιεχομένου. Πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση!