Έχει ειδικευτεί στη Μεταβυζαντινή τέχνη και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο ενεργητικό της έχει δημοσιευμένες μελέτες σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, καθώς και σε πρακτικά συνεδρίων.
Σήμερα παρουσιάζεται το βιβλίο της Ξανθής Προεστάκη για την κληρονομιά του Βυζαντίου σε ναούς και μονές
2023-07-30 01:18:00
Στο βιβλίο της η κα. Ξανθή Προεστάκη αναλύει τις εικονογραφικές συνθέσεις στους ναούς του Αγίου Αθανασίου στο Κάστρο, του Αγίου Δημητρίου στον Χριστό και των Αγίων Αποστόλων στον Βράχο, που χρονολογούνται στον 17ο αιώνα, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τα σπαράγματα τοιχογραφιών που έχουν απομείνει στους ναούς Αγίου Γεωργίου της Κυρατσώς, Αγίου Μιχαήλ Συνάδων, Παναγίας Παπαμελετίου, Γεννήσεως του Χριστού και του Ευαγγελισμού στο Κάστρο, καθώς και στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Το βιβλίο, που φτάνει τις 300 σελίδες, μυεί τον αναγνώστη στην ιστορία του νησιού, το οποίο φημίζεται για το θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων του. Όμως, την ίδια στιγμή αποτελεί μια ιστόρηση της διαδρομής της Σκοπέλου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, με την καθηγήτρια του Τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (διδάσκει βυζαντινό πολιτισμό) να κάνει εξαιρετική δουλειά στην ανάδειξη των μεταβυζαντινών μνημείων που μπορεί κάποιος να συναντήσει σ’ ετούτη τη γωνιά των Βορείων Σποράδων.
Το βιογραφικό της συγγραφέα
Η Ξανθή Προεστάκη σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία και είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σπούδασε επίσης, στο Ινστιτούτο Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στο Παρίσι και παρακολούθησε ειδικά προγράμματα Μουσειολογίας, Ξενάγησης και Πολιτιστικής Διαδρομής σε Μουσεία Ιστορίας και Τέχνης στο Παρίσι με οργάνωση του Μουσείου του Λούβρου. Έχει διδάξει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Αιγαίου, όπως και στο Χαροκόπειο, ενώ τελευταία στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ανασκαφικά προγράμματα και επιτόπιες έρευνες σε Ελλάδα, Ιταλία, Αίγυπτο και Ιορδανία. Έχει ασχοληθεί επίσης, με τον εκδοτικό χώρο αναλαμβάνοντας επιμέλειες εκδόσεων και την σύνταξη των περιοδικών «Βιβλιοφιλία» και «Βιβλιοφιλικά Νέα», ενώ έχει ασχοληθεί με τη διοργάνωση εκθέσεων νεότερης ελληνικής τέχνης και χαρακτικής.
Το 2012 εκδόθηκε η μονογραφία «Οι ζωγράφοι Κακαβά. Συμβολή στη μελέτη του νότιου ελλαδικού χώρου (16ος-17ος αι. μ.Χ.)», εκδ. Παρισιάνου, ενώ το 2010 δημοσίευσε σε συνεργασία με την καθηγήτρια Ε. Γεωργιτσογιάννη τη μονογραφία «Ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου Στεμνίτσας (1810)».