“Έφυγε” από καρκίνο η καθηγήτρια Μαρί-Νοέλ Ντυκέν -Δίδασκε στο τμήμα Χωροταξίας του Π.Θ
2023-05-02 17:17:38
Η Μαρί-Νοέλ Ντυκέν καθηγήτρια στο τμήμα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας “έφυγε” χθες βράδυ μετά από δύσκολη “μάχη” με τον καρκίνο.
Ήταν ιδάκτορας Μαθηματικής Οικονομίας και Οικονομετρίας (Université Paris X), ερευνήτρια στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών (Αθήνα) (1986-1992) και εν συνεχεία μέλος ΔΕΠ στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΜΧΠΠΑ) ενώ από το 2016, ήταν καθηγήτρια Στατιστικών και Οικονομετρικών Μεθόδων Χωρικής Ανάλυσης. Το 1997-1996, ήταν επιστημονικός Σύμβουλος στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, στο Υπουργείο Γεωργίας και το 1998-1999, επιστημονικός σύμβουλος στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσιών Έργων. Από το 1999, ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου (ΕΑΧ) του ΤΜΧΠΠΑ του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας καθώς και τακτικός μέλος του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων (ΕΔΚΑ) του Π.Θ. στον οποίο έγινε Διευθύντρια το 2020. Ήταν επίσης μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής Ένωσης Demobalk και από το 2011, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης.
Το 2005, έγινε «Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques» (Απονομή του Ακαδημαϊκού Φοίνικα) από το Υπουργείο Παιδείας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας της Γαλλίας.
Συμμετείχε ως επιστημονικός συνεργάτης ή/και επιστημονικός υπεύθυνος σε πάνω από 60 ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς και διεθνείς φορείς. Συγγραφέας πάνω από 150 άρθρων και κείμενων σε συλλογικούς τόμους, πρακτικών διεθνών συνέδριων που διαπραγματεύονται θέματα όπως πληθυσμιακές και κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις σε περιφερειακή και τοπική κλίμακα (με τις χωρικές διαστάσεις τους), ελκυστικότητα των εδαφικών ενοτήτων με έμφαση στις δυνατότητες έλξης νέων ομάδων πληθυσμού και οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ύπαιθρο, εσωτερική μετανάστευση και μορφές κινητικότητας, προσέγγιση και μέτρηση των κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων καθώς και αντιλήψεις και συμπεριφορές καταναλωτών και ομάδων πληθυσμού σχετικά με τα τοπικά προϊόντα και την διατροφή.