Ελ.Κουντουρά: Ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στις Βόρειες Σποράδες
2017-10-11 20:10:13
«Ο τουρισμός είναι η γέφυρα που δημιουργεί μεγάλη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, σήμερα από τη Λάρισα, η Έλενα Κουντουρά, στο πλαίσιο του 4ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.
Περισσότερες από 265.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στο εννεάμηνο του 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, συνέχισε η υπουργός Τουρισμού, προσθέτοντας πως αυτά τα στοιχεία συνιστούν την υψηλότερη επίδοση στο ισοζύγιο απασχόλησης από το 2001, και συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την ανάπτυξη του τουρισμού.
Η κ. Κουντουρά αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο του υπουργείου Τουρισμού και την εθνική περιφερειακή τουριστική αναπτυξιακή πολιτική που υλοποιείται για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, τονίζοντας πως επιδίωξή μας είναι κάθε Περιφέρεια να αναπτυχθεί τουριστικά με όρους βιωσιμότητας και τα οφέλη να διαχυθούν στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, νέα επιχειρηματικότητα, νέες πηγές εσόδων.
Βασικός στρατηγικός στόχος για την περίοδο 2017-2020, είναι, σύμφωνα με την ίδια, να αναδειχθεί και να καθιερωθεί η Ελλάδα ως κορυφαίο, ελκυστικό και ασφαλή προορισμό που προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες Θεματικού Τουρισμού 365 ημέρες το χρόνο.
Όπως εξήγησε, το υπουργείο Τουρισμού, ως άκρως παραγωγικό υπουργείο, για πρώτη φορά εγκαινίασε τη συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες και προωθεί πλέον μία ενιαία, εθνική και περιφερειακή τουριστική πολιτική.
Πιο συγκεκριμένα, συντονισμένα, με κάθε περιφέρεια και σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, τους αναπτυξιακούς και τουριστικούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα, αναδεικνύονται τα ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας και περιοχής για τουρισμό όλο το χρόνο.
Η υπουργός Τουρισμού δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε αριθμητικά στοιχεία, στις επιδόσεις του τουρισμού στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για τρεις συνεχόμενες χρονιές, πετύχαμε τις υψηλότερες, ιστορικά, επιδόσεις στον τουρισμό μας, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία όλες τις προκλήσεις σε ένα ευρύτερα δύσκολο περιβάλλον, με γεωπολιτικές συγκυρίες και αστάθμητους εξωγενείς παράγοντες».
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 2015 η χώρα πέτυχε ρεκόρ 26 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων και το 2016, νέο ρεκόρ 28 εκατομμυρίων. Το 2017 εξελίσσεται στην καλύτερη χρονιά, με θεαματική αύξηση σε όλα τα τουριστικά μεγέθη, υπογράμμισε η κ. Κουντουρά, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι διεθνείς αφίξεις θα αγγίξουν τα 30 εκατομμύρια.
Στις πληρότητες, τις διανυκτερεύσεις, στα τουριστικά έσοδα.
Επίσης, η κ. Κουντουρά έκανε λόγο για στόχο που τέθηκε και ήδη αποδίδει, αναφερόμενη στην ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της Ελλάδας και την ισχυροποίηση του ρόλου της στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό.
Μιλώντας για τις δράσεις που έχουν αναπτυχθεί η υπουργός είπε: «Διεκδικήσαμε και εκλεγήκαμε για πρώτη φορά στο εκτελεστικό συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την περίοδο 2018-2021, όπου συμμετέχουν μόνο 33 χώρες, προεδρεύσαμε με μεγάλη επιτυχία στην υψηλού επιπέδου Διάσκεψη του ΟΟΣΑ για τον Τουρισμό στο Παρίσι, στις 2 και 3 Οκτωβρίου, καθιερώσαμε το 2018 Έτος Τουρισμού Ελλάδας- Ρωσίας. Υπογράψαμε την έναρξη του έτους με την ομόλογό μου Άλα Μανίλοβα, τον προηγούμενο μήνα, στη Μόσχα. Συνσχεδιάσαμε σειρά κοινών εκδηλώσεων και προωθητικών ενεργειών, ώστε να κεφαλαιοποιήσουμε την μεγάλη δυναμική για περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος όλα τα επόμενα χρόνια».
Είπε επίσης, ότι το βίντεο του ΕΟΤ για την προβολή και προώθηση της Ελλάδας, ως παγκόσμιου ελκυστικού προορισμού 365 ημέρες το χρόνο, κερδίζει παγκόσμιες πρωτιές, ενώ ειδικά για τη Θεσσαλία, η υπουργός Τουρισμού σημείωσε, ότι διαθέτει όλα τα συγκριτικά φυσικά πλεονεκτήματα και μπορεί να υποστηρίξει τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, και διαρκή τουριστική ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας, όλα τα επόμενα χρόνια.
Επίσης, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τον ήλιο και τη θάλασσα, που μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει στα πανέμορφα νησιά των Βορείων Σποράδων, τη Σκόπελο, γνωστή επίσης για τον καταδυτικό τουρισμό, τη Σκιάθο, την Αλόννησο και τις παραλίες της Θεσσαλίας, εκ των οποίων οι 19 διαθέτουν γαλάζιες σημαίες.
Τόνισε δε, ότι η εξαιρετική παραλιακή ζώνη της Μαγνησίας, τόσο από την πλευρά του Παγασητικού όσο και του Αιγαίου, αλλά και η ακτογραμμή 30 χιλιομέτρων του Νομού Λάρισας, από το Μαυροβούνι έως και τα Τέμπη σε μια ακτογραμμή 30 χιλιομέτρων, είναι προορισμοί που σχεδιάζει να προωθήσει πιο δυναμικά, το υπουργείο Τουρισμού.
Το υπουργείο Τουρισμού προωθεί παράλληλα, σε εξειδικευμένους tour operators στις αγορές-στόχους, τα θεματικά τουριστικά προϊόντα της Θεσσαλίας που συνδέονται με την ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητας της.
Η υπουργός Τουρισμού σημείωσε ακόμα, αναφερόμενη στην περιοχή, ότι δίνεται προτεραιότητα και επιχειρείται η διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροτικό και αγροδιατροφικό τομέα, τα μοναδικά τοπικά, γνήσια προϊόντα, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας κάθε ελληνικού προορισμού και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, όπου υπάρχει μεγάλη αγροτική δραστηριότητα. «Επιδιώκουμε τα προϊόντα μας να μπουν στην ξενοδοχειακή και τουριστική αλυσίδα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Για να καταλήξει:
«Υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες για την Θεσσαλία, μέσα από τον τουρισμό. Έχουμε όραμα και συγκεκριμένο σχέδιο και σας καλούμε να συμμετέχετε, ώστε όλες οι περιοχές της Θεσσαλίας να ενισχυθούν με νέες θέσεις εργασίας, νέες πηγές εσόδων και νέα επαγγελματική δραστηριότητα».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ