[εικόνες] «Άμπωτη και πλημμυρίδα», το πρώτο συγγραφικό εγχείρημα της Λίτσας Δημητρίου
2022-11-22 17:03:30
«Άμπωτη και πλημμυρίδα», τιτλοφορείται το μυθιστόρημα της Λίτσας Δημητρίου, που παρουσιάστηκε χθες στον Βόλο. Φίλοι και γνωστοί της Ηπειρώτισσας εκπαιδευτικού, η οποία επί σειρά ετών υπηρέτησε στο Γυμνάσιο - Λύκειο της Αλοννήσου, παραβρέθηκαν στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» και παρακολούθησαν την παρουσίαση του μυθιστορήματος που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Άπειρος Χώρα».
«Νιώθω μεγάλη χαρά, γιατί στο ακροατήριο διακρίνω πρόσωπα αγαπημένα και φίλους», σημείωσε στην αρχή της ομιλίας της η κ. Δημητρίου, η οποία πολλά χρόνια τώρα βρήκε το… λιμάνι της στην Αλόννησο, που αποτελεί δεύτερη πατρίδα για εκείνη, καθώς εκεί έχει δημιουργήσει οικογένεια με τον Παναγιώτη Βλάικο, πρώην Δήμαρχο του νησιού και επίσης καθηγητή στο σχολείο που υπηρέτησε και εκείνη.
Αναφερόμενη δε, στους λόγους που την ώθησαν να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στη λογοτεχνία, η Ευαγγελή (Λίτσα) Δημητρίου τόνισε: «Είχε σημάνει το πλήρωμα του χρόνου, να μεταφέρω στο χαρτί όσα με γέμιζαν στη μέχρι τώρα διαδρομή μου. «Αποθησαυρίσματα του νου και της ψυχής», θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος του συγκεκριμένου βιβλίου. Στις σελίδες του προσπάθησα να χωρέσω πολλά πράγματα. Και στάθηκα τυχερή, γιατί τον ήρωα, τον οποίον επέλεξα, τον είχα μέσα μου μυθοποιημένο και καλά εδραιωμένο από τα μικράτα μου. Ήταν ο Λεωνίδας, ο αδελφός του παππού μου, από την πλευρά του πατέρα μου. Μια φυσιογνωμία αλλόκοτη, αλλά συνάμα ελκυστική, που δεσπόζει στην αφήγηση».
Ποιοι μίλησαν για το βιβλίο
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας Βίκυ Μαντζώρου στην ομιλία της για το μυθιστόρημα, αφού πρώτα σημείωσε εύστοχα ότι η παρουσίαση του «Άμπωτη και πλημμυρίδα» εξελίχθηκε σε… φιλολογική υπόθεση (στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι ομιλητές ήταν εκπαιδευτικοί), είπε: «Η Λίτσα Δημητρίου έχοντας υπηρετήσει στην Εκπαίδευση, με το βιβλίο της αναδεικνύει τις παθογένειες του συστήματος, που καταδικάζει αβασάνιστα το διαφορετικό. Γνωρίζει ότι ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος, ο οποίος γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερη σημασία η επιλογή του ήρωα να εγκαταλείψει το μικρό ηπειρώτικο χωριό του και να καταλήξει στη… χοάνη της πρωτεύουσας. Ελπίζει πως εκεί θα μεγαλουργήσει και θα δώσει μία ηχηρή απάντηση σε όσους τον ανάγκασαν σε έξωση από τον γενέθλιο τόπο, όπως ο δάσκαλος του Λεωνίδα που… ταμπουρωμένος πίσω από την αυθεντία του, τον καταδίκασε σε αιώνια απόρριψη, ενώ στην εξέλιξη της ιστορίας βλέπουμε ότι ο ήρωας μετατρέπεται σε τολμηρό αντικομφορμιστή. Θα έλεγα ότι το κείμενο διαθέτει πολυπλοκότητα, λαβυρινθώδη δομή και απαράμιλλο πλούτο. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που παρατίθενται ποιήματα, η Δημητρίου πλαγιοκοπεί το νόημά τους, ανασύρει γοητευτικές λεπτομέρειες και εστιάζει σε αναπάντεχες συνάφειες και συσχετίσεις. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα-υβρίδιο, που επιδέχεται πολλές και χορταστικές αναγνώσεις και προσωπική μου αίσθηση είναι ότι έγραψε αυτό το βιβλίο ως οφειλή σε όλους εκείνους που τη διαμόρφωσαν πνευματικά».
[caption id="attachment_168428" align="alignnone" width="1309"] ΒΙΚΥ-ΜΑΝΤΖΩΡΟΥ-ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ-ΚΟΕΝ-ΒΑΣΙΛΙΚΗ-ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ[/caption]
Ο φιλόλογος και συγγραφέας, με πλούσιο έργο γύρω από το Ολοκαύτωμα του Κομμένου τον Αύγουστο του 1943, Δημήτρης Βλαχοπάνος, ο οποίος ταξίδεψε στον Βόλο από την Άρτα, επίσης εκφράστηκε ευμενώς για το παρθενικό συγγραφικό εγχείρημα της Λίτσας Δημητρίου, ενώ τελευταία μίλησε για το βιβλίο η φιλόλογος Νατάσα Οικονόμου, η οποία σημείωσε: «Μέσα από τις σελίδες του έργου αναδεικνύεται η ποιότητα του ανθρώπου που γνώρισα πριν από αρκετά χρόνια στην Αλόννησο, αλλά και η ευαίσθητη φύση της συγγραφέα. Το βιβλίο με συνεπήρε. Ο λόγος είναι στρωτός, ενώ θέλω επίσης να σταθώ στο πάντρεμα της δημοτικής γλώσσας, της ηπειρωτικής ντοπιολαλιάς και λόγιων εκφράσεων. Το ύφος του βιβλίου είναι πολύ ζωντανό, ενώ με τα στοιχεία που περιέχει, θεωρώ ότι στα χέρια μας κρατάμε ένα νέο, υβριδικό είδος λογοτεχνήματος, το οποίο στην ουσία αποτελεί ένα συγγραφικό καλειδοσκόπιο».
[caption id="attachment_168430" align="alignnone" width="1107"] ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΧΟΠΑΝΟΣ[/caption]
[caption id="attachment_168436" align="alignnone" width="833"] ΝΑΤΑΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ[/caption]
Αποσπάσματα του βιβλίου ανέγνωσαν η φιλόλογος Βασιλική Παράνομου και ο ηθοποιός Λεονάρντο Κοέν, ενώ ενδιάμεσα χόρεψαν μέλη της Ηπειρωτικής Αδελφότητας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Βόλου «Το Εγγλεζονήσι».
Πλήθος επίσημων στην παρουσίαση
Αρκετοί επίσημοι έδωσαν το «παρών» στο «Αχίλλειον» χθες το βράδυ. Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Λιούπης παρακολούθησαν την εκδήλωση και μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τη συγγραφέα (η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή και ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν παρέστησαν, έστειλαν όμως χαιρετισμούς που αναγνώστηκαν).
[caption id="attachment_168441" align="alignnone" width="1269"] ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ[/caption]
«Διαβάζοντας το βιβλίο, το πρώτο πράγμα που διαπιστώνει ο καθένας μας είναι ότι η συγγραφέας αγαπάει τον τόπο της», είπε ο κ. Τριαντόπουλος στον χαιρετισμό του. , ενώ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε: «Η Λίτσα Δημητρίου με εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε. Πέρα από τα στοιχεία του χαρακτήρα της, όπως είναι η ευφυΐα, το χιούμορ, η στωικότητα στην αντιμετώπιση των πραγμάτων και ο αυτοέλεγχος, είναι μία εξαιρετική παιδαγωγός και τα παιδιά στην Αλόννησο έχουν εισπράξει την αγάπη της. Όσον αφορά στο βιβλίο, αυτό που θέλω να σημειώσω, είναι πως κάποια στιγμή στη ζωή μας όλοι μπορούμε να έχουμε έναν Λεωνίδα μέσα μας».
[caption id="attachment_168432" align="aligncenter" width="490"] ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ[/caption]
Αρκετοί οι… παλιοί γνώριμοι της Ηπειρώτισσας συγγραφέα, που ανέβηκαν στο βήμα. Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, έπλεξε το εγκώμιο της πρώην συναδέλφου της, καθώς με τη συγγραφέα στο παρελθόν συνυπηρέτησαν στο Γυμνάσιο Αλοννήσου, μην κρύβοντας μάλιστα τη συγκίνησή της. «Δεν θα περίμενα κάτι λιγότερο από εκείνη», σημείωσε με νόημα για το πόνημα της Λίτσας Δημητρίου. «Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και αισθάνομαι υπερήφανη για την έκδοση του βιβλίου, επειδή ξέρω πόσο πολύ μόχθησε για να το ολοκληρώσει. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με έντονα τα προσωπικά στοιχεία και τα βιώματά της. Και ο τίτλος ακόμη, αντικατοπτρίζει τις ζωές όλων μας», πρόσθεσε στη συνέχεια.
[caption id="attachment_168431" align="aligncenter" width="584"] ΔΩΡΟΘΕΑ ΚΟΛΥΝΔΡΙΝΗ[/caption]
Ο λιμενικός Στέφανος Καλαμίδας, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε στον Λιμενικό Σταθμό Αλοννήσου και έχει προσωπική γνωριμία με τη Λίτσα Δημητρίου, παρουσίασε μία άλλη διάσταση του βιβλίου: «Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να διδάξεις Ιστορία στα παιδιά μέσα από ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Μέσα από ένα βιβλίο, όπως το «Άμπωτη και πλημμυρίδα», μπορείς να μεταλαμπαδεύσεις τη γνώση. Και το πόνημα που μας προσφέρεται προς ανάγνωση, το πετυχαίνει στον μέγιστο βαθμό αυτό».
[caption id="attachment_168440" align="alignnone" width="684"] ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΛΑΜΙΔΑΣ[/caption]
Τέλος, εκ μέρους των διοργανωτών, απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, Μαρσέλ Σολωμών, ο οποίος τόνισε: «Μέσα από την ιστορία του Λεωνίδα, η κ. Δημητρίου διατύπωσε ευρύτερες φιλοσοφικές ανησυχίες, για τη στάση ζωής και τα βήματα του ανθρώπου, αλλά και το πόσο μπορούν να μας επηρεάσουν οι εκάστοτε επιλογές μας, ενώ παράλληλα έθιξε το ζήτημα των προκαταλήψεων που έχει μια κλειστή κοινωνία για θέματα, όπως μία διαφορετική θρησκεία», ενώ ο πρόεδρος της Ηπειρωτικής Αδελφότητας Μαγνησίας, Γιάννης Ζωίδης, ο οποίος παρουσίασε και την εκδήλωση, στάθηκε στην κοινή καταγωγή με τη συγγραφέα – «γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Πρέβεζας, ένα μικρό χωριό, δίπλα στον Λούρο ποταμό, όπου πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά - και ευχήθηκε να υπάρξει ανάλογη συνέχεια.
ΜΑΡΣΕΛ ΣΟΛΩΜΟΝ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ