Βολιώτες στην «παγίδα» fake… τεκμηρίων!
2022-10-22 09:20:23
Στην «παγίδα» fake… και όχι πραγματικών και ουσιαστικών τεκμηρίων, φαίνεται ότι έχουν «πέσει», είτε από άγνοια, είτε από λανθασμένες κινήσεις, αλλά ακόμη και από μη σαφή κατεύθυνση των υπηρεσιών που έχουν την ευθύνη ενημέρωσης για τις φορολογικές δηλώσεις, δεκάδες Βολιώτες!
Το πρόβλημα, έγινε φανερό, μόλις τις τελευταίες ημέρες, καθώς αρκετοί φαίνεται πως είναι, όσοι, παρόλο που δεν … πλούτισαν ξαφνικά απ΄τη μια μέρα στην άλλη, δεν μπορούν να υποβάλλουν καν, αίτηση Κοινωνικού Τιμολογίου… γιατί φαίνεται ότι διαβιούν πολυτελώς, και αυτή τους η αίτηση, απορρίπτεται αυτομάτως!
Μάλιστα, για να μπορέσουν να «απεγκλωβιστούν» απ΄την παγίδα, εφόσον βγάλουν άκρη για την αιτία απόρριψης τους, και μετά από συνομιλίες με υπηρεσίες όπως η ΔΟΥ, η ΗΔΙΚΑ, η ΑΑΔΕ, αλλά και τους λογιστές, απαιτείται να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις- κυρίως όσοι «ανάρτησαν» τις αποδείξεις δαπανών οι οποίες και εμφανίζονται ως τεκμήρια, αλλιώς εντάσσονται στην κατηγορία πολυτελούς διαβίωσης, παρόλο που δεν αύξησαν τα εισοδήματά τους!
Πως προκύπτει το πρόβλημα
Το πρόβλημα διαπιστώθηκε, κυρίως σε οικογένειες, οι οποίες έχουν παιδιά που είτε σπουδάζουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και σχολές, ακόμη και σε ΙΕΚ , είτε κάνουν ακόμη και φροντιστήρια ξένων γλωσσών κ.α.. Ενώ ωστόσο σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ η πληρωμή διδάκτρων σε πανεπιστήμια, κολλέγια, παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, ιδιωτικά ΙΕΚ, κλπ, δεν συνιστά δαπάνη υπαγόμενη σε τεκμήρια, δηλώνεται ωστόσο το ποσό καταβολής των χρημάτων (με τις αποδείξεις παροχής), και συγκεκριμένα, στον κωδικό 769 (αναρτώνται απευθείας απ΄την επιχείρηση, σχολείο, σχολή, φροντιστήριο κ.λ.π), ο οποίος ωστόσο είναι κοινός κωδικός και για όσες ανάλογες δαπάνες, χαρακτηρίζονται ως τεκμήρια! Σε αυτό το πλαίσιο ουσιαστικά διαπιστώνεται και το πρόβλημα, το οποίο έχει οδηγήσει σε σύγχυση αλλά και έντονη ανησυχία πολλές οικογένειες που απ΄την μια στιγμή στην άλλη, κινδυνεύουν να απενταχθούν από κοινωνικό τιμολόγιο και κάθε είδους επιδόματος, λόγω … πολυτελούς διαβίωσης!
Τι απαντούν οι υπηρεσίες
Συμπολίτες που έθεσαν τα ερωτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες, με την μορφή μάλιστα του επείγοντος, καθώς για κάποιες περιπτώσεις όπως το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, η διαδικασία ολοκληρώνεται στο τέλος Οκτωβρίου, δεν κατάφεραν να «ξεμπερδέψουν το κουβάρι».
Είναι χαρακτηριστική η ηλεκτρονική απάντηση που δόθηκε σε συμπολίτη απ΄την ΑΑΔΕ, στην οποία αναφέρονταν μεταξύ άλλων ότι «η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ως αρμοδιότητα να καθοδηγεί και να ενημερώνει τον φορολογούμενο για την λειτουργικότητα των ηλεκτρονικών εφαρμογών.
Για το ερώτημά σας, παρακαλούμε όπως απευθυνθείτε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ, όπου είναι ο αρμόδιος φορέας, προκειμένου να ενημερωθείτε για τις προϋποθέσεις και τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς ακόμα υπάρχουν αναρτημένες αναλυτικές συχνές ερωτήσεις απαντήσεις».
Η ΗΔΙΚΑ
Σε απάντηση της ΗΔΙΚΑ, αναφέρεται μεταξύ άλλων, χωρίς να λύνεται και από εκεί το πρόβλημα, ότι «τα κριτήρια για την παροχή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) έχουν τροποποιηθεί και αναφέρονται αναλυτικά στην πρόσφατη Υπουργική Απόφαση με Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/892/152: Τροποποίηση της αριθμ. Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/16027/ 6.8.2010 απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου» όπως ισχύει (ΦΕΚ Β΄ 1403/01.02.2018) (www.idika.gr/kot/Home/Contact). Βεβαιωθείτε ότι πληρούνται στην περίπτωσή σας τα νέα κριτήρια για την χορήγηση ΚΟΤ. Σημειώνεται επίσης ότι όπως αναφέρεται σαφώς στην Υπουργική Απόφαση με αριθμό ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/892/152 (ΦΕΚ Β΄ 1403/01.02.2018) θεωρείται ως Ετήσιο Συνολικό Πραγματικό Εισόδημα: το φορολογητέο, το αυτοτελώς φορολογούμενο ή το ειδικώς φορολογούμενο ή το απαλλασσόμενο φόρου εισόδημα (π.χ. επίδομα τέκνου ή το Τεκμαρτό εισόδημα), όπως αυτό προκύπτει από τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού για τις οποίες έχει λήξει η οριζόμενη από τις κείμενες διατάξεις ή η παραταθείσα με οποιονδήποτε τρόπο προθεσμία υποβολής.
Για περιπτώσεις εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας που αυτόματα έρχονται στη σελίδα του ΚΟΤ από την ΑΑΔΕ ( Υπουργείο Οικονομικών ), απευθυνθείτε στην εφορία που ανήκετε αφού ελέγξετε την φορολογική σας δήλωση του 2022 (φορολογικό έτος 2021)». Οι περισσότερες περιπτώσεις, πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια, ωστόσο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των τεκμηρίων, χωρίς να υπάρχει λόγος.
Η συνέχεια στην εφορία και τον λογιστή…
Η συνέχεια αφορά στην εφορία όπου απευθύνονται αρκετοί απ΄τους συμπολίτες, λαμβάνοντας την απάντηση υπαλλήλων, ότι πράγματι δεν μπορεί η τοπική ΔΟΥ να κάνει το οτιδήποτε, καθώς η όποια αλλαγή μπορεί και πρέπει να γίνει, μόνο απ΄τον φορέα (σχολή, σχολείο, ΙΕΚ, φροντιστήριο κ.λ.π.) που έκανε την ανάρτηση των αποδείξεων. Ανάλογη η απάντηση και των λογιστών βέβαια, όπου οι συγκεκριμένοι συμπολίτες επαγγελματίες, σηκώνουν τα βάρη των όποιων οικονομικών εξηγήσεων , που όμως σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορούν να κάνουν κάτι προς την κατεύθυνση επίλυσης…
Το βασικό ερώτημα
Το ερώτημα που παραμένει είναι γιατί ο ένας κωδικός που έχει οριστεί απ΄το αρμόδιο υπουργείο να εξυπηρετεί τόσο τις δαπάνες που χαρακτηρίζονται ως τεκμήρια, όσο και τις δαπάνες που δεν είναι τεκμήρια και ποιος και με ποιον τρόπο κάνει τον διαχωρισμό, ώστε να μην δημιουργείται το πρόβλημα. Παράλληλα, γιατί δεν υπάρχει ξεχωριστό σημείο, στη φορολογική δήλωση, όπου διαχωρίζονται οι συγκεκριμένες δαπάνες.
Τι λέει η εγκύκλιος
Αποκαλυπτική και συγκεκριμένη βέβαια, είναι η εγκύκλιος που αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα (την οποία ακολουθούν οι φοροτεχνικοί και οι λογιστές) και που η ΜΑΓΝΗΣΙΑ δημοσιεύει σήμερα:
1ζ. Ετήσια αντικειμενική δαπάνη για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία Κωδικός 769
Συμπληρώνεται η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που καταβάλατε για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως προκύπτει από τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Εμφανίζεται πίνακας προς διευκόλυνση της συμπλήρωσης με τα ποσά που έχει στην διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση από την ηλεκτρονική 65 πληροφόρηση της ΠΟΛ. 1033/2014 Απόφασης.
Στην περίπτωση διαζευγμένων γονέων όπου άλλος γονέας βαρύνεται με τα τέκνα και άλλος καταβάλλει τις δαπάνες διδάκτρων των τέκνων, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης θα βαρύνει τον γονέα που καταβάλλει τις δαπάνες αυτές. Εάν τα δίδακτρα κλπ καταβάλλονται από εταιρεία που εργάζεται γονέας, η αντικειμενική δαπάνη εξακολουθεί να επιβαρύνει τον γονέα αυτόν (ΠΟΛ. 1076/2015 εγκύκλιος). Στην περίπτωση των κοινών δηλώσεων έγγαμων φορολογούμενων η δαπάνη αυτή επιμερίζεται και στους δύο συζύγους, ενώ στην περίπτωση χωριστών δηλώσεων η δαπάνη αναγράφεται στη δήλωση του γονέα που βαρύνεται με την καταβολή του ποσού. Σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης θεωρούνται τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια, όχι οι παιδικοί σταθμοί, τα πανεπιστήμια, τα κολλέγια, τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, τα ιδιωτικά ΙΕΚ, τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, τα ινστιτούτα σπουδών και οι επαγγελματικές και τεχνικές σχολές, τα δίδακτρα των οποίων δεν συνιστούν δαπάνη υπαγόμενη σε τεκμήρια.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ