Έτσι, για πρώτη φορά στην Ιστορία η Ελλάδα είδε έναν αθλητή του μήκους να φτάνει τόσο ψηλά σε διοργάνωση τέτοιου επιπέδου. Κανείς στο παρελθόν από αυτούς που είχαν συμμετάσχει σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα δεν είχε καταφέρει να ανέβει στο βάθρο, με καλύτερη έως σήμερα παρουσία εκείνη του Κώστα Κουκοδήμου το 1995 στο Γκέτεμποργκ, όπου είχε πάρει την 6η θέση.
Ασημένιο μετάλλιο για τον Τεντόγλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον
2022-07-17 21:54:36
Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με 8.32 μ. στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που διεξάγεται στο Όρεγκον των ΗΠΑ.
Με τρομερό άλμα στην 6η και τελευταία του προσπάθεια (8.36μ) ο Κινέζος Γουάνγκ «έκλεψε» το χρυσό μετάλλιο από τον Μίλτο Τεντόγλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον. Μέχρι τότε ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Τόκιο κατείχε την πρώτη θέση με 8.32μ (5η προσπάθεια), άλμα που τελικά του χάρισε την 2η θέση στον τελικό του μήκους και το ασημένιο μετάλλιο. Τρίτος ήταν ο Ελβετός Εχάμερ με 8.16μ.
Στην 8η συμμετοχή του σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης την τελευταία τετραετία κι έχοντας κατακτήσει 5 χρυσά, ο Μίλτος Τεντόγλου έφτασε μία ανάσα από το να προσθέσει στη συλλογή του το μετάλλιο που του έλειπε, αλλά ο Γουάνγκ του «πήρε την μπουκιά από το στόμα» στο φινάλε του αγώνα.
Μέχρι τότε και με καλύτερο άλμα στα 8.32μ (5η προσπάθεια) ο Τεντόγλου κρατούσε το χρυσό μετάλλιο στην αγκαλιά του, παρ' όλα αυτά δεν κατάφερε ν΄ ανέβει για 6η φορά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου κορυφαίας διοργάνωσης, χωρίς αυτό ν΄ αναιρεί την πολύ μεγάλη επιτυχία του.
Ο Τεντόγλου ταξίδεψε στο Γιουτζίν με φετινό ρεκόρ 8.36 μ. στη θερινή και 8.55 μ. στη χειμερινή σεζόν κι όπως αποδείχθηκε και σήμερα χρειαζόταν να φτάσει την πρώτη του επίδοση για ν΄ ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, σε μια χρονιά όπου σε σταθερή βάση περνά πάνω από τα 8.20μ.
Ο Μίλτος Τεντόγλου ξεκίνησε μεν μ΄ ένα μεγάλο άλμα, πολύ πάνω από τα 8 μέτρα, αλλά, δε, όμως, για ελάχιστα εκατοστά ήταν άκυρος. Το ίδιο συνέβη και με τον Αμερικανό, Μαργκίς Ντεντί, εκ των βασικών αντιπάλων του Έλληνα πρωταθλητή για το βάθρο των νικητών και δη για την πρώτη θέση.
Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Τόκιο ήταν φανερό πως βρισκόταν σε καλή μέρα και το απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο στην 2η του προσπάθεια, στην οποία με το τέλειο πάτημα «πέταξε» στα 8.30μ και περνώντας στην κορυφή έβαλε από πολύ νωρίς τις βάσεις για να πετύχει το στόχο του.
Στην τρίτη έκανε ένα ακόμη σπουδαίο άλμα στα 8.29μ, ενώ συνέχισε τις σταθερές... πτήσεις του με 8.24μ στην 4η προσπάθεια του. Το καλύτερο άλμα για τον Έλληνα πρωταθλητή ήρθε στην 5η του προσπάθεια με 8.32μ και τίποτα δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε ν΄ αλλάξει τα πράγματα.
Ο Κινέζος Γουάνγκ, όμως, είχε την τελευταία λέξη στον αγώνα. Με τρομερό άλμα στα 8.36μ στην τελευταία του προσπάθεια «έκλεψε» το χρυσό μετάλλιο από τον Τεντόγλου, ο οποίος στην 6η του προσπάθεια προσπάθησε να κάνει ότι και στο Τόκιο, αλλά δεν τα κατάφερε.
Τεντόγλου: Θα ήταν ντροπή να κερδίσω με 8.32
Απογοητευμένος εμφανίστηκε ο Μίλτος Τεντόγλου μετά τον τελικό του μήκους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου, καθώς μπορεί να κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο, αλλά θεωρεί ότι κάποια τεχνικά λάθη του στέρησαν το χρυσό.
«Ήταν από τους καλύτερους σε θέμα επιδόσεων σε όλο τον αγώνα, αλλά δεν μου ξέφυγε ένα άλμα. Έκανα λάθη στην προσγείωση και μου στέρησε το χρυσό μετάλλιο. Ήμουν σταθερός, αλλά είχα απίστευτα κακές προσγειώσεις. Άφηνα το σώμα μου πολύ πίσω. Είναι κρίμα που έχασα έτσι το χρυσό. Η φόρα μου ήταν εντάξει. Είχα καλό σερί και είναι κρίμα. Δε πειράζει που έχασα με 8,32μ. Δεν πέτυχα ούτε ένα άλμα. Είπα ότι έπρεπε να κάνω 8,50μ. Δεν έπρεπε να κερδίσω με 8,32μ. Θα ήταν ντροπή. Καλοδεχούμενο το μετάλλιο βέβαια. Το πρώτο μου στη διοργάνωση, αλλά θα έχω την ευκαιρία του χρόνου να το πάρω. Του χρόνου το Παγκόσμιο γίνεται στην Ευρώπη και θα είναι πιο εύκολα. Πάμε όμως τώρα στο Ευρωπαϊκό χωρίς πίεση να το απολαύσω» », δήλωσε στην κάμερα της ΕΡΤ.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ