Στα χέρια του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου το σπίτι του Βαγγέλη Παπαθανασίου
2022-05-30 10:45:04
«Μπορεί η άποψή μου να ακούγεται προκατειλημμένη, αλλά σας διαβεβαιώνω, πως ακόμη κι αν δεν ήταν το σπίτι μου μέρος αυτής της προμελετημένης καταστροφής, πάλι θα είχα την ίδια άποψη».
Το 2007 κι ενώ η διαμάχη είχε φουντώσει σχετικά με τα δύο οικήματα επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ακριβώς μπροστά στο υπό ανέγερση ακόμη, Μουσείο Ακρόπολης ο Βαγγέλης Παπαθανασίου εξέφραζε την διαμαρτυρία του, μιλώντας στους Sunday Times για την επαπειλούμενη κατεδάφισή τους.
Ένα από τα δύο αυτά σπίτια, στον αριθμό 19 της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, γωνία με την οδό Μητσαίων ήταν δικό του.
Απέναντι από την Ακρόπολη, με την θέασή της από τα παράθυρά του και ειδικά από το δώμα, όπου υπήρχαν μικρά δεντράκια και στον ωραιότερο δρόμο της Αθήνας.
Τα κτίρια τελικώς σώθηκαν, αφού στο μεταξύ η υπόθεση είχε απασχολήσει και την Βουλή, το σπίτι του Παπαθανασίου όμως έχει πλέον πουληθεί.
Συγκεκριμένα πριν από τρία χρόνια, περνώντας από τον βραβευμένο με Όσκαρ συνθέτη στον Χρήστο Β. Κωνσταντακόπουλο, τον μικρότερο από τους τρεις γιους του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, σπουδαίου και αυτοδημιούργητου εφοπλιστή και επιχειρηματία, δημιουργό μεταξύ άλλων, της Costa Navarino στον τόπο καταγωγής τους την Μεσσηνία.
Επιχειρηματίας επίσης αλλά και διεθνώς γνωστός πλέον ως κινηματογραφικός παραγωγός, ιδρυτής της εταιρείας Faliro House Productions, που έχει λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη στη δημιουργία ελληνικών ταινιών ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος προχωρεί ήδη σε αποκατάσταση του κτιρίου, εντός και εκτός. Και δεδομένου, ότι όλες οι όψεις του έχουν κηρυχθεί διατηρητέες έχει ζητήσει _και έλαβε_ την έγκριση της σχετικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.
Η ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου και διάφορες «εσωτερικές διαρρυθμίσεις» είναι οι εργασίες που μόλις άρχισαν, όπως μπορούν να διαπιστώσουν τόσο οι περιπατητές στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου καθώς έχουν στηθεί ικριώματα, όσο και οι επισκέπτες του Μουσείου, αφού η πίσω όψη έχει καλυφθεί με εργοταξιακό ύφασμα.
Στην πρόσοψή του πάντως, συγκεκριμένα σε κάποια παράθυρα έχει υποστεί ορισμένες μετασκευές νεώτερης αισθητικής ενώ εμφανή είναι τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα ξύλινα στοιχεία του (κουφώματα και πόρτες).
Δίπλα του στον αριθμό 17 και ακριβώς στο όριο που αρχίζουν οι σκάλες για το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκεται η πολυκατοικία, που είχε χτίσει το 1930 ο αρχιτέκτονας Βασίλης Κουρεμένος, δημιουργώντας ένα αξιόλογο δείγμα της Art-Deco στην Αθήνα.
Το κτίριο, που ανήκει σήμερα στην Ρουσέας & Συνεργάτες – Αρχιτέκτονες είναι πλήρως αποκατεστημένο.
Είναι άγνωστη επί του παρόντος η μελλοντική χρήση της οικίας του Παπαθανασίου από τον νέο ιδιοκτήτη. Αν ο μεγαλύτερος αδερφός της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, Κωστής έχει αναλάβει τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις της, συγκεκριμένα την ακμαιότατη Costamare και ο Αχιλλέας τις ξενοδοχειακές, προσδίδοντας διεθνή αίγλη στην φημισμένη Costa Navarino, ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος επενδύει και στον κινηματογράφο. Παράλληλα έτσι, με την βιομηχανία ορυκτών της οικογένειας στην Κοζάνη δραστηριοποιείται και στην παραγωγή ταινιών με ιδιαίτερη επιτυχία.
«Kαι ποιος δεν θα ήθελε να είναι ο Κωνσταντακόπουλος», έγραφε προ ετών ο Monde αναφερόμενος στις παραγωγές του, που είχαν κάνει εντύπωση στις Κάννες. Όπως η ταινία του Τζιμ Τζάρμους «Only Lovers Left Alive».
Η εταιρεία του Faliro House Productions έχει ιδρυθεί από το 2008 και ως τώρα έχει πραγματοποιήσει παραγωγές και συμπαραγωγές σε περισσότερες από πενήντα ταινίες, δημιουργώντας παράλληλα διάφορες στρατηγικές συνεργασίες. Ο «Αστακός» του Λάνθιμου και το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη αλλά και το «Πριν τα Μεσάνυχτα» με τον ΄Ιθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί είναι μερικές από τις ταινίες στις οποίες έχει βρεθεί ως συμπαραγωγός.