Ο Α. Ζλατούδης εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας ως μέλος του INSULEUR
2022-05-24 12:53:22
Η πρώτη μετά-covid Γενική Συνέλευση του Δικτύου των Νησιωτικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της ΕΕ (INSULEUR) με φυσική παρουσία αλλά και υβριδική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 στις Βρυξέλλες.
Το Επιμελητήριο Μαγνησίας ως μέλος του INSULEUR εκπροσωπήθηκε από τον κ. Αθανάσιο Ζλατούδη, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΑΕΝ.
Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε το Εργαστήριο «Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ» που διοργανώθηκε από το Δίκτυο των Νησιωτικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της ΕΕ (INSULEUR) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) και με τη συνεργασία της Επιτροπής Νήσων CRPM και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών (ESIN).
Στην τοποθέτησή του ο κ. Ζλατούδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
«Σε ότι αφορά την αναγκαιότητα αναγνώρισης και εφαρμογής τροποποιημένων πολιτικών για την νησιωτική Ευρώπη προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες που απορρέουν από την νησιωτικότητα, τόνισε ότι αυτό υφίσταται ήδη ως τμήμα της Καταστατικής Συνθήκης της ΕΕ αναφερόμενο στις Εξόχως Απόκεντρες Περιοχές της ΕΕ, που είναι η Γουαδελούπη, η Γαλλική Γουιάνα, η Ρεϊνιόν, η Μαρτινίκα, το Μαγιότ και ο Άγιος Μαρτίνος (Γαλλία), οι Αζόρες και η Μαδέρα (Πορτογαλία) και οι Κανάριες Νήσοι (Ισπανία).
Οι πολιτικές αυτές που στόχο έχουν την στήριξη δρουν προς αντιστάθμιση των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι περιοχές αυτές λόγω της γεωγραφικής τους θέσης. Στο πλαίσιο κυρίως του τρίτου άξονα της Πολιτικής Συνοχής, της Εδαφικής Συνοχής οι αντίστοιχες πολιτικές θα πρέπει να εφαρμοστούν σε όσες νησιωτικές περιοχές που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και ειδικότερα στην Ελληνική Πολυνησία, για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας, καθώς εξακολουθούν να παραμένουν Απόκεντρες Περιοχές, κεντρικός θαλάσσιος κόμβος της διεθνούς ναυσιπλοΐας και ταυτόχρονα Σύνορα της ΕΕ.
Στο πλαίσιο της έναρξης του διαλόγου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό στη Χώρα μας, μετά την ψήφιση του νόμου για την «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική», και τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την κατάρτιση και εφαρμογή της Νησιωτικής Πολιτικής της ΕΕ, θα πρέπει όλοι οι εκπρόσωποι των ενδιαφερομένων μερών να έχουν ως μακροπρόθεσμο στόχο, σε αντιστοιχία με την λειτουργία της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου Πελάγους, την δημιουργία Μακροπεριφέρειας Μαύρης Θάλασσας-Αιγαίου Πελάγους-Ανατολικής Μεσογείου, προωθώντας την βιώσιμη, ευφυή νησιωτική ανάπτυξη μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ, Βουλγαρίας-Ελλάδος-Κύπρου, που επι της ουσίας θα αποτελέσει το απαύγασμα της Πολιτικής Συνοχής, λειτουργώντας ως εργαλείο πλαίσιο για την ενοποίηση του Θαλάσσιου Χώρου μεταξύ Ηπειρωτικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου».