Η ΣΚΙΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 21 | Γράφει ο Γιώργος Σανιδάς
2022-03-24 13:28:27
Από τα Ορλωφικά ακόμα, Σκιαθίτες ναυμάχοι βρέθηκαν στο πλευρό του Ρώσου τσάρου Αλέξιου κατά τη νικηφόρα ναυμαχία του το 1770 στον Τσεσμέ. Άντρες του νησιού πλαισίωσαν λίγο αργότερα (1788), και την περίφημη αρμάδα του Λάμπρου Κατσώνη, παρότι ο τουρκικός ζυγός είχε χαλαρώσει στο Κάστρο όπου και ζούσαν οι φαμελιές τους.
Στη συνέχεια, το νησί έγινε ορμητήριο των κλεφταρματωλών του Νικοτσάρα και του Σταθά όταν αλώνιζαν με τη 'μαύρη μοίρα' τους το Αρχιπέλαγος κάνοντας δολιοφθορές στους Οθωμανούς. Ανάμεσα στα 70 πλοία τους, και η μοίρα 'Σκιάθος' του Τζαχίλα. Οι άντρες αυτοί ύψωσαν την πρώτη ελληνική σημαία στα πλοία τους την οποία εικάζεται πως, μαζί με τους Κολοκοτρώνη, Μιαούλη, Βλαχάβα και το Σκιαθίτη δάσκαλο του γένους Επιφάνιο Δημητριάδη, τη μετέφεραν προηγουμένως στο μοναστήρι του Ευαγγελισμού και την ευλόγησε ο Νήφων τον Σεπτέμβριο του 1807. Τα μαντάτα του ξεσηκωμού του 1821 στο Μοριά, έφτασαν στη Σκιάθο στις 27/5 μετά το προσκλητήριο που απεύθυναν στο Αιγαίο οι Ψαριανοί και συγκεκριμένα ο ναύαρχός τους Νικολής Αποστόλης, στις 18/4/1821. Τότε οι Σκιαθίτες, με την παρότρυνση των δημογερόντων τους Κωνσταντή Αλεξάνδρου, Γιαννιού Κωνσταντή- Μωραίτη και κυρίως του Γεωργίου Μπονάκη που από το 1819 ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας, εξόπλισαν το καράβι του καπετάν Σταμάτη Τζανιάκου και μαζί με τους Σκοπελίτες, μπήκαν στον αγώνα.
Ο ρόλος τους ήταν να ελέγχουν τη θάλασσα των νησιών ως τη Εύβοια, να περνούν απέναντι μαχητές, να διασώζουν γυναικόπαιδα και να συλλέγουν τους πρόσφυγες που κατέφθαναν σωρηδόν από τα τριγύρω μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας. Λέγεται πως οι πρόσφυγες αυτοί στα νησιά έφτασαν τότε τις 30000, αριθμός ασύλληπτος που έφερε πείνα κι αρρώστιες. Με τους πρόσφυγες μάλιστα, κατέφυγαν στο νησί οπλαρχηγοί και στρατιώτες του Ολύμπου, οι Λιάπιδες, που άρχισαν τις λεηλασίες και να πολιορκούν το Κάστρο. Ωστόσο, το 1823, αυτοί μαζί με λίγους ντόπιους κι οχυρωμένοι στην παλιά πόλη, απέτρεψαν την αποβίβαση στο νησί του Τούρκου Αρχιναυάρχου Τοπάλ Πασά ο οποίος επιχειρούσε την ύστατη προσπάθεια της καταρρέουσας Οθωμανικής αυτοκρατορίας να επανακτήσει τα νησιά. Η μάχη αυτή ονομάστηκε και 'μάχη της Σκιάθου'. Η δραματική περίοδος των αγώνων του έθνους για τη λευτεριά, τελείωσε το 1829 με το πρωτόκολλο του Λονδίνου και την ίδρυση του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους. Τότε και οι Σκιαθίτες επέστρεψαν, μετά από πέντε αιώνες αυτοεξορίας πάνω στον αφιλόξενο βράχο του Κάστρου στο βορρά, στο φυσικό νοτιοανατολικό λιμανάκι τους...
https://youtu.be/0v63-iSd_HY
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ