Η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης
2017-07-16 10:50:53
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανοίγει σήμερα το φάκελο «Ανάπτυξη». Δίνει το λόγο σε επιχειρηματίες να περιγράψουν τη συγκυρία και τις προσδοκίες, από τη δική τους οπτική. Και ταυτοχρόνως, παραθέτει όλους τους οικονομικούς δείκτες, που πιστοποιούν ότι, όντως, «κάτι αλλάζει», όπως και οι συνεντευξιαζόμενοί μας αναγνωρίζουν άλλωστε. Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μιλούν ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΕΒ Μιχάλης Μασουράκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανιων Ερευνών Νικος Βέττας και ο Ευρυπίδης Δοντάς, πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της "Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία" και μέλος του ΔΣ της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, "Ελληνική Παραγωγή".
Τούτο δεν σημαίνει ότι μπορούμε να εφησυχάζουμε, το αντίθετο. Ίσως τώρα, να είναι η ώρα για μεγαλύτερη και πιο στοχευμένη προσπάθεια. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή, τα 13 περιφερειακά συνέδρια, τα οποία κυβέρνηση και Περιφέρειες συνδιοργανώνουν.
Αλλά, αν έπρεπε να συμπυκνώσει κανείς τη συγκυρία σε μία μόνον φράση, τότε θα έπρεπε ίσως να δανειστεί κανείς την αποστροφή ενός εκ των συνομιλητών μας: «Αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι μια θρυαλλίδα εμπιστοσύνης». Τόσο απλά, αν δει κανείς το «ποτήρι» της ανάπτυξης με αποφασιστικότητα.
Νέο ρεκόρ επενδύσεων αναμένεται να επιτύχει φέτος η χώρα μας όπως εκτιμούν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τα οποία επικοινώνησε το Πρακτορείο. Επιπλέον, το ΑΠΕ-ΜΠΕ παραθέτει τη λίστα με τις μεγάλες επενδύσεις (και τα αντίστοιχα ποσά ανά περίπτωση), που είτε ολοκληρώθηκαν φέτος είτε ανακοινώθηκαν φέτος και θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια. «Η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύει ότι έχει τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να εκμεταλλεύεται όλες τις πηγές χρηματοδότησης, ενεργοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις, αλλά και τη συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς φορείς», σχολιάζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Οικονομίας.
Αναλυτικά στοιχεία για επιμέρους δείκτες της οικονομίας, μέσω των οποίων αποτυπώνεται η ανάκαμψη της οικονομίας, παρατίθενται στις δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του ΣΕΒ Μιχάλη Μασουράκη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ενώ, «όταν θα αρχίσουν (οι πολίτες) να βρίσκουν δουλειές με καλύτερες αποδοχές, και όχι με αδήλωτη εργασία, τότε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα αρχίσει να κάνει άλματα», υποστηρίζει.
«Οι θετικές προσδοκίες προέρχονται σαφώς από τη συμφωνία με τους δανειστές», αναφέρει σε άρθρο του για το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης. Και, παρά το γεγονός ότι «τα ?καλά νέα? θα έπρεπε να ήταν καλύτερα», εν τούτοις «πιστεύουμε», όπως σημειώνει, «ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει περαιτέρω σταθεροποίηση της οικονομίας και ανάπτυξη στο τέλος του χρόνου με θετικό πρόσημο». Επιπλέον, ο πρόεδρος του Σ.Β.Β.Ε. θεωρεί ότι «η κυβερνητική πρωτοβουλία για την υλοποίηση 13 περιφερειακών συνεδρίων, με θέμα την ?παραγωγική ανασυγκρότηση? αποτελεί μια πραγματική ευκαιρία να αποτυπωθούν κατευθύνσεις πολιτικής, που θα ενισχύουν έμπρακτα την ανταγωνιστικότητα?».
Η βιομηχανική παραγωγή εκκινεί από χαμηλή βάση, σε κάθε περίπτωση όμως «είναι θετικό πως έχει σταματήσει η πτώση και το πρόσημο είναι θετικό», αναγνωρίζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών Νίκος Βέττας. Εξάλλου, «κάθε τι που επαναφέρει την οικονομία προς μια κανονικότητα και μειώνει την πιθανότητα εκτροχιασμού του προγράμματος, ενισχύει την τρέχουσα ανάκαμψη», υποστηρίζει ο Ν. Βέττας, που χαρακτηρίζει πάντως, «κρίσιμο» το χειρισμό της τρίτης αξιολόγησης.
«Αρκετά ενθαρρυντικές» ενδείξεις και στοιχεία διαπιστώνει το τελευταίο διάστημα ο Ευριπίδης Δοντάς, πρόεδρος ?διευθύνων σύμβουλος της «Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία», και μέλος του Δ.Σ. της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, «Ελληνική Παραγωγή». Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να εφησυχάζουμε. Το αντίθετο, τονίζει στο άρθρο του που γράφτηκε ειδικά για το αφιέρωμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εν κατακλείδι, «τώρα είναι η στιγμή που θα κριθεί αν, ή θα (ξανα)κτίσουμε την οικονομία μας σε γερά θεμέλια αυτή τη φορά ή εάν η δύναμη της αδράνειας θα μας (ξανα)οδηγήσει σε μια φούσκα κατανάλωσης και εισαγωγών, που απλώς θα περιμένει την επόμενη διεθνή κρίση για να σκάσει».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ