Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης απέστειλε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας την επιστολή προς τους γιατρούς, αλλά όπως ανέφερε ο ίδιος προς το παρόν δεν έχει εκδηλωθεί από κάποιον γιατρό κάποιο ενδιαφέρον.
Το υπουργείο υγείας έχει διαμηνύσει ότι το επόμενο στάδιο θα είναι η επιστράτευση των γιατρών. Μάλιστα αυτό άφησε να εννοηθεί και η αναπληρώτρια υπουργός υγείας κ. Μίνα Γκάγκα που την περασμένη Τρίτη βρέθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου.
Η Μαγνησία είναι από τις περιοχές που βρίσκονται επιδημιολογικά στο «βαθύ κόκκινο» και το Νοσοκομείο αντμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις επομένως θα συμπεριληφθεί στη λίστα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που θα χρειαστούν επιστρατευμένους γιατρούς για να εργαστούν με τα περιστατικά ασθενών που έχουν κορωνοϊό.
Πέρυσι επιστρατεύτηκαν γιατροί μόνο για τα Νοσοκομεία της Αθήνας.
Ο κ. Τσάμης χαρακτήρισε ως εμβαλωματικές αυτές τις τακτικές του υπουργείου υγείας λέγοντας πως τις λύσεις στα προβλήματα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία δεν μπορούν να τις δώσουν ούτε οι ιδιώτες γιατροί ούτε οι ιατρικοί σύλλογοι. Οι κυβερνώντες θα πρέπει να δώσουν κίνητρα στους νέους γιατρούς για να στελεχώσουν το ΕΣΥ και να μην επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση απέτυχε στην υγειονομική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Είχε την προηγούμενη εμπειρία μέσα στην πανδημία και θα έπρεπε να προχωρήσει στη πρόσληψη μόνιμων και καλά αμειβόμενων γιατρών.
Στο ερώτημα για ποιο λόγο δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους ιδιώτες γιατρούς να στελεχώσουν το ΕΣΥ για λίγους μήνες, ο κ. Τσάμης ανέφερε πως οι λόγοι μπορεί να είναι και οικονομικοί. Ο ιδιώτης γιατρός που θα συνάψει σύμβαση για να εργαστεί αυτή την περίοδο στο Νοσοκομείο θα λαμβάνει καθαρές αποδοχές το μήνα 2000 ευρώ και 250 ευρώ από κάθε εφημερία, ποσό το οποίο θα φορολογείται. Ωστόσο τα μηνιαία έξοδα του ιατρείου του τα οποία δεν θα σταματήσουν, ανέρχονται κοντά στα 1500 ευρώ. Άρα θα ριχθεί στη «μάχη» της αντιμετώπισης των ασθενών με κορωνοϊό, μέσα στην καθημερινή ένταση. Θα αναστατωθεί η επαγγελματική και προσωπική τους ζωή. Βέβαια τα χρήματα που θα λάβουν για να εργαστούν στο Νοσοκομείο, μπορεί να ακούγονται πολλά και είναι περισσότερα και από αρκετούς μόνιμους γιατρούς, όμως είπαμε ότι οι ιδιώτες γιατροί έχουν και πολλά ανελαστικά έξοδα. Μπορεί να φαίνεται ότι είναι μια δελεαστική πρόταση, αλλά στην πράξη δεν είναι έτσι τα πράγματα. Επίσης και για τον ιδιώτη γιατρό που βρίσκεται στο ιατρείο του οι ευθύνες είναι τεράστιες. Είναι ασφαλώς στο ιατρείο πιο ήρεμα τα πράγματα σε σχέση με το νοσοκομείο, αλλά ο ιδιώτης γιατρός έχει και τις υποχρεώσεις και τους «πονοκεφάλους» της μικρής επιχείρησης που είναι ένα ιατρείο.
πηγή:e-thessalia.gr