Βασίλης Καραστάθης: Προσοχή, ελέγχους και μέτρα σε Βόρειες Σποράδες και Πήλιο ανέφερε ο Σεισμολόγος
2021-09-30 10:09:05
Ο εγκέλαδος χτύπησε για ακόμη μια φορά τη χώρα μας και βλέπουμε τα τελευταία 24ωρα να «χορεύει» στο ρυθμό των Ρίχτερ η Κρήτη. Με αφορμή τη νέα έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, τη Θήβα αλλά και άλλες περιοχές στην Ελλάδα ο σεισμολόγος και αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Βασίλης Καραστάθης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την σεισμική δραστηριότητα, επισημαίνοντας πως οι Σποράδες είναι διαχρονικά σε αυξημένο κίνδυνο. Ο σεισμολόγος τόνισε πως και οι Σποράδες, αλλά και το Πήλιο θα πρέπει να βρίσκονται υπό τον έλεγχο, καθώς το βουνό των Κενταύρων έχει παραδοσιακούς οικισμούς, οι οποίοι δεν έχουν αντισεισμικά χαρακτηριστικά.
«Διαχρονικά η σεισμική επικινδυνότητα είναι αυξημένη σε κάποιες περιοχές και μέσα σ’ αυτές είναι και οι Σποράδες, δηλαδή είναι όλο το βόρειο Αιγαίο που διέρχεται και το ρήγμα της Ανατολίας. Από κει και πέρα υπάρχουν κι άλλες γνωστές ζώνες μεγάλης σεισμικής επικινδυνότητας όπως η περιοχή του ελληνικού τόξου, η οποία ξεκινά από την Κεφαλονιά και καταλήγει στη Ρόδο, η οποία διέρχεται και νότια της Κρήτης. Επίσης υπάρχουν κάποιες άλλες ζώνες όπως ο Κορινθιακός και γενικά υπάρχουν ζώνες, οι οποίες διαχρονικά έχουν υψηλότερη σεισμικότητα από τις άλλες και έχουν σεισμικές πηγές τέτοιες ικανές να δημιουργήσουν ισχυρούς σεισμούς», ανέφερε σχετικά ο γνωστός σεισμολόγος.Προσοχή τους παραδοσιακούς οικισμούς-
«Πρέπει να προσέξετε και το Πήλιο»
Ο κ. Καραστάθης όμως μίλησε και για τους παραδοσιακούς οικισμούς, οι οποίοι θα πρέπει από την τοπική αυτοδιοίκηση να προστατευτούν, προκειμένου να μη χάσουν αφενός την πολιτιστική τους χροιά, αφετέρου να θωρακιστούν απέναντι στο σεισμό. Μάλιστα, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά και στο Πήλιο τονίζοντας πως » εσείς θα πρέπει να προσέξετε γιατί έχετε το πανέμορφο Πήλιο, που είναι παραδοσιακός οικισμός , καταπληκτικός και έχω επισκεφθεί κατ’ επανάληψη. Θεωρώ ότι τα παλιά σπίτια και αυτό αφορά όλα τα παλιά σπίτια , αλλά στους παραδοσιακούς οικισμούς παραπάνω, έχουμε κάνει το καθετί να διατηρήσουμε αυτή την ομορφιά , παράλληλα όμως θα πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει και κάποια ασφάλεια «.
«Να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία των παραδοσιακών οικισμών»
Σύμφωνα με τον ίδιο παραδοσιακοί οικισμοί έχουν καταστραφεί σε άλλες περιπτώσεις σεισμού ανά τον κόσμο, όπως για παράδειγμα στην Λάκουλα της Ιταλίας το 2009. Εκεί καταστράφηκαν παραδοσιακοί οικισμοί ή οι βλάβες ήταν μεγάλες.
«Τα παλιά κτήρια δεν είναι χτισμένα, καλώς ή κακώς, με αντισεισμικούς κανόνες. Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τον τουρισμό μας, την πολιτιστική ομορφιά, θα έλεγα πως θα πρέπει να δοθεί κάποια προτεραιότητα και σ’ αυτούς τους οικισμούς τους παραδοσιακούς. Είναι ξεκάθαρο, είσαι σαφές ότι κάθε Περιφέρεια, κάθε Δήμος γνωρίζει τους παραδοσιακούς οικισμούς , οπότε ξέρει ότι είναι χτισμένοι χωρίς αντισεισμικό κανονισμό και πλαίσιο. Μια πρωτοβουλία θα αντισεισμική θωράκιση αυτών των οικισμών θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο σεισμολόγος.
Τεχνολογία έγκαιρης προειδοποίησης εφαρμόζεται ήδη στην Ιαπωνία
Ο κ. Καραστάθης μίλησε όμως και για την χρήση της τεχνολογίας κι αν αυτή μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη πρόβλεψη ενός σεισμού. Επεσήμανε πως τέτοιου είδους σύστημα πρόβλεψης των σεισμών δεν υπάρχει, αντίθετα υπάρχει τεχνολογία, που εφαρμόζεται σε προηγμένες χώρες, όπως στην Ιαπωνία για έγκαιρη προειδοποίηση, δίνοντας στους πολίτες μερικά δευτερόλεπτα προετοιμασίας μέχρι να αισθανθούν το σεισμικό κύμα.
«Στην Ιαπωνία διακόπτεται το πρόγραμμα της τηλεόρασης, βγαίνει μια ειδοποίηση ότι σε μερικά δευτερόλεπτα έρχεται το σεισμικό κύμα. Αυτή η τεχνολογία αφορά στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, που ο σεισμός γίνεται, εντοπίζεται εντός μερικών δευτερολέπτων και από κει και πέρα στέλνεται το σήμα χιλιόμετρα μακριά σε κάποιον οικισμό, σε κάποια πόλη, ότι έρχεται το σεισμικό κύμα . Από κει και πέρα μεσολαβούν κάποια δευτερόλεπτα μέχρι ο κόσμος να προετοιμαστεί γι’ αυτό, όσο μπορεί, μέσα σε μερικά 10, 12 ή 14 δευτερόλεπτα, ανάλογα πόσο μακριά είναι το επίκεντρο από την κατοικημένη ζώνη. Από κει και πέρα υπάρχουν και τα αυτοποιημένα συστήματα που ενεργοποιούνται, όπως κάποιες βαλβίδες σε αέριο , φανάρια , γέφυρες κτλ», εξήγησε ο κ. Καραστάθης συμπληρώνοντας πως πρόκειται ξεκάθαρα για ένα χρονικό όριο προειδοποίησης, μιας και ο σεισμός γίνεται και δεν είναι πρόγνωση, αποτελώντας ένα σύστημα ειδοποίησης πριν την έλευση του κύματος.
Η τεχνολογία στην Ελλάδα
Όπως εξήγησε ο ίδιος και στην Ελλάδα υπάρχει τεχνολογία, όχι όμως τόσο προηγμένη και σε εύρος. «Έχουμε βάλει ένα ολοκληρωμένο σύστημα στον ανατολικό Κορινθιακό που φιλοδοξεί να γίνει σύντομα επιχειρησιακό κι αυτό είναι για προστασία βιομηχανικής ζώνης και το άλλο σύστημα, που είναι τελείως πειραματικό και το χρησιμοποιούμε στον Πατραϊκό είναι για να αναπτύσσουμε την τεχνογνωσία πάνω στο σύστημα».
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, αυτά τα συστήματα χρειάζονται μεγάλες αποφάσεις για να εγκατασταθούν. Δεν αποτελούν πειράματα μικρού budget και μικρού χρονικού ορίζοντα . «Θέλει πολύμηνο σχεδιασμό και πολλή δουλειά. Θέλει μεγάλη προσπάθεια και συντονισμένη, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσω ενός προγράμματος ερευνητικού, επιστημονικού, να τεθούν οι βάσεις έτσι ώστε μετά από κάποια χρόνια να υπάρχει αποτέλεσμα», εξήγησε.