Τα πρώτα «μηνύματα» του Hellas Sat 3
2017-06-30 11:53:01
Με την επιτυχή εκτόξευση του τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Hellas Sat 3, αποτέλεσμα της συνεργασίας της εταιρείας Hellas Sat με τον διεθνή δορυφορικό οργανισμό Inmarsat, ελάχιστα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα χθες από τη γαλλική Γουιάνα, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος των σε εξέλιξη επενδύσεων της άλλοτε αμιγώς ελληνικών συμφερόντων Hellas Sat, η οποία έχει αδειοδοτηθεί από το ελληνικό και κυπριακό Δημόσιο, ώστε να χρησιμοποιεί τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου στο Διάστημα.
Ο Hellas Sat 4, που μαζί με τον Hellas Sat 3 θα αντικαταστήσουν τον Hellas Sat 2, η «ζωή» του οποίου τελειώνει, προγραμματίζεται να εκτοξευτεί σε έναν περίπου χρόνο και θα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Hellas Sat με τη Σαουδική Αραβία. Ο Hellas Sat 3 εκτοξεύτηκε από τη γαλλική ARIANESPACE και αποτελεί επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ από την πλευρά της Hellas Sat, η οποία, μετά την πώλησή της από τον ΟΤΕ το 2013, ανήκει στην ArabSat, κύριο πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών σε Μέση Ανατολή και Αφρική.
Η ελληνική κυβέρνηση διά των εκπροσώπων της ήταν παρούσα στην εκτόξευση του Hellas Sat 3 και αυτό εκτιμήθηκε ως ιδιαίτερα θετικό, στον βαθμό που θα υπάρξει συνέχεια στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας που σχετίζεται με το Διάστημα και θα συμβάλει σε ένα καλύτερο συντονισμό των πανεπιστημιακών και άλλων σχετικών φορέων με τον ιδιωτικό τομέα.
Η ιστορία ωστόσο των ελληνικών δορυφόρων (το επίθετο «ελληνικών» δεν αποτυπώνει ακριβώς την πραγματικότητα, αφού η Hellas Sat δεν είναι πλέον ελληνικών συμφερόντων) ξεκινά από το 1994, όταν ετέθη το θέμα η Ελλάδα να προλάβει να κατοχυρώσει, βάσει των διεθνών συμφωνιών, τη γεωστατική τροχιά στις 39 μοίρες Ανατολικά. Δυστυχώς, ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος, ο Hellas Sat 2 εκτοξεύτηκε μόλις το 2003 και αφού στη Hellas Sat βασικός μέτοχος έγινε ο ΟΤΕ (κατόπιν πίεσης της τότε πολιτικής ηγεσίας ελλείψει άλλου επενδυτή και υπό την απειλή ότι η χώρα θα έχανε τη θέση της στο Διάστημα). Προηγήθηκε ένας δανεικός δορυφόρος, ο Hellas Sat 1, προκειμένου να διατηρηθεί η θέση. Στο αρχικό σχήμα και με δεδομένο ότι είχε αποφασιστεί η από κοινού εκμετάλλευση των θέσεων Ελλάδας και Κύπρου στο Διάστημα, συμμετείχαν κυπριακές εταιρείες, όπως η Τράπεζα Αναπτύξεως Κύπρου και η ελληνική ΕΑΒ.
Η εταιρεία Hellas Sat στα χρόνια που ακολούθησαν, μετά την εκτόξευση του Hellas Sat 2 και υπό την επιτυχή καθοδήγηση του διευθύνοντος συμβούλου της, μέχρι και σήμερα, Χριστοδούλου Πρωτοπαπά, έχει αναπτυχθεί σημαντικά, ενώ έχει φθάσει να απασχολεί 40 εργαζόμενους εκ των οποίων 30 είναι μηχανικοί υψηλής εξειδίκευσης.
Η πορεία της, η οποία εν πολλοίς οφείλεται στη διοίκηση και το προσωπικό της, προφανώς συνέβαλε τα μέγιστα ώστε όταν ο ΟΤΕ αποφάσισε να την πουλήσει, να βρεθεί αγοραστής, η ArabSat, η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για την περαιτέρω ανάπτυξή της με την εκτόξευση των δύο νέων δορυφόρων και τις διεθνείς συνεργασίες που έχει καταφέρει. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν διαλύθηκε η Hellas Sat, αντίθετα επένδυσε σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Κορωπί, ενώ διατήρησε και αύξησε το προσωπικό της το οποίο αναλαμβάνει πλέον και τρίτες εργασίες για λογαριασμό άλλων δορυφορικών οργανισμών.
Ο Hellas Sat 3 θα παρέχει καινοτόμες δορυφορικές υπηρεσίες, επεκτείνοντας τις εργασίες της Hellas Sat στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και την υποσαχάρια Αφρική. Παράλληλα, δίνει τις δυνατότητες παροχής ίντερνετ και τηλεφωνίας μέσω του οργανισμού Inmarsat στα αεροπλάνα που πετούν πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην εκτόξευση, εκτός από τη διοίκηση της Hellas Sat, παραβρέθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου Μάριος Δημητριάδης και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών της Ελλάδας Βασίλης Μαγκλάρας.
Σύμφωνα με τον κ. Παππά η πολύμηνη εργασία και διαπραγμάτευση των στελεχών του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής μέχρι την εκτόξευση του δορυφόρου, εκτός από την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Διάστημα, εξασφάλισε για τη χώρα μας επτά αναμεταδότες έναντι των δύο, βάσει της αρχικής σύμβασης και τρεις επίγειους δορυφορικούς κομβικούς σταθμούς Hub, καθώς και διακόσια τερματικά, που θα καλύψουν νευραλγικούς τομείς, όπως της άμυνας, της ασφάλειας, της πολιτικής προστασίας κ.ά.
Το μεγάλο στοίχημα είναι βεβαίως η χώρα να χρησιμοποιήσει τους αναμεταδότες που έχει στη διάθεσή της στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του οικοσυστήματος των διαστημικών εφαρμογών. Μέχρι σήμερα η αξιοποίηση των δύο αναμεταδοτών δεν ήταν σε αντιστοιχία με τις δυνατότητές τους.
Ο κ. Πρωτοπαπάς αμέσως μετά την εκτόξευση του δορυφόρου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και στη διοίκηση του Arabsat για τη στήριξή τους, επισημαίνοντας ότι ο Hellas Sat 3 θα επεκτείνει τις εμπορικές δραστηριότητες και ευκαιρίες της Hellas Sat.
40 ελληνικές εταιρείες «πωλούν» Διάστημα
Γεγονός είναι ότι σε αντίθεση με τη μιζέρια που έχει επικρατήσει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί περίπου 40 ελληνικές εταιρείες που ασχολούνται με το Διάστημα, απασχολούν περίπου 2.000 εργαζόμενους και έχουν τζίρο 150 εκατ. ευρώ ετησίως, με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους να εξάγονται 100%. Πρόκειται για έναν τομέα με δυναμική, αφού σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, για κάθε ένα ευρώ που επενδύει κανείς στο Διάστημα θα πάρει πίσω 7-9 ευρώ. Η ανάπτυξη των ελληνικών εταιρειών έχει αφετηρία το 2005, χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα έγινε μέλος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency).
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ