ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΣΕΜΕΡΓΕΛΗ «ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» | του Γιώργου Σανιδά
2021-07-17 08:28:43
Ο Χριστόφορος Σεμέργελης στο πρωτόλειο ιστορικό μυθιστόρημά του με τον τίτλο «Μία θάλασσα, δύο πατρίδες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, επιχειρεί και εντέλει επιτυγχάνει, μέσα από την ενδελεχή έρευνα, τον καταιγιστικό ρυθμό και την άμεση πρωτοπρόσωπη αφήγηση, να μας μεταφέρει στην επαναστατημένη Θεσσαλία του 1878 και να φωτίσει με τρόπο κινηματογραφικό όλα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κυρίως στην περιοχή της Μακρυνίτσας και του μικρού τότε, σε έκταση και πληθυσμό, τουρκοκρατούμενου Βόλου.
Δεν παραλείπει μάλιστα, ν’ αγγίξει και τις "ελεύθερες" Σποράδες "βγάζοντας" τον ήρωά του για λίγο και στη Σκιάθο. Το θέμα του είναι λοιπόν πρωτότυπο για μυθιστόρημα και με εξαιρετικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για τους απανταχού κατοίκους της Μαγνησίας.
Ο βασικός ήρωάς του, που είναι κι ο αφηγητής της ιστορίας, κατάγεται από τη Σμύρνη κι αυτό δίνει την αφορμή στο συγγραφέα να φωτίσει με τις περιγραφές του και το διαμάντι της Μ. Ασίας εκείνης της εποχής. Ο ίδιος ήρωας θα έρθει για υπόθεσή του στο Βόλο όπου εμπλέκεται, ακούσια στην αρχή, στην Επανάσταση της Μακρυνίτσας απ’ την οποία κατάγεται ο πατέρας του.
Σ’ αυτό το χρόνο γνωρίζει και το μεγάλο έρωτα της ζωής του δίνοντας νέα διάσταση στο νόημα της πατρίδας. Απ’ τις σελίδες του βιβλίου θα παρελάσουν επίσης, όλα τα πρόσωπα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή μας και όχι μόνο, εκείνη την περίεργη εποχή.
Το βιβλίο προάγει τελικά την ανιδιοτελή φιλοπατρία που φτάνει ως τα όρια της θυσίας, όπως εκείνης των ηρώων του 21, και θα μπορούσε κάλλιστα να συμπεριληφθεί στα προτεινόμενα βιβλία για την εκπαίδευση των νέων. Ωστόσο, το τέλος του μου φάνηκε ανοιχτό για ένα δεύτερο βιβλίο ως συνέχεια του πρώτου.
Εύχομαι λοιπόν, πέρα από καλοτάξιδο, η σκέψη μου να συμπίπτει με τα σχέδια του συγγραφέα και σύντομα ν’ ακολουθήσει τόμος β!
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ