SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

(εικόνες από την Σκιάθο) Φεγγάρι της Φράουλας: Γιατί αποκαλούμε έτσι την υπερπανσέληνο

2021-06-24 22:57:02
Εδώ και λίγη ώρα έχει κάνει αισθητή την παρουσία της η τελευταία υπερπανσέληνος του χρόνου, γνωστή και ως Φεγγάρι της Φράουλας. Για ακόμα μία φορά, το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο απ' ότι συνήθως, αφού βρίσκεται πιο κοντά στη Γη.  Η ιθαγενείς Ινδιάνοι της Αμερικής αποκαλούσαν τη συγκεκριμένη πανσέληνο, του Ιουνίου, «Φεγγάρι της Φράουλας», καθώς πέφτει στην εποχή του χρόνου που μαζεύονται οι ώριμες φράουλες.
Μία παράδοση αιώνων
Επειδή στην αρχαιότητα ο χρόνος δεν χωρίζονταν με τους μήνες, αλλά με τα φεγγάρια, συνηθίζονταν να ονομάζεται η εκάστοτε πανσέληνος από τις αγροτικές εργασίες που συντελούνταν την περίοδο που έκανε την εμφάνισή της. Η πανσέληνος του Ιανουαρίου ήταν γνωστή ως Φεγγάρι του Λύκου, του Φεβρουαρίου Φεγγάρι του Χιονιού, του Μαρτίου Φεγγάρι του Σκουληκιού (από τα πρώτα πτηνά που εμφανίζονται, και τρέφονται με σκουλίκια), του Απριλίου Ροζ Φεγγάρι (από τα λουλούδια που άνθιζαν τον συγκεκριμένο μήνα). Η πανσέληνος του Ιουνίου είναι το Φεγγάρι της Φράουλας, του Ιουλίου της Αστραπής (από τις καλοκαιρινές μπόρες), του Αυγούστου του Οξύρρυγχου (από τον μήνα αλιείας του συγκεκριμένου ψαριού), του Σεπτεμβρίου της Σοδειάς, του Οκτωβρίου των Κυνηγών, του Νοεμβρίου Παγωμένο Φεγγάρι και του Δεκεμβρίου, Κρύο Φεγγάρι. 
Η τελευταία υπερπανσέληνος του χρόνου
Η τελευταία υπερπανσέληνος για το 2021 θα κάνει την εμφάνισή της το βράδυ της Πέμπτης 24 Ιουνίου στον ουρανό. Για ακόμα μια φορά το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως. Η συγκεκριμένη πανσέληνος ήταν παραδοσιακά γνωστή και ως «Φεγγάρι της Φράουλας» στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή που μαζεύονται οι ώριμες πια φράουλες. Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο). Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979. Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.