Αιγιαλός: Νέα δεδομένα - Πιο ευνοϊκό τοπίο στην παραχώρηση παραλιών | τι θα συζητηθεί αύριο σε Ο.Ε και Δ.Σ
2021-04-09 20:54:22
Νέο, πιο ευνοϊκό για τους ιδιώτες επιχειρηματίες τοπίο στο μέτωπο της παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλιών φέρνει φέτος η πανδημία της COVID-19! Σε μια προσπάθεια "ελάφρυνσης" των τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν - είναι η αλήθεια - δοκιμαστεί σκληρά από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, η κυβέρνηση θέσπισε ειδική ρύθμιση, με βάση την οποία η λεγόμενη απλή χρήση αιγιαλού θα παραχωρείται στις τουριστικές επιχειρήσεις με έκπτωση 40%, δηλαδή με ποσοστό 60% επί του κανονικού υπολογισμένου οικονομικού ανταλλάγματος.Το μειωμένο αυτό αντάλλαγμα θα μοιράζεται φέτος κατά 70% στον οικείο Δήμο (έναντι 60% πέρυσι) και κατά 30% (έναντι 40% πέρυσι) στο Δημόσιο διά της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.
Νέα δεδομένα, αν μη τι άλλο, που ενδιαφέρουν άρδην τόσο τους περισσότερους Δήμους εδώ στο νησί μας που διαθέτουν παραλιακό μέτωπο και παραχωρούν χρήση αιγιαλού, όσο φυσικά και τους τουριστικούς επιχειρηματίες που αυτή τη στιγμή "ζυγίζουν" το νέο, ευνοϊκό τοπίο, μαζί όμως με όλες τις παραμέτρους, τις αντιξοότητες και τα ρίσκα που ενέχει η φετινή τουριστική σεζόν κι εδώ στο νησί μας, ελέω πάντοτε των εξελίξεων με την πανδημία.
Το νέο τοπίο όμως δε σταματά εδώ. Λόγω έκτακτης κατάστασης με την COVID, και μεγάλου οικονομικού πλήγματος στον τουριστικό τομέα, και φέτος (όπως είχε ισχύσει εκτάκτως και πέρυσι), δικαίωμα να πάρουν τη χρήση παραλιών πλησίον τους θα έχουν (πέραν των ξενοδοχείων, καφέ-μπαρ και εστιατορίων) και τα μικρότερα τουριστικά καταλύματα, όπως τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε, όπως ήταν εύλογο, ικανοποίηση στις τάξεις της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ).
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, «επιτρέπεται μέχρι τις 31/10/2021 η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα, διατηρώντας σε ισχύ ρύθμιση που αφορούσε το 2020.
Υπενθυμίζεται ότι με τον Ν. 2971 του 2001 οι επιχειρήσεις του κλάδου είχαν το ίδιο δικαίωμα με τις υπόλοιπες τουριστικές επιχειρήσεις, το οποίο κατάργησε η προηγούμενη κυβέρνηση με τον Ν. 4607/2019.
Δυστυχώς, με τον τρόπο αυτό διαχώρισε τα μικρά τουριστικά καταλύματα από τις λοιπές επιχειρήσεις του κλάδου της φιλοξενίας, οδηγώντας τους επιχειρηματίες σε περιπέτειες.
Παρά την προσωρινή αντιμετώπιση του θέματος, η ΣΕΤΚΕ θεωρεί ότι το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει στην οριστική και δίκαιη για τον κλάδο επίλυσή του».
Συνοψίζοντας λοιπόν το ειδικό καθεστώς που θα ισχύσει για τη φετινή σεζόν, ελέω COVID-19, η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης θα μπορεί να γίνεται μέχρι τις 31/10/2021 και με αντάλλαγμα 60% επί του κανονικού υπολογισμένου αντιτίμου σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε ενοικιαζόμενα, επιπλωμένα δωμάτια.
Θυμίζουμε ότι η παραχώρηση του δικαιώματος της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, αφορά στην άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, ιδίως για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών και ξαπλωστρών και τη λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτηρίου.
Η τροπολογία - Τι προβλέπουν οι ρυθμίσεις
Αναλυτικότερα, ρυθμίσεις για την οικονομική ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, μέσω διευκολύνσεων στη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας, περιλαμβάνονται σε τροπολογία που θεσπίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών.
Πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν ξενοδοχειακά καταλύματα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια.
Σε όλες αυτές τις κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων θα μπορεί να γίνεται - με τη διαδικασία της παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος - η απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας μέχρι 31/10/2021 και μάλιστα με μειωμένο τίμημα, στο 60% αυτού που είχε συμφωνηθεί αρχικά.
Αναλυτικότερα, στην τροπολογία προβλέπεται ότι η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης, με αντάλλαγμα και χωρίς δημοπρασία, θα μπορεί να γίνεται για τη φετινή χρονιά και αυστηρώς μέχρι τις 31/10/2021, όχι μόνο σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως ήδη προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια, προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά και οι επιχειρήσεις αυτές.
Προβλέπεται ακόμη ότι, εξαιρετικά για το 2021, το αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις αυτές αποδίδεται κατά 70% στον οικείο ΟΤΑ και κατά 30% στο Δημόσιο.
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, με τη διάταξη αυτή, που ισχύει αποκλειστικά για το έτος 2021 λόγω της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, θεσπίζεται αύξηση του ποσοστού υπέρ του ΟΤΑ επί του ανταλλάγματος παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από 60% σε 70%, με παράλληλη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου από 40% σε 30%.
Μάλιστα, στην τροπολογία ορίζεται ότι για το 2021 το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται σε ποσοστό 60% του υπολογισθέντος ανταλλάγματος.
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, την αναψυχή και την εστίαση να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές δυσχέρειες που επέφερε η πανδημία.
Με άλλη διάταξη, απαλείφεται ο χαρακτηρισμός του είδους του δρόμου ο οποίος παρεμβάλλεται μεταξύ των επιχειρήσεων και της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, βάσει του οποίου η ιδιότητα του ομόρου διατηρείται.
Επίσης, στην τροπολογία προβλέπεται χρονική παράταση ενός έτους, και προκειμένου για προσχώσεις και τεχνικά έργα προστασίας από τη θαλάσσια διάβρωση, ή που εξυπηρετούν σκοπούς κοινωφελείς ή προστασίας του περιβάλλοντος (ναυταθλητικούς, ερευνητικούς, ύδρευσης, αποχέτευσης, επιστημονικούς, ανάπλασης, βιομηχανικούς, εξορυκτικούς, συγκοινωνιακούς, λιμενικούς, ναυπηγοεπισκευαστικούς, ενεργειακούς, αλιευτικούς) που κατασκευάστηκαν μέχρι τις 28/7/2011 στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, της λιμνοθάλασσας, της λίμνης, χωρίς απόφαση παραχώρησης της χρήσης, να μπορεί να υποβληθεί πλήρης αίτηση, ώστε να μπορέσουν να λάβουν παραχώρηση χρήσης με αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου οργάνου του υπουργείου Οικονομικών.