Η Ζέττα Μακρή με την Ομογένεια της Ν. Αφρικής για τα 200 χρόνια από το 1821
2021-03-27 18:11:49
Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή απηύθυνε χαιρετισμό, το Σάββατο 27 Μαρτίου, στη δράση του Γραφείου Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, στο Γιοχάνεσμπουργκ, και της Σχολής Σαχέτι, που συνδιοργάνωσαν διαδικτυακή ημερίδα, στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, υπό την αιγίδα της Επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
«Το κίνημα του Φιλελληνισμού κατά την Ελληνική Επανάσταση» ήταν το θέμα της ημερίδας , που χαιρέτισαν η κα Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021, ο κ. Βλάσης, Υφυπουργός Εξωτερικών, ο κ. Μπαμπούνης, Ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ, ο κ. Χέντριξ, Ομότιμος καθηγητής University of Johannesburg, ο κ. Taylor, Γενικός Διευθυντής Σχολής Σαχέτι και ο κ. Χρυσουλάκης, Γ.Γ. Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού.
Η κ. Μακρή ευχαρίστησε, ιδιαιτέρως, τη Διοίκηση, το εκπαιδευτικό δυναμικό, μαθήτριες και μαθητές της Σχολής Σαχέτι για τη συμβολή τους στην εκδήλωση.
«Η μακρόχρονη πορεία και προσφορά στης Σχολής Σαχέτι στη διδασκαλία και προώθηση της ελληνικής παιδείας, της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, ενδυναμώνουν την ελληνική συνείδηση και παρουσία στη Νότια Αφρική, με τη δράση και την αναγνώριση του εκπαιδευτικού έργου της Σχολής να έχει ξεπεράσει τα σύνορα».
Η Υφυπουργός Παιδείας στην ομιλία της ανέφερε : «Η σημερινή ημερίδα αποτελεί μια ανοικτή πρόσκληση και απευθύνεται στους απανταχού Έλληνες, αλλά και σε όλους τους πολίτες του κόσμου, που επιθυμούν να γνωρίσουν τον ελληνικό αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία, ειρήνη, ισότητα.
Ένα παγκόσμιο κάλεσμα, όπως και τότε, που βρήκε ανταπόκριση, στήριξη και ανιδιοτελείς συμμάχους στα πρόσωπα των Φιλελλήνων και στο κίνημα, που εξέφρασε και προάσπισε τα διαχρονικά και πανανθρώπινα ιδανικά των Ελλήνων του 1821.
Η εξέγερση των υπόδουλων Ελλήνων κινητοποίησε τον ευρωπαϊκό και αμερικανικό φιλελληνισμό, στα δύσκολα χρόνια της επανάστασης και ανέδειξε το 1821 σε κομβικό σημείο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ιστορίας.
Η σημασία αυτού του διεθνούς κινήματος, που ενεργοποιήθηκε, από τους πρώτους μήνες της Επανάστασης, αποδείχτηκε τεράστια.
Ο φιλελληνισμός συνετέλεσε, οικονομικά και πολιτικά, στην επιτυχή κατάληξη της Επανάστασης αλλά και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τον δίκαιο αγώνα των Ελλήνων και αναδεικνύεται ως διαχρονικό ρεύμα στην ιστορία, που τροφοδοτείται από την πνευματική δραστηριότητα του Ελληνισμού.
Σας ευχαριστώ θερμά, όλους εσάς τους Έλληνες της Ομογένειας, που διατηρείτε και προβάλλετε την ελληνική εθνική ταυτότητα και συναίσθηση, μέσα από ουσιαστικές δράσεις.
Σας ευχαριστούμε όλοι εμείς, που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα, για την καλλιέργεια της ελληνικότητας μέσω των ελληνικών γραμμάτων, της ελληνικής ιστορίας, του ελληνικού πνεύματος και του ελληνικού πολιτισμού, όπου βρίσκονται Έλληνες».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ