Τη «φωνή» του αναπηρικού κινήματος της Μαγνησίας μετέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κων. Μαραβέγιας
2021-02-23 18:39:59
Τη «φωνή» του αναπηρικού κινήματος της Μαγνησίας, μετέφερε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη με θέμα «Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής-Τεχνοηθικής».
Ειδικότερα, ο κ. Μαραβέγιας κατέθεσε στο σώμα τις σημαντικότερες προτάσεις που κατέγραψε στις διαδοχικές συναντήσεις του, την προηγούμενη εβδομάδα, με εκπροσώπους της Ειδικής Εκπαίδευσης και των αναπήρων στη Μαγνησία. Πρωτίστως, έθεσε το θέμα της προμήθειας tablet και υπολογιστών για παιδιά με ειδικές ανάγκες, τονίζοντας ότι στο νέο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας θα πρέπει να ενταχθούν στα voucher των 200 ευρώ και οι μαθητές / σπουδαστές με αναπηρίες. Στη συνέχεια, μετέφερε την πρόταση φορέων της Μαγνησίας, που αφορά συνολικά την αναπηρική κοινότητα της χώρας, για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις υποδομές για ΑμεΑ, με αφορμή την επίσκεψή του την περασμένη Παρασκευή στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Αλμυρού. Όπως είπε, εκτός από το ΕΕΕΕΚ Αλμυρού κτιριακό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες εκπαιδευτικές δομές, όχι μόνο στη Μαγνησία αλλά σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το υπουργείο Παιδείας οφείλει να παίξει έναν συντονιστικό ρόλο μεταξύ Δήμων και ΥΠΕΣ, έτσι ώστε να ωριμάζουν γρήγορα τα αναγκαία έργα και να εντάσσονται έγκαιρα στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι έρχεται να δημιουργήσει ένα κέντρο συντονισμού όλων των πολιτικών και μέτρων που λαμβάνονται υπέρ των ΑμεΑ, ιδιαίτερα του ελέγχου εφαρμογής τους. Πρόκειται για ένα νέο εργαλείο της Προεδρίας της Κυβέρνησης που θα λειτουργεί ως άμεσος σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα αναπηρίας. Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, όπως είπε, δίνει απάντηση σε ένα από τα χρονίζοντα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος. Είναι η απαρχή μιας νέας στρατηγικής πρωτοβουλίας της Πολιτείας και σε καμία περίπτωση το τέλος των προσπαθειών της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα ΑμεΑ.
Στο σημείο αυτό, ο βουλευτής υπενθύμισε εν συντομία τα πιο πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν υπέρ των ΑμεΑ, όπως: ο εμβολιασμός παιδιών με ειδικές ανάγκες κατά του COVID-19, η έναρξη της διαδικασίας για την προκήρυξη θέσεων ΑμεΑ στο Δημόσιο μέσω ΟΑΕΔ και η νομοθέτηση διευκολύνσεων για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των κτηρίων από ΑμεΑ. Επίσης, αναφέρθηκε στην ένταξη (τον Δεκέμβριο) στον υπερμειωμένο ΦΠΑ του 6% ειδών απαραίτητων στους τυφλούς, καθώς και στις διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες μειώνεται το ποσοστό αναπηρίας στο 80% για όσους έχουν προβλήματα όρασης, προκειμένου να απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας και τέλη ταξινόμησης κατά την απόκτηση νέων οχημάτων. Τέλος, υπογράμμισε την αύξηση των ποσοστώσεων για τις προσλήψεις ΑμεΑ στο Δημόσιο με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Συγκεκριμένα, τα ελάχιστα προβλεπόμενα ποσοστά καθορίζονται πλέον σε 12% για τα ΑμεΑ, αντί του ισχύοντος 10%, ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται οι ποσοστώσεις στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ των συγγενών ΑμεΑ στο 5% επί του συνόλου των προκηρυσσομένων θέσεων του Δημοσίου.
«Είναι βέβαιο πως η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία δεν μπορεί να επιτευχθεί με αυτοματισμούς. Χρειάζεται τον μακρόπνοο ορίζοντα που προδιαγράφει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Χρειάζεται όμως και την καθημερινή παρακολούθηση της συμμόρφωσης όλων μας. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Κοινός στόχος μπορεί να είναι μόνο ένας: η αυξημένη συμμετοχή όλων των ΑμεΑ σε κάθε πτυχή της κοινωνικής, οικονομικής και δημόσιας ζωής της χώρας μας», κατέληξε ο κ. Μαραβέγιας.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ