ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΙΑΘΟ | του Γιώργου Σανιδά
2021-02-20 10:31:06
Στις 23/7/1916 βγήκε το πρώτο περιοδικό (εφημερίδα) για τη Σκιάθο με το όνομα «ΑΙΓΙΑΛΟΣ». Ήταν χειρόγραφο, εβδομαδιαίο, εικονογραφημένο και ο ιδιοκτήτης- διευθυντής του ονομαζόταν Γεώργιος Ν Αιγιαλείδης, γιος του Σκιαθίτη Νεοκλή Γ. Αιγιαλείδη που γεννήθηκε το 1861 και καταγόταν απ’ τον αγωνιστή της Επανάστασης Γεώργιο Γιαλή Ο Γεώργιος μεγάλωσε στον Πειραιά και από πολύ μικρός φιλοτεχνούσε μαζί με τον αδελφό του Ιάσωνα, περιοδικά κι εφημερίδες. Όταν ήταν ακόμα μαθητής- πιθανότατα στην Αίγινα- έβγαλε την «παιδική εφημερίς» (1913).
Το 1914 δημιούργησε το δεκαπενθήμερο εικονογραφημένο περιοδικό «ΜΙΚΡΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ» για το οποίο κυκλοφόρησαν 9 τουλάχιστον τεύχη σε σχήμα 30x20 εκ. και δακτυλογραφημένο. Το 1915 στην Αίγινα χειρόγραφα: α)το περιοδικό «ΑΘΗΝΑ», β) την εφημερίδα «Παιδική ημέρα» και γ) το περιοδικό «ΝΙΚΗ» με δικό του σκίτσο του Παπαδιαμάντη και το διήγημα «η τελευταία βαπτιστική» στο πρώτο φύλλο. Κάθε φορά επιμελούταν μόνο ένα φύλλο από το περιοδικό (εφημερίδα) του σε 4 ή 8 σελίδες γι’ αυτό και ο ΑΙΓΙΑΛΟΣ γράφει: «αναγιγνώσκεται και επιστρέφεται». Η δε τιμή του ήταν 10 λεπτά! Ο Γεώργιος Αιγιαλείδης έγινε δικηγόρος ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του που τελείωσε τη Νομική.
Δεν τον μιμήθηκε όμως μόνο σ΄ αυτό, καθώς και ο Νεοκλής ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία εργαζόμενος σε εφημερίδες των Αθηνών, όπως η ‘’Εφημερίδα’’ του Κορομηλά και για ένα διάστημα μάλιστα, εξέδιδε κι εκείνος εφημερίδα με το όνομα ‘’Μικρά εφημερίς’’. Κληρονόμησε επίσης την έφεση προς το γράψιμο και τη μελέτη απ’ τον πατέρα του που υπήρξε λυρικός ποιητής και δοκιμιογράφος. Διαβάζοντας το πρώτο φύλλο του «ΑΙΓΙΑΛΟΥ», συμπεραίνουμε ακόμα πως η οικογένειά του μετέδωσε και την αγάπη για τον τόπο καταγωγής της τη Σκιάθο.
Το περιοδικό, όπως γράφει ο ίδιος, είναι «ηθικότατον ανάγνωσμα» και εκδίδεται προς «τέρψιν των παραθεριζομένων εις την περικαλλή νήσον Σκιάθον». Αν κρίνουμε δε απ’ την πρώτη σελίδα του «ΑΙΓΙΑΛΟΥ», ο εκδότης Γεώργιος Αιγιαλείδης το 1916 υπηρετούσε την θητεία του στο ναυτικό και τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς βρέθηκε στη Σκιάθο. Αυτά τα περιοδικά (εφημερίδες) σήμερα διασώζονται, είναι συλλεκτικά, φωτίζουν την ιστορία του μαθητικού τύπου στην Ελλάδα κι ανήκουν στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ).
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ