41χρονος υδραυλικός από την Αλόννησο δημιουργεί χειροποίητα ντραμς που “ταξιδεύουν” σε Ευρώπη και Αμερική
2021-02-15 22:44:31
Τα ντραμς που κατασκευάζει φέρουν την επωνυμία «Ikion Custom Drums» και το όνομα προέρχεται από την αρχαία ονομασία του νησιού, το Ίκος.
Η επιγραφή «ΙΚΙΟΝ» υπήρχε τότε στους αμφορείς με κρασί που εξήγαγε το νησί.
«Παίζω τύμπανα από τα 13 μου και το 2011 είδα ένα βίντεο στο YouTube με έναν Κινέζο που κατασκεύαζε ένα ταμπούρο. Έκτοτε άρχισα και εγώ να κατασκευάζω ντραμς» ανέφερε ο κ. Μπαλαλάς, που αρχικός του στόχος ήταν να κατασκευάσει το δικό του χειροποίητο σετ τυμπάνων.
Ο Κώστας Μπαλαλάς κατασκευάζει τα ντραμς από ξύλο ελιάς: «Όταν είδα εκείνο το βίντεο η πρώτη μου σκέψη ήταν να τα κατασκευάσω από ελιά. Ασχολούμουν από παλιά με το ξύλο. Δεν έφτιαχνα τύμπανα, αλλά διάφορες κατασκευές. Η ελιά είναι από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα ξύλα».
Ο 41χρονος Αλοννησιώτης έχει δημιουργήσει τον δικό του χώρο, το δικό του ξυλουργείο δίπλα από το σπίτι του για να κατασκευάζει εκεί τα μουσικά όργανα. Δεν παίρνει ξύλα του εμπορίου, αλλά επιλέγει και για τα ντραμς του ντόπια ξύλα που στη συνέχεια επεξεργάζεται μόνος του μέχρι να τους δώσει την τελική τους μορφή.
«Με ό,τι ξύλο δουλεύω το προμηθεύομαι από το νησί μου, όπως πουρνάρι, σφένδαμο και ελιά και καμία φορά από τη Σκόπελο. Είναι ντόπια και τα επεξεργάζομαι ο ίδιος. Παίρνω κορμούς ή κλωνάρια όταν κλαδεύουν ελιές, τα κάνω τάβλες στην κορδέλα, οι οποίες αποθηκεύονται για τρία χρόνια για να ξηραθούν» σημείωσε.
Από τη στιγμή που ο Κώστας Μπαλαλάς βρει το κατάλληλο ξύλο για να δουλέψει μέχρι αυτό να φτάσει να δώσει… ήχο, απαιτείται χρόνος, πολύ μεράκι και ώρες δουλειάς.
Το μεράκι αυτό έχει φύγει από τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Ντραμς του έχουν ταξιδέψει σε αγοραστές στην Αμερική, την Αγγλία, την Ιταλία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη. «Ανεβάζοντας φωτογραφίες στο Facebook, ενδιαφέρθηκε ο κόσμος» εξηγεί.
Πλέον ντραμς του έχουν αγοραστεί από στούντιο της Αμερικής και με αυτά έχουν ηχογραφηθεί διάσημα μουσικά άλμπουμ. Σήμερα το 90% όσων κατασκευάζει «φεύγει» για το εξωτερικό, περισσότερο για στούντιο στην Αγγλία και την Αμερική. «Πάντα έρχομαι σε προσωπική επαφή με αυτόν που παίρνει το τύμπανο. Η κατασκευή, επειδή είναι από μασίφ το ξύλο, έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Του λέω τι πρέπει να προσέχει και κάποιες συμβουλές» κατέληξε
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ