Ακόμα 8 γαλάζιες σημαίες θα διεκδικήσει ο Δήμος Σκιάθου το 2021
2020-07-28 17:49:49
Για το 2020 ο Δήμος Σκιάθου βραβεύθηκε με δύο Γαλάζιες Σημαίες στην παραλία Κουκουναριές με ενέργειες του Δήμου και στην παραλία Μάραθα με ενέργειες του ξενοδοχείου Skiathos Palace.
Στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι η κατάλληλη προετοιμασία των υποψήφιων ακτών του Δήμου με βάση όλα τα υποχρεωτικά και προαιρετικά κριτήρια, που ορίζει το πρόγραμμα του FEE (Foundation for Environmental Education–Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) Γαλάζια Σημαία για τις ακτές. Σύμφωνα πάντα με τον ισχύοντα κανονισμό, για την υποψηφιότητα της κάθε ακτής για την απόκτηση Γαλάζιας Σημαίας, θα πρέπει να προηγηθεί ένα έτος κατά το οποίο, η υποψήφια ακτή, θα πληροί στο ακέραιο τα κριτήρια βράβευσης και, αφού αυτά ελεγχθούν από την αρμόδια επιτροπή, το επόμενο έτος δύναται να βραβευθεί και να δοθεί σε αυτήν η «Γαλάζια Σημαία».
Έτσι ο Δήμος έχει ήδη δρομολογήσει την υποψηφιότητα 8 ακόμη ακτών και την κατάθεση ολοκληρωμένου φακέλου για τη βράβευση τους το 2021. Πρόκειται για τις ακτές Μεγάλη Άμμος, Βασιλιάς, Αχλαδιάς, Τζανεριά, Βρωμόλιμνος, Αγία Παρασκευή, Τρούλος, Αγία Ελένη.
Ο Δήμαρχος Σκιάθου,Θοδωρής Τζούμας, δήλωσε πως «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το καλοκαίρι του 2021, με την έναρξη της θερινής περιόδου, να κυματίζουν δέκα Γαλάζιες Σημαίες στις ακτές του νησιού, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών, αναβαθμίζοντας και προβάλλοντας τις μοναδικές παραλίες της Σκιάθου. Επίσης, στο πλαίσιο των ενεργειών για την απρόσκοπτη πρόσβαση στης παραλίες ο Δήμος έχει προμηθευτεί πινακίδες, που με την αναφορά στην ελεύθερη πρόσβαση, οι οποίες θα τοποθετηθούν τις επόμενες μέρες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Υπεύθυνη του προγράμματος Γαλάζια Σημαία για τη χώρα μας Δαρεία Βουρδουμπά για την άψογη συνεργασία, τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Γιάννη Γιαννίτση, για τις συντονισμένες ενέργειες του που αφορούν στην αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα 8 παραλιών, και τον ο Αντιδήμαρχο Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Διαμαντή Μαθηνό, ο οποίος θα αναλάβει την εποπτεία του προγράμματος».
Η «Γαλάζια Σημαία» συνδέεται άρρηκτα με την έννοια της τουριστικής ανάπτυξης αφού μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία», όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρουν αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών και μαρίνων, όπως οι Δήμοι και τα ξενοδοχεία, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος Γαλάζιες Σημαίες είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας (1951) με αδιάλειπτη δράση σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, σε προγράμματα προστασίας της φύσης, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 δίκτυα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) είναι από το 1992 ο εθνικός χειριστής του προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” . Η “Γαλάζια Σημαία” είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο ποιότητας, το οποίο απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες τις οποίες διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, και άλλοι φορείς που πληρούν τα σχετικά κριτήρια
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ