SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Η σχέση του σώματός μας με εμάς και την κοινωνία μας // της Ιωάννας Μαρίας Κανταρτζή

2019-11-21 21:40:54
“I am obsessed with becoming a woman comfortable in her own skin”, με άλλα λόγια είμαι απορροφημένη στο σκοπό μου: να γίνω μια γυναίκα άνετη με το σώμα μου. Πόσες άραγε έχετε αναρωτηθεί αν είστε άνετες με τον εαυτό σας, με το σώμα μας, με την όψη του δέρματός σας; Καλώς ή κακώς όλες έχουμε πιάσει τον εαυτό μας μπροστά στον καθρέφτη να αναρωτιόμαστε τι πρέπει να αλλάξουμε στο σώμα μας. Μέχρι πρόσφατα στο δικό μου το σώμα έβλεπα μόνο ατέλειες. Η κοινωνία μας με τον υπερκαταναλωτισμό της, τα social media με την προβολή του τέλειου Kardashian σμιλεμένου σώματος, δεν μου έδινε περιθώρια να σκεφτώ τι ακριβώς είναι το σώμα μου. Σύμφωνα με τον Μισέλ Φουκώ, φιλόσοφο του 20ου αιώνα, το σώμα μας δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε στο καθρέφτη. Είναι όλο εκείνο το σύνολο που εσύ ο ίδιος πρέπει να φροντίζεις και να αγαπάς. Είναι η σάρκα σου και φυσικά η ψυχή σου, το μέσα και το έξω σου. Αν δεν είναι το ένα καλά δεν θα είναι ούτε το άλλο σύμφωνα με του αρχαίους Έλληνες. Δεν είχαν άδικο που πίστευαν πως «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ». Πώς όμως μπορούμε εμείς αλλά και η κοινωνία να χτίσουμε ή να πλάσουμε το σώμα μας; Ποια είναι εκείνα τα εργαλεία ή στην γλώσσα του Φουκώ, ποιες είναι εκείνες οι τεχνολογίες που διαμορφώνουν το σώμα μας και πώς αυτές λειτουργούν; Σύμφωνα με τον παραπάνω φιλόσοφο υπάρχουν δύο τεχνολογίες που πλάθουν το σώμα μας.
  • Η τεχνολογία του εαυτού μας (technology of self)

  • και η τεχνολογία της κυριαρχίας (technology of domination).

Πως λειτουργούν όμως αυτές οι τεχνολογίες;
  • Σύμφωνα με την τεχνολογία του εαυτού μας, εμείς οι ίδιοι είμαστε εκείνοι οι οποίοι μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις για το σώμα μας. Αν δεν μας αρέσει κάποιο στοιχείο επάνω μας, τότε παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και απλά προσπαθούμε αν την αλλάξουμε. Έτσι λοιπόν αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας ως υποκείμενο και όχι ως αντικείμενο.
Το αντίθετο βέβαια συμβαίνει με την τεχνολογία της κυριαρχίας.
  • Σύμφωνα με αυτού του είδους τεχνολογία, εξωτερικοί παράγοντες έρχονται να διαμορφώσουν το σώμα μας σύμφωνα τα δικά τους θέλω και πρέπει. Συνεπώς βλέπουν το εαυτό μας και ειδικότερα το σώμα μας σαν αντικείμενο πλέον και όχι υποκείμενο σύμφωνα με τον Φουκο.
Τι εννοούμε όμως με αυτό; Καθημερινά λίγο ως πολύ όλοι μας παρακολουθούμε ζωές των influencer στα social media. Οι ίδιοι προβάλουν τις διατροφικές του συνήθειες, τις αθλητικές τους δραστηριότητες, προϊόντα ομορφιάς για πρόσωπο και σώμα. Με αυτό τον τρόπο και μέσω των συγκεκριμένων μέσων προβολής τους ασκούν επιρροή στον καθένα ξεχωριστά με αποτέλεσμα να δημιουργούν την ανάγκη αλλαγής ή ακόμη μεταμόρφωσής μας. Συνεπώς η κοινωνία του υπερκαταναλωτισμού και την παγκοσμιοποίησης μας δημιουργεί ανάγκες τις οποίες υπό άλλες συνθήκες ίσως δεν θα είχαμε. Το να αλλάξεις τον εαυτό σου γιατί εσύ πραγματικά το θέλεις και το ζητάς είναι απόλυτα φυσιολογικό, σημαντικό και άκρως κατανοητό αλλά και σεβαστό. Το να αλλάζεις για τα θέλω μιας κοινωνίας η οποία σου ψιθυρίζει πως για να γίνεις αποδεκτός πρέπει να γίνεις σαν τους άλλους, δεν είναι υγιές όχι μόνο για σώμα σου αλλά και για την ψυχή σου. Να αγαπάς τον εαυτό σου, να τον φροντίζεις και να τον νοιάζεσαι.
Μην ξεχνάς ότι ζεις μέσα στο σώμα σου το οποίο πολύ απλά είναι η φωλιά της ψυχής σου.
Αρκέσου στην υγεία σου και στο να νιώθεις άνετα με το σώμα σου. Είναι πολλοί εκείνοι οι ειδικοί -γιατροί, ψυχολόγοι κτλ.- που όχι μόνο υποστηρίζουν πως πρέπει να είσαι υγιής αλλά και να νιώθεις υγιής. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να αντιμετωπίζεις το σώμα σου και ειδικά τον εαυτό σου ως ένα δρών υποκείμενο και όχι σαν αντικείμενο πειραματισμού νέων μεθόδων ομορφιάς. Μην ξεχνάς ότι είσαι όμορφος και αν πραγματικά τα έχεις βρει με τον αυτό σου δεν χρειάζεσαι κανέναν influencer να σου δείξει πως πρέπει να ζεις. #you_are_beautiful_just_the_way_you_are! Ιωάννα Μαρία Κανταρτζή Διδακτορική φοιτήτρια Πανεπιστημίου Οτάβας Σχολής Ανθρώπινης Κινητικής Ειδίκευση: Ηγεσία και Διοίκηση Αθλητικών Οργανισμών. https://www.linkedin.com/in/imkantartzi/ www.Justlife.gr