ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΤΟΥ ΣΚΙΑΘΙΤΗ | του Γιώργου Σανιδά [*]
2018-07-01 09:10:51Ο Γιώργος Σανιδάς είναι Συγγραφέας και μόνιμος Αρθρογράφος - Χρονογράφος του SkiathosLife.gr
Ο καθένας που διαβάζει έργα των δύο Αλεξάνδρων, πλάθει με τη φαντασία του εικόνες για το σκηνικό τους. Άλλος φέρνει στο νου το χωριό του, άλλος θυμάται ό,τι πρόλαβε να δει απ’ τις επισκέψεις του στη Σκιάθο, κι άλλος φτιάχνει με το μυαλό του τοπία ανύπαρκτα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ήρωές τους, όλοι αναρωτιούνται αν κάπου- κάποτε συνάντησαν παρόμοιους ανθρώπους στο διάβα τους.
Ο Σκιαθίτης όμως, βλέπει απ’ τα γεννοφάσκια του σχεδόν, ό,τι έβλεπαν κι εκείνοι κι είναι αμέτρητες οι αναφορές τους στον τόπο. Και όχι μόνο βλέπει, οσμίζεται, γεύεται, αγγίζει, ακούει, αναπνέει, μπορεί να είναι κι ο ίδιος μέρος του σκηνικού τους. Τι να καταλάβει ας πούμε ο τρίτος όταν ο Παπαδιαμάντης γράφει ‘στο σπιτάκι στο λιβάδι’ πως «κάτω εις το ποτόκι όλα ήσαν θάλασσα»…
Ο Σκιαθίτης λοιπόν έχει το μέγιστο προνόμιο να τρέχει στις φλέβες του το ίδιο αίμα, να ζει τις ιστορίες τους, να τις έχει ακούσει ενδεχομένως κι από παλιές γιαγιάδες, να μοιράζεται τις ίδιες χαρές και τις ίδιες στεναχώριες με τους δύο Αλέξανδρους για το νησί, να τους νοιώθει δικούς του ανθρώπους σαν τους παπούδες που βλέπει το χειμώνα να περνοδιαβαίνουν το λιμάνι για να τους χτυπήσει η αλμύρα και να νοστιμίνει η άνοστη ζωή τους.
Όσοι μελετητές κι αν έσκυψαν ή θα σκύψουν στα γραπτά τους, αν δεν γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ, ουδέποτε θα μπορέσουν, ακόμα κι αν ζήσουν σαν ενήλικες στο νησί, να δουν τον ίσκιο τους ολοζώντανο να τριγυρνά στα γραφικά καλντερίμια, στα ρόδινα ακρογιάλια και στα λιθόστρωτα μονοπάτια του σπάνιου τόπου.
Πως να βιώσουν, αν δεν το κουβαλούν εξ απαλών ονύχων, το μοναδικό ηχόχρωμα της αποθαλασσιάς στο μουράγιο και την παιχνιδιάρικη ντοπιολαλιά που πάλλεται στα σπλάχνα μας από πριν ακόμα γεννηθούμε… Κανείς μη ντόπιος λοιπόν δεν μπορεί να αντιληφθεί πλήρως, γιατί αυτό δεν περιγράφεται με λέξεις, πώς τούτο ειδικά το νησάκι γέννησε τους Διόσκουρους της λογοτεχνίας μας και κανένα άλλο…
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ