Οι υγρότοποι του Αιγαίου και η περίπτωση της Σκιάθου | γράφει ο Γιώργος Σανιδάς
2024-11-05 18:42:14Για το θέμα παραθέτουμε σχετικά αποσπάσματα από τα κείµενα των Κατσαδωράκη Γ. & Κ. Παραγκαµιάν ( 2006. Οι υγρότοποι του Αιγαίου. WWF-Eλλάς, Αθήνα. 28 σελ.):
«Το αρχιπέλαγος του Αιγαίου αποτελεί µια θαλάσσια έκταση 240.000 km2 όπου υπάρχουν διάσπαρτα περισσότερα από 3.000 νησιά και νησίδες. Από αυτά κατοικούνται σήµερα τα 96 ενώ µόνο τα 72 έχουν πληθυσμό πάνω από 50 κατοίκους.
Στο Αιγαίο υπολογίζεται πως υπάρχουν 303 υγροτόποι σε 45 νησιά. Από τους 303 υγροτόπους οι 258 είναι φυσικοί και οι υπόλοιποι τεχνητοί.
Από τα 45 νησιά μόλις 11 έχουν 6 έως 13 φυσικούς υγροτόπους. Ανάμεσά τους και η Σκιάθος που (μαζί με τον Τσουγκριά) έχει 10 από τους 16 συνολικά των Β. Σποράδων. (Ίσως και να είναι το μοναδικό νησί με έκταση μόλις 48 τ.χλμ που υπάρχουν τόσο πολλοί υγρότοποι)
Η Σκιάθος διαθέτει τους παρακάτω υγρότοπους: Βρωµόλιµνος, Λ/Θ Αγίου Γεωργίου, Λ.Κουκουναριών, Χειµ.Αχιλλά, Π. Κεχριάς, Έλ. Κολιού, Ελ. Πλατανιά και 3 λιμνούλες στον Τσουγκριά.
Οι υπόλοιπες Σποράδες διαθέτουν: Αλόννησος- έλ. Αγ.Δηµητρίου, Κυρά Παναγιά- έλ. Πλανήτης, Περιστέρα- έλ. Παλιοφάναρο, Σκόπελος- έλ. Μηλιών και έλ. Λούτσας, Ψαθούρα- έλ. Μανδράκι.
Υγρότοποι θεωρούνται φυσικές ή τεχνητές περιοχές που αποτελούνται από έλη. Οι περιοχές αυτές µπορεί να είναι µόνιµα ή προσωρινά κατακλυζόµενες από νερό το οποίο είναι στάσιµο ή τρεχούµενο. Οι συνηθέστεροι τύποι υγροτόπων είναι ποταµοί, ρύακες, λίµνες, λιµνοθάλασσες, έλη, αλυκές, τεχνητοί ταµιευτήρες νερού κλπ.
Οι υγρότοποι της Σκιάθου, όπως και όλων των νησιών του Αιγαίου, είναι απειλούµενοι εθνικοί πόροι -λόγω του τουρισμού- εξαιρετικά πολύτιµοι για τη φύση και τον πολιτισµό µας. Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να οριοθετηθούν µε ακρίβεια και να εφαρµοστεί µε συνέπεια µια συνεκτική, ολοκληρωµένη και µακροπρόθεσµη πολιτική για την αειφορική ανάπτυξή τους.»