Η Φροντίδα των ψυχικά πασχόντων μέσα από την Πρωτοβάθμια Υγεία | γράφει η Άρια Σεβλιανού (*)
2024-10-09 07:36:17Φροντίδα είναι η προσωπική εμπλοκή, το ενδιαφέρον, η εξέλιξη. Είναι η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ φροντιστή και φροντιζόμενου. Είναι η εφαρμογή αντικειμενικών γνώσεων και δεξιοτήτων και πάνω από όλα φροντίδα είναι η αγάπη προς το συνάνθρωπο μας.
Η φροντίδα του ψυχικά πάσχοντος ως βασική ψυχοκοινωνική διαδικασία συμπεριλαμβάνει την εκπαίδευση, γνωριμία, ασφάλεια, πληροφορία ,οδηγία, υποστήριξη, ενθάρρυνση, εμψύχωση, παρακίνηση, όλα αυτά πάντα με σεβασμό προς τον ασθενή και με στόχο προς μια ποιότητα ζωής τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένεια του.
Στο βιβλίο τους Ψυχολογικά Ζητήματα και Ιστορίες Φροντίδας, οι Γκούβα και Κοτρώτσιου, αναφέρονται στο μοντέλο της ολιστικής φροντίδας, όπου ο άνθρωπος έχει σωματικό, ψυχολογικό, πνευματικό, κοινωνικό, και οικονομικό κομμάτι. Αν ένα από αυτά επηρεάζεται τότε επηρεάζονται όλα.
Παράλληλα οι επαγγελματίες υγείας ή οι φροντιστές θα πρέπει να εκπαιδεύονται και να πιστεύουν σε αυτό το μοντέλο για να μπορούν να το εφαρμόσουν. Σε ένα άλλο σημείο του ίδιου βιβλίου αναφέρεται ότι είναι πολύ σημαντικό να φροντίζονται και αυτοί που φροντίζουν, οπότε η εκπαίδευση και η υποστήριξη παίζουν σημαντικό ρόλο. Επίσης σημαντική είναι η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του φροντιστή και του ασθενή η οποία σχέση εξαρτάται από τη ποιότητα της επικοινωνίας μαζί του.
Οι σύγχρονες τάσεις της φροντίδας ψυχικής υγείας συνδέονται με την αποσυλοποίηση, τη φροντίδα σε κοινοτικό επίπεδο, την πρώιμη και έγκαιρη ανίχνευση της ψυχικής διαταραχής, την πρωτογενή πρόληψη, τη μείωση του στίγματος, την ένταξη και παραμονή των πασχόντων στη κοινότητα.
Η φροντίδα ψυχικής υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είναι ελάχιστα αναπτυγμένη στην Ελλάδα και αποτελεί ένα νέο και ελπιδοφόρο τομέα με μεγάλες προοπτικές.
Αναφορικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα της ψυχικής νόσου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι ψυχικές διαταραχές προσβάλουν ανθρώπους όλων των περιοχών, χωρών και κοινωνιών, παρουσιάζονται και στα δύο φύλα σε όλες τις φάσεις της ζωής τους και είναι παρούσες σε αστικές και αγροτικές περιοχές.
Στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε σχέση με την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, η ιδρυματική ψυχιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της αποδείχθηκε ότι επιφέρει αντιθεραπευτικά αποτελέσματα στη κατάσταση των ψυχικά ασθενών. Το ψυχιατρείο φάνηκε να σχετίζεται με στίγμα για τους ασθενείς, έφερε απόσυρση από τους κοινωνικούς τους ρόλους ,περιορισμό των κοινωνικών τους προσδοκιών ,ρήξη των οικογενειακών τους δεσμών, ρήξη με το κοινωνικό δίκτυο υποστήριξής τους, εξάρτηση και αποπροσωποποίηση.
Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το κίνημα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές διευρύνθηκαν. Προοδευτικά γινόταν συνειδητή η ανεπαρκής θεραπευτική αντιμετώπιση και φροντίδα των ψυχικά πασχόντων. Άρχισε να επιχειρείται η διάσπαση και αποκέντρωση των λειτουργιών του σε υπηρεσίες φροντίδας των ψυχικά ασθενών μέσα στην κοινότητα, ένα βήμα αλλαγής στη φιλοσοφία μέσα από τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση τη μετάβαση από το παραδοσιακό ψυχιατρικό ίδρυμα στις εναλλακτικές δομές ψυχιατρικής φροντίδας και αποκατάστασης στον κοινοτικό χώρο.
Σήμερα στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, συνεργαζόμαστε με την Κινητή Μονάδα Μαγνησίας για τη Ψυχική Υγεία της εταιρείας Δίοδος η οποία εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας. Στόχος της Κινητής Μονάδας είναι η πρόληψη, η θεραπεία, η βελτίωση της ποιότητας ζωής καθώς και η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού του στίγματος. Η ομάδα αποτελείται από Ψυχίατρο, Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό και Νοσηλεύτρια, τα ραντεβού τους πραγματοποιούνται μία φορά το μήνα στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου δωρεάν.
Τηλέφωνα Επικοινωνίας για ραντεβού : 2427350030 ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ και 2421031993 ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ
(*) Άρια Σεβλιανού
Κοινωνική Λειτουργός
Κέντρου Υγείας Σκιάθου