Αποστολή: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)
Αφορμή αποτελεί το νέο εγχείρημα δυο κατοίκων του νησιού, του Γιάννη Παρίσση και της συζύγου του Μαρίας Κουτσέρη, οι οποίοι ξεκίνησαν μια προσπάθεια σ’ ότι αφορά την καλλιέργεια αμπελιών και την οινοποίηση κρασιών, λευκών, ροζέ και ερυθρών.
«Είμαστε ένα μικρό και νέο οινοποιείο, καλλιεργούμε 40 στρέμματα, με τους κύριους αμπελώνες μας να καλλιεργούνται στο Ξάνεμο, και οι υπόλοιποι βρίσκονται στο υπόλοιπο νησί» μας ενημέρωσε η κα. Κουτσέρη στο πλαίσιο της επίσκεψης μας στο οινοποιείο Παρίσση, με αφορμή δημοσιογραφική αποστολή που διοργανώνει ο Δήμος Σκιάθου στο νησί των Σποράδων.
Οι ποικιλίες που καλλιεργούν είναι αποκλειστικά ελληνικές. Είναι Ροδίτης, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Ξινόμαυρο τα αμπέλια του οποίου απέχουν μόλις 110 μέτρα μακριά από τη θάλασσα, και Λημνιό.
Οι αμπελώνες στο Ξάνεμο απλώνονται σε 20 στρέμματα και έχουν ηλικία 15 ετών. Οι υπόλοιποι είναι νεαροί, πενταετίας.
«Δεν ποτίζουμε ποτέ τους αμπελώνες μας, είναι ξερικοί και αυτό γίνεται γιατί θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τα κλήματα να οδηγήσουν τις ρίζες τους βαθύτερα, και στην προσπάθειά τους να βρουν νερό, να εντοπίζουν και ιχνοστοιχεία και μεταλλικά στοιχεία ούτως ώστε να μας βοηθούν να φτιάχνουμε ένα γευστικό κρασί» επισημαίνει η Μαρία Κουτσέρη μεταφέροντας μας παράλληλα το όνειρο και το πώς ξεκίνησε το όλο εγχείρημα του συζύγου της.
Ο Γιάννης Παρίσσης, το μικρότερο παιδί μιας 9μελούς οικογένειας, έμαθε την τέχνη της αμπελουργίας και της ελιάς, από τον πατέρα του Χαράλαμπο. Πριν μια 25ετία από τα αμπέλια που είχε έφτιαχνε κρασί για τους φίλους του και την οικογένεια του.
Ανήσυχο πνεύμα, άλλαξε αρκετές δουλειές όπου στην πορεία άρχισε να διευρύνει την αμπελοκαλλιέργεια. Πήρε την απόφαση να ασχοληθεί επαγγελματικά και σοβαρά με το επάγγελμα του οινοποιού πριν μια 15ετία.
«Η Σκιάθος είναι ένας πολύ τουριστικός προορισμός, όμως ουσιαστικά δεν έχει τίποτα τοπικό να προσφέρει» ανέφερε η σύζυγός του στο πλαίσιο της ξενάγησής μας στο οινοποιείο. Τώρα πήραν την απόφαση, έβγαλαν τους παλιούς αμπελώνες, έβαλαν νέους, κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα την ποικιλία και το 2018 ξεκίνησαν να χτίζουν το οινοποιείο.
Στον Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 365 μ.
Σε μια πανέμορφη τοποθεσία, ανάμεσα σε κατάφυτο δάσος από πεύκα, σχίνα και πλατάνια, σ’ ένα πλάτωμα που ήταν φυτεμένο ένα αμπελάκι, έκτισαν το μικρό και καλαίσθητο οινοποιείο. Βρισκόμαστε στη θέση Προφήτης Ηλίας, σε υψόμετρο 365 μ., σε μια απόσταση περίπου 5 χλμ. από την Χώρα της Σκιάθου. Την Χώρα που την έχουμε… στο ‘πιάτο’ από το οινοποιείο.
Η πρώτη οινοποίηση κρασιού έγινε το 2019, άνοιξαν το επισκέψιμο μέρος το 2020, χρονιά όμως που ξεκίνησε ο κορωνοϊός. Δεν το έβαλαν κάτω. Συνεχίζουν δυναμικά και αυτή τη στιγμή παράγουν πέντε ετικέτες (τρεις λευκές, μία ροζέ και μια ερυθρή). Τα κρασιά που παράγουν δεν είναι μονοποικιλιακά εκτός από τον Ροδίτη. Είναι Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και βγάζουν Μαλαγουζιά (90%) με Ασύρτικο (10%), Ασύρτικο (90%) με Ροδίτη (10%), το ροζέ τους είναι 50% Ξινόμαυρο, 50% Λημνιό, το ίδιο και το ερυθρό το οποίο και παραμένει για 18 μήνες σε δρύινο γαλλικό βαρέλι. Επίσης, βγάζουν και δυο πειραματικές σε ποσότητα που δεν ξεπερνούν τις 1.000 φιάλες.
Η ετήσια παραγωγή τους ανέρχεται στις 20.000 φιάλες, ενώ στόχος είναι, μέσα στην επόμενη διετία, να τις ξεπεράσουν. «Έχουμε μικρή παραγωγή, και για το λόγο αυτό τα κρασιά μας τα βρίσκει κανείς μόνο στο νησί» επισημαίνει η κα. Κουτσερή προσθέτοντας πως το 50% των πωλήσεων τους γίνεται απευθείας από το οινοποιείο. Η δε μέση επισκεψιμότητα στο οινοποιείο με την μαγευτική θέα ανέρχεται στα 50 άτομα ημερησίως, κατά κύριο λόγο αλλοδαποί τουρίστες.
Ο τρύγος
Ο τρύγος για το μικρό οινοποιείο Παρίσση στη Σκιάθο ξεκινάει περίπου 25 Αυγούστου με τέλη, πάντα ανάλογα και των καιρικών συνθηκών. «Εάν το καλοκαίρι είναι πολύ ξηρό και πολύ ζεστό μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσουμε και μια εβδομάδα νωρίτερα, εάν είναι σχετικά υγρό και δεν έχουμε και πολλούς καύσωνες μπορεί να ξεκινήσουμε και στις 5 Σεπτεμβρίου. Και ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου» υπογραμμίζει η κα. Κουτσερή η οποία και μας προσκάλεσε να περάσουμε στην οινογευσία.