Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» βρέθηκε καλεσμένος ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, ο οποίος συνομίλησε με το δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το γάμο και τη τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.
«Λέμε όχι στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης διότι δυστυχώς δεν έγινε πειστικός ο λόγος της, να προχωρήσει στο να ονομάσει τη σχέση των ομοφυλοφίλων γάμο» δήλωσε αρχικά στο δημοσιογράφο ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος συμπληρώνοντας «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί πρέπει να εισέλθει στο οικογενειακό μας δίκαιο ένας τέτοιος θεσμός μιας άλλης οικογένειας. Θα μπορούσε κάλλιστα με το σύμφωνο συμβίωσης να αντιμετωπιστούν τα όποια τυχόν προβλήματα που επικαλούνται και έχει να κάνει με κάποια παιδιά που φαίνεται να έχουν υιοθετηθεί, αλλά το να παρεμβαίνουμε με τον όρο γάμος που έχει μια ιερότητα έτσι κι αλλιώς και στην παράδοσή μας, και πολλή περισσότερο στην πίστη της Εκκλησίας ως μέγα μυστήριο, αυτό δεν έγινε πειστικό για ποιο λόγο γίνεται. Και η Εκκλησία, ξέρετε, υπερασπίζεται αυτό που πιστεύει, αυτό που είναι η αλήθεια της, αυτό που ο λαός μας γνωρίζει, αυτό που είναι η παράδοσή μας».
«Είναι αμαρτία ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών-Αμαρτία και η ομοφυλοφιλία»
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Ιγνάτιος στη πορεία της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο «για την Εκκλησία σαφέστατα και είναι αμαρτία ο γάμος των ομοφυλοφίλων. Μα πιστεύετε ποτέ ότι θα υπήρχε ή υπάρχει Εκκλησία και μάλιστα ορθόδοξη που να πει ότι αυτό δεν είναι αμαρτία; Είναι σαφέστατο, είναι πανανθρώπινη εμπειρία, είναι αυτό που διδάσκουμε, είναι αυτό που πήραμε από το Θεό ότι ο γάμος είναι η σχέση η αγαπητική ενός άνδρα και μιας γυναίκας (…). Σε ό, τι αφορά την εκκλησία, ο έρωτας οδηγεί στο γάμο και ο γάμος είναι ένας και είναι μυστήριο μέγα. Αυτό τον έρωτα δέχεται μόνο η Εκκλησία. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραφράσεις, είναι αμαρτία. Κάθε τι που έχει να κάνει και παραβιάζει μια εντολή του Θεού και ουσιαστικά λειτουργεί μη φυσιολογικά και βέβαια είναι αμαρτία για την Εκκλησία. Όσον αφορά την ομοφυλοφιλία, εάν κάποιος έρθει και μου πει ότι έχω μια σχέση με ομόφυλο, με ένα άνθρωπο του ιδίου φύλου, ναι είναι αμαρτία».
«Θα αρνηθώ τη Θεία Κοινωνία σε ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι αλλά και την ευλογία μου σε ένα παντρεμένο ομόφυλο ζευγάρι-Δεν θα αρνηθώ όμως, να βαπτίσω το παιδί τους»
«Όχι, δεν έχω δικαίωμα να τη δώσω την ευλογία μου σε ένα παντρεμένο ομόφυλο ζευγάρι. Είμαι δέσμιος των κανόνων και σωστά ανήκω σε μία Εκκλησία που έχει κανόνες και όρους λειτουργίας και δεν μπορώ να δώσω μια τέτοια ευλογία. Ξέρετε, δεν λειτουργώ προσωπικά μέσα στην Εκκλησία. Λειτουργώ ως Επίσκοπος της Εκκλησίας, είμαι «εις τύπον και τόπον Χριστού». Δεν θα δώσω ευλογία. Θα μπορέσω όμως, να βοηθήσω να κατανοηθεί το πρόβλημα, θα μπορέσω να βοηθήσω, να στηρίξω αυτούς τους ανθρώπους να βρουν έναν δρόμο. Αντίθετα, αν έρθει σε εμένα ένας εγκληματίας, θα τον ευλογήσω. Βεβαίως και η μετάνοια είναι το πρώτο στοιχείο (…). Αναφορικά, τώρα με την βάπτιση του παιδιού ενός ομόφυλου ζευγαριού, η Εκκλησία ποτέ δεν θα αρνηθεί να βαπτίσει παιδιά, να βαφτίσει ανθρώπους. Το πώς θα το κάνει και πότε θα το κάνει είναι στη διακριτική ευχέρεια της Εκκλησίας ή του επισκόπου. Εγώ τουλάχιστον προσωπικά, δεν θα αρνηθώ ποτέ να βαφτίσω παιδί εφόσον θα υπάρξει αίτημα, απλώς θα ζητήσω να βασιστώ στον ανάδοχο, όπου θα αναλάβει την ευθύνη να μορφώσει Ορθοδοξία σε αυτό το παιδί (…). Από την άλλη, αν έρθει ένα παντρεμένο ομόφυλο ζευγάρι και ζητήσει συμμετοχή στο ιερό μυστήριο της Θείας Κοινωνίας έχω να πω ότι όσο παραμένει σε ένα θεσμό που είναι βασικός θεσμός και δείχνει μια ουσιαστικά αποφασιστική στάση απέναντι στο να αρνηθούν αυτό που η Εκκλησία λέει, ναι θα αρνηθώ. Εξάλλου, γιατί να έρθει; Δεν κοινωνεί πλέον με την Εκκλησία. Ξέρετε, σε αυτές τις περιπτώσεις τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η νομική κατοχύρωση αυτής της σχέσεως των ομοφυλοφίλων δεν έχει να κάνει καθόλου με την Εκκλησία και με τα μυστήρια της Εκκλησίας. Δεν μπορείς να τους δεχθείς».
Έπειτα, ερωτηθείς αν η Εκκλησία πρόκειται να στείλει επιστολή στους Βουλευτές τονίζει το εξής «Ναι, η Ιεραρχία αποφάσισε ότι θα σταλεί μια επιστολή στους βουλευτές, η οποία είναι μια επιστολή που θα προσπαθεί να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η Εκκλησία αντιδρά. Και έχοντας περισσότερο αν θέλετε, νομικό χαρακτήρα. Νομίζω ότι μέσα στη διαβούλευση για ένα νομοσχέδιο ο καθένας μπορεί να στείλει μια επιστολή και να πει τη γνώμη του. Αυτό είναι πλέον ένα κεκτημένο της δημοκρατίας μας. Η Εκκλησία, ξέρετε, δεν λέει θέλω, λέει προτρέπω, παρακαλώ, έχω αυτή τη στάση, αυτή την άποψη. Από εκεί και πέρα όμως, είναι σαφέστατο και το είπαμε και το τονίσαμε και το έχω πει και εγώ πρώτος, ούτε κυβερνάμε, ούτε νομοθετούμε, ούτε θέλουμε να κυβερνήσουμε, ούτε θέλουμε να νομοθετήσουμε».
«Όχι στις λαοσυνάξεις, όχι στις προσφυγές στη δικαιοσύνη και στο ΣτΕ»
Εν συνεχεία, σχετικά με το αν θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη προκειμένου να αλλάξει ο συγκεκριμένος νόμος ώστε να μην υπάρχει ή να μην υφίσταται απαντά το εξής «αυτό ήταν μία πρόταση συγκεκριμένου Μητροπολίτη που έχει και νομικές γνώσεις. Όμως, και αυτό δεν περιελήφθη στο ανακοινωθέν, άρα και αυτό δεν μπορώ να το σχολιάσω. Ακούστηκαν γνώμες. Είμαστε όμως, ένα σώμα που λειτουργούμε συνοδικά, δημοκρατικά δηλαδή οι απόψεις ακούγονται, αλλά τελικά οι αποφάσεις είναι αυτές που καταγράφονται (…). Εγώ δεν πιστεύω σε όλους τους τρόπους για να προσφεύγουμε στα δικαστήρια (λαοσυνάξεις, πορείες, διαμαρτυρίες). Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να κρατήσουμε την πνευματικότητά μας και ότι πρέπει να παραμείνουμε ενωμένη δύναμη του λαού μας. Πρέπει να λέμε τη γνώμη μας, στη συνέχεια να θεραπεύουμε καταστάσεις και να πορευόμαστε όλοι μαζί. Μας περιμένουν πολύ πιο σπουδαία πράγματα. Όχι λοιπόν, δεν θα δούμε λαοσυνάξεις. Δεν νομίζω ότι είναι καιρός για τέτοια. Όταν έγιναν σωστά, έγιναν, έπρεπε να αναχαιτιστούν πράγματα. Μάθαμε όλοι και νομίζω ότι έχουμε γίνει σοφότεροι και η πατρίδα μας. Δεν περισσεύουν τέτοια πράγματα για διχασμούς, όπως και για άλλα».
«Τα ακραία κόμματα στη Βουλή δεν εκφράζουν την Εκκλησία»
«Η Εκκλησία έπρεπε να έχει έναν λόγο και τον έχει, γιατί δεν επιτρέπει και δεν θέλει να πάρουν τον δικό της λόγο άλλοι και μάλιστα κομματικοί σχηματισμοί που να πουν εμείς είμαστε Εκκλησία, γιατί οι επίσκοποι σιώπησαν. Και επίσης θα ήθελα να προσέχει η κυβέρνηση μας να μην δίνει πολλά και μεγάλα όπλα σε ακραίες καταστάσεις και σε ακραίους σχηματισμούς που μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια. Είναι και αυτός ένας φόβος μου. Τον εξομολογούμαι σε εσάς. Σαφέστατα λοιπόν και υπάρχουνακραίοι κομματικοί σχηματισμοί οι οποίοι προσπαθούν να καπηλευτούν και να ‘’εκπροσωπήσουν’’ την Εκκλησία και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει με κανέναν τρόπο».
«Δεν τίθεται θέμα διαδοχής στην Εκκλησία-Έχουμε Αρχιεπίσκοπο που αν και μεγάλος σε ηλικία, είναι υγιής»
«Δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα διαδοχής. Εχθές ο Μακαριώτατος επί πέντε ώρες προήδρευσε, διηύθυνε τις εργασίες της Ιεραρχίας και με εξαιρετικότατο τρόπο, οδήγησε τα πράγματα εκεί που ήθελε εξαρχής να οδηγήσει και είμαι βέβαιος για αυτό. Δόξα τω Θεώ, έχουμε Αρχιεπίσκοπο υγιέστατο και στο νου και στο σώμα. Έχοντας μια ηλικία, αλλά δεν είναι ο μόνος ηγέτης που έχει ηλικία. Μην το ξεχνάτε».