ΣΚΙΑΘΟΣ: ΚΕ.Θ.Ε.Α.-ΕΞΟΔΟΣ-Επιμορφωτική Δράση για τις «Εξαρτήσεις»
2022-10-21 14:50:55
To Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σκιάθου και η Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΚΕ.Θ.Ε.Α. ΕΞΟΔΟΣ σε συνεργασία με τον Δήμο Σκιάθου, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, στη Σκιάθο Δράσεις Ενημέρωσης, με θέμα «ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ» (νόμιμες και παράνομες).
Σε μια πρώτη φάση, το κλιμάκιο του ΚΕΘΕΑ πραγματοποίησε συναντήσεις ενημέρωσης-συζητήσεις στη σχολική κοινότητα, από τις 09:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι, σε όλα τα τμήματα των τάξεων του ΓΕ.Λ., με εισηγήτριες την κ. Βιργινία Γκενούδη, Ψυχολόγο και την κ. Ελευθερία Περουλάκη, Κοινωνική Λειτουργό. Στη συνέχεια, από τις 12:00 μ.μ. έως τις 14:00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική συνάντηση και συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου και του ΓΕ.Λ., με θέμα «Το Σχολείο ως Φορέας Πρόληψης», με εισηγήτριες την κ. Ευαγγελία Νταφούλη, Κοινωνιολόγο και την κ. Μερόπη Πεντεδέκα, Ψυχολόγο. Στη συνάντηση αυτή παρουσιάστηκε το θέμα των ποικίλων εθισμών και εξαρτήσεων που απειλούν τους σύγχρονους νέους καθώς και πώς το σχολείο μπορεί να προλάβει την πορεία της εξάρτησης.
Πιο συγκεκριμένα επισημάνθηκε ότι το επικίνδυνο παιχνίδι των εθισμών ξεκινά στην εφηβική ηλικία γιατί σε αυτή τη φάση ο νέος αρχίζει να πειραματίζεται στην προσπάθειά του να ανακαλύψει τον εαυτό του. Γι' αυτό εξαρχής τονίστηκε ότι είναι σημαντικός ο ρόλος των εκπαιδευτικών καθώς αυτοί είναι που μετά την οικογένεια θα παρατηρήσουν τις αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού και μπορούν να παρέμβουν σε συνεργασία με τους γονείς.
Τονίστηκε επίσης ότι στις μέρες μας που επικρατούν ιδιαίτερες συνθήκες έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά της εξάρτησης και είναι κρίσιμο να αποκτήσουμε ευελιξία στους τρόπους αντιμετώπισής της. Ως επιβαρυντικοί παράγοντες για την έξαρση του φαινομένου που παρατηρείται μετά την περίοδο της επιδημίας αναφέρθηκαν αρχικά φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας όπως η ανεργία, η φτωχοποίηση, η κρίση αξιών. Σημαντικός ρόλος ωστόσο αποδόθηκε και στις δυσλειτουργίες της οικογένειας όπως η απουσία ορίων, η έλλειψη επικοινωνίας ή ένα πολύ ελεγκτικό περιβάλλον αλλά και σε ατομικά χαρακτηριστικά όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η σχολική αποτυχία, το άγχος ή η παρορμητικότητα.
Προτάθηκαν ωστόσο και αμυντικοί μηχανισμοί που μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά. Έτσι σε κοινωνικό και οικογενειακό επίπεδο προτάθηκαν ως μέτρα οι δεσμοί των μαθητών με κοινωνικές ομάδες, η υποστηρικτικότητα, η καλή επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, η συναισθηματική εγγύτητα, η οριοθέτηση της δράσης που μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά στις κρίσιμες αυτές επιλογές. Από την άλλη, τονίστηκε και η σημασία των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας όπως οι προσωπικές δεξιότητες, η αυτοεκτίμηση, η στοχοθέτηση που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά ως ασπίδα που θωρακίζει την νεανική προσωπικότητα από τέτοιους κινδύνους.
Τέλος, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο του σχολείου που θα πρέπει να αποσοβήσει τις αναταράξεις που προκαλεί η μακροχρόνιες κρίσεις. Παρέχοντας ίση μεταχείριση σε όλα τα παιδιά, αποφεύγοντας τα στερεότυπα, διαθέτοντας σαφείς κανόνες, δίνοντας έμφαση στις ανθρωπιστικές αξίες η εκπαίδευση μπορεί να καθοδηγήσει τα παιδιά να αποφύγουν τα οδυνηρά μονοπάτια του εθισμού στον σύγχρονο κοινωνικό λαβύρινθο.
Σε επόμενη φάση, το απόγευμα της Πέμπτης, στις 18:00 μ.μ., συνεχίστηκε η Δράση των στελεχών του ΚΕ.Θ.Ε.Α. στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Μπούρτζι, καθώς πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για όλους τους ενδιαφερόμενους και ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση για την πρόληψη των εξαρτήσεων με θέμα «Η οικογένεια ως Φορέας Πρόληψης».
Συμπληρωματικά, αξιζει να αναφέρουμε ότι η Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Θεσσαλίας του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕ.Θ.Ε.Α. ΕΞΟΔΟΣ ανήκει στο δίκτυο υπηρεσιών του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων και έχει έδρα τη Λάρισα. Απευθύνεται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από νόμιμες ή παράνομες ουσίες, στις οικογένειές τους αλλά και σε ανθρώπους που επιθυμούν να ενημερωθούν για ζητήματα σχετικά με τις εξαρτήσεις.
Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, χωρίς λίστες αναμονής, με σεβασμό στο απόρρητο των πληροφοριών. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονται, να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με το προσωπικό της Μονάδας (σε προστατευμένο χώρο) κατόπιν ραντεβού (τηλέφωνο επικοινωνίας Κινητής Μονάδας: 6944-916724, Δευτέρα ως Παρασκευή).
Η λειτουργία της Κινητής Μονάδας Περιφέρειας Θεσσαλίας του ΚΕΘΕΑ με έδρα τη Λάρισα εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας
«Ανάπτυξη και αξιοποίηση ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού – ενεργός κοινωνική ενσωμάτωση» του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλία 2014-2020» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ