Στον Θέμη Σαμαντζή τα ορχηστρικά ηνία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Σκιάθου
2022-09-25 00:29:57
Έτοιμος να αναδείξει την επόμενη γενιά μουσικών ταλέντων στη Σκιάθο, αλλά και να αξιοποιήσει το ήδη υπάρχον δυναμικό, δηλώνει ο Θέμης Σαμαντζής, ο οποίος από τον περασμένο μήνα ανέλαβε καθήκοντα ως μαέστρος στην επανασυσταθείσα Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Σκιάθου. Ο Τυρναβίτης μουσικολόγος, ο οποίος ανήκει στους μαέστρους της νέας γενιάς και τον συνοδεύουν εξαιρετικές συστάσεις, μίλησε στο SkiathosLife.gr για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από τις πρώτες επισκέψεις του στο νησί, αλλά και τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον.
Ο 37χρονος μαέστρος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη μεγάλη ανταπόκριση των Σκιαθιτών στο πρώτο κάλεσμα που έγινε και προσδοκά στο «χτίσιμο» μιας ουσιαστικής σχέσης με την τοπική κοινωνία, που θα αναδείξει τη μουσική σκηνή του νησιού. «Μέσα στον Αύγουστο βρέθηκα πρώτη φορά στη Σκιάθο, έπειτα από την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τον Δήμο. Αρχικά συναντήθηκα με τους γονείς και μέχρι στιγμής οι εγγραφές συνεχίζονται, ώστε πολύ σύντομα - αρχές Οκτωβρίου το αργότερο - να ξεκινήσουμε», είπε στην αρχή της συζήτησης και πρόσθεσε: «Με βάση την εικόνα που έχουμε έως τώρα, πέρα από τα παιδιά που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, γνωρίζω ότι θα επιστρέψουν κάποιοι μουσικοί, οι οποίοι ήταν και παλαιότερα στην ορχήστρα. Γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα παλιά μέλη, αφού η Φιλαρμονική του Δήμου Σκιάθου ήταν από τις καλές σε όλη τη χώρα και είχε αξιόλογο μαέστρο, τον Στάθη Αρβανίτη που είναι αρκετά γνωστός στον χώρο μας».
Ο κ. Σαμαντζής στάθηκε ιδιαίτερα στην καλή διάθεση μικρών και μεγάλων, οι οποίοι θα καλύψουν τις θέσεις της Φιλαρμονικής και θα συμπορευτούν μοιραζόμενοι το πάθος τους για τη μουσική. «Υπάρχει ενθουσιασμός, κρίνοντας από την όλη κίνηση. Πώς το εκλαμβάνω αυτό; Στους Σκιαθίτες έλειπε η Φιλαρμονική και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν αρκετοί που ήθελαν να τη δουν να επαναλειτουργεί, μετά το κλείσιμό της το 2011 λόγω «Καλλικράτη», όπως συνέβη με τις περισσότερες Φιλαρμονικές στη χώρα. Μαζί με τη Φιλαρμονική, θα λειτουργήσουν και τα μουσικά εργαστήρια», είπε ο μαέστρος, ο οποίος εφεξής θα έχει τακτική παρουσία στο νησί: «Από το 2013 είμαι καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος στη Φιλαρμονική του Δήμου Τυρνάβου, την οποία τους εξήγησα πως δεν μπορώ να την αφήσω, όταν μου έγινε η πρόταση για το νησί. Έχω καλλιτεχνικές υποχρεώσεις στον Τύρναβο, στην Αθήνα, στα Τρίκαλα που είμαι στην ομάδα του «Μύλου των ξωτικών» και στη Θεσσαλονίκη. Η συμφωνία είναι να έρχομαι κάθε εβδομάδα στη Σκιάθο, για να καλύπτονται οι ανάγκες. Πιστεύω, τώρα στην αρχή, θα είμαι από Κυριακή μέχρι Τετάρτη».
Και επειδή, οι λεπτομέρειες κάνουν τη… διαφορά, ο Τυρναβίτης αρχιμουσικός είπε: «Όταν ήρθα στη Σκιάθο, βρήκα πράγματα που ήταν μέσα στα ντουλάπια δέκα χρόνια και ήταν συντηρημένα. Ο Δήμαρχος μου έδωσε λίστα με φωτογραφίες, με κωδικούς, με τα πάντα όλα, από την αρχειοθέτηση που είχε κάνει πιο παλιά. Μια διαδικασία που απαιτεί δουλειά».
Οι πρώτες κινήσεις που θα γίνουν
Εύλογα, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα σκεφτεί κάποιος για τον νέο μαέστρο, είναι το πού θα κινηθεί το πρόγραμμα της φετινής σεζόν και τι να περιμένουν οι δημότες της Σκιάθου. «Το πρώτο διάστημα, τα μαθήματα θα γίνονται από μένα. Οτιδήποτε έχει να κάνει με πνευστά, θεωρίες, για να τα βάλω σε μία σειρά. Επίσης, μου έχουν πει ότι υπάρχουν καθηγητές μουσικής στο νησί, οι οποίοι διδάσκουν όργανα, που δεν ανήκουν στη φιλαρμονική σχολή, π.χ. κιθάρα και μπουζούκι. Από πλευράς μου, δεν θα αποκλείσω καμία συνεργασία. Θεωρώ ότι η Φιλαρμονική είναι φορέας πολιτισμού και πρέπει να είσαι κοντά σε όλους. Εάν το πας μονόπλευρα, δεν οδηγείσαι πουθενά», κατέστησε σαφές για το αρχικό πλάνο, ενώ έπειτα αποκάλυψε τα άμεσα σχέδιά του: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός απ’ όλες τις πλευρές. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει, είναι η αναβίωση της ορχήστρας με τα παλιά μέλη, καθώς σ’ όλη την Ελλάδα γίνονται διάφορα events για τις φιλαρμονικές και το όνομα της Σκιάθου θα ακουστεί προς τα έξω, συν αυτά που έχω σκοπό να διοργανώσουμε στο νησί. Όταν σε καλεί μία Φιλαρμονική, π.χ. να πας σ’ ένα φεστιβάλ, οφείλεις μετά να ανταποδώσεις την πρόσκληση. Το ένα σκέλος, λοιπόν, είναι να φτιαχτεί η ορχήστρα και το άλλο, να δημιουργηθούν τα τμήματα με τα καινούρια παιδάκια, τα οποία στο μέλλον θα στελεχώσουν τη Φιλαρμονική. Δεν θα μείνω μόνο στις τυπικές υπηρεσίες που προσφέρει μια μπάντα. Αυτή ήταν μια αντίληψη που είχαν πιο παλιά για τις φιλαρμονικές, ότι παίζουν σε παρελάσεις και περιφορές εικόνων. Έχει αλλάξει η νοοτροπία. Πλέον, οι φιλαρμονικές κάνουν μέχρι και πάρτι νεολαίας με διάφορα σχήματα, ακόμη και Dj βάζουν μέσα. Ναι, μεν, από τη μία περιέχουν το εκπαιδευτικό κομμάτι, έρχονται καθηγητές κτλ, αλλά από την άλλη δεν έχεις τη Φιλαρμονική να σου παίζει μόνο εμβατήρια. Τότε παύει να υπάρχει κίνητρο, κυρίως για τα παιδιά. Τα χάνεις έτσι. Την τελευταία δεκαετία, ειδικά μετά την κατάργηση των φιλαρμονικών το 2011, όλοι αναζήτησαν τρόπους για να αλλάξουν αυτό το κατεστημένο. Επιπλέον, λόγω της καραντίνας των δυο χρόνων, αρκετά σχήματα διαλύθηκαν. Και τώρα όλοι είναι στην κατάσταση που προσπαθούν να τα ξαναδημιουργήσουν, οπότε αναζητούν ευκαιρίες για συναυλίες. Συναυλίες απ’ όλο το φάσμα της μουσικής και όχι μόνο εμβατηριακά τραγούδια. Κλασικό, τζαζ μέχρι και παραδοσιακά παίζουν άλλοι».
Πώς προέκυψε η συνεργασία, το success story στον Τύρναβο και το full πρόγραμμα σε καθημερινή βάση
Όταν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το πώς προέκυψε η πρόταση του Θοδωρή Τζούμα στον Θέμη Σαμαντζή, ο τελευταίος είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Δεν γνώριζα κανέναν από τη Σκιάθο. Αυτό που έμαθα από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αρχιμουσικών είναι ότι ο Δήμαρχος ψάχτηκε, έκανε την έρευνά του. Η συμφωνία δεν ήταν του στυλ «έλα εδώ, σε θέλω», αλλά μου ζήτησε βιογραφικό, προϋπηρεσία, πτυχία, τα πάντα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μου άρεσε η ιδέα να έρθω Σκιάθο, από την πρώτη φορά που συζήτησα με τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του».
Η επιτυχημένη θητεία του στον Δήμο Τυρνάβου αποδείχθηκε καθοριστικός παράγοντας για το ενδιαφέρον του Δήμου Σκιάθου. «Πριν από οκτώ χρόνια ανέλαβα τη Φιλαρμονική του Τυρνάβου με 18 άτομα και έχουμε φτάσει 240 μέλη. Αυτή τη στιγμή έχουμε 85-90 μουσικούς στην ορχήστρα και γύρω στα 160 παιδιά στα εργαστήρια, χωρίς να έχουν τελειώσει οι εγγραφές», είπε στο SkiathosLife.gr o κ. Σαμαντζής, ο οποίος είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με μάστερ μουσικολογίας (είναι πτυχίο και μεταπτυχιακό μαζί), πτυχία αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας, πιάνου, διεύθυνσης μπάντας και μουσικής τεχνολογίας, ενώ ετοιμάζεται να ξεκινήσει και το διδακτορικό του. Επίσης, από το 2011 κατέχει τη θέση του μαέστρου στη χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου Πλαταμώνα, από πέρυσι είναι μαέστρος είναι στη χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Τυρνάβου, ενώ όσον αφορά παλαιότερες συνεργασίες, συμμετείχε σε πολλές παραγωγές ως συνθέτης, μεταξύ των οποίων στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας για τέσσερα χρόνια περίπου. Και μέσα σ’ όλα αυτά, προλαβαίνει να κάνει και live εμφανίσεις. Τα τελευταία επτά χρόνια «στήνει» το πρόγραμμα στη μουσική σκηνή του Μύλου Παππά στη Λάρισα, ενώ κατεβαίνει στην Αθήνα, παίζοντας στον «Μαγεμένο Αυλό» στο Παγκράτι, έναν χώρο που έχει συνδεθεί με το όνομα του σπουδαίου Μάνου Χατζηδάκι. «Μπήκα μικρός στην όλη διαδικασία και με δεδομένο ότι δεν είχα κανέναν στο σπίτι με γνώσεις μουσικής - ο πατέρας μου στρατιωτικός και η μητέρα μου νοσοκόμα - αναγκάστηκα να βρω μόνος μου ό,τι ήθελα. Μεγάλωσα με τη φιλοσοφία του πατέρα μου: «Αν αξίζεις, κάν’ το. Αν θέλεις να το κάνεις, δούλεψε. Μην περιμένεις από κανέναν». Οπότε, άρχισα να ψάχνομαι γενικότερα, έχοντας βέβαια πάντοτε τη στήριξη της οικογένειάς μου. Κάτι που σήμερα λέω στους γονείς, ότι όταν ένα παιδί θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική, εκείνοι πρέπει να το ενθαρρύνουν, όπως ακριβώς συνέβη και με τους δικούς μου στο παρελθόν», εξομολογήθηκε.
Η μουσική κουλτούρα των Σκιαθιτών
Από τα λεγόμενα του δραστήριου μαέστρου, προκύπτει το συμπέρασμα πως η μουσική υπάρχει στην κουλτούρα των Σκιαθιτών. «Αυτό το κατάλαβα από την πρώτη στιγμή που ήρθα στο νησί. Για παράδειγμα, οι παλιοί μουσικοί της Φιλαρμονικής που ήρθαν να με υποδεχθούν, με τον ενθουσιασμό τους έδειξαν ξεκάθαρα ότι θέλουν να επαναδραστηριοποιηθούν», ανέφερε ο Θέμης Σαμαντζής και συμπλήρωσε: «Βέβαια, αυτό που με εντυπωσίασε πιο πολύ, είναι ότι τα περισσότερα παιδιά που ήρθαν και έκλεισαν, είναι συνειδητοποιημένα. Πως «εγώ θέλω να μάθω αυτό». Αυτό δείχνει ότι τους το έχουν περάσει οι γονείς στο σπίτι. Ακόμη και όταν ρωτάω: «Τι μουσική ακούς;», επτά στα δέκα μαθητές Δημοτικού στη Σκιάθο, μού απάντησαν Χατζηδάκι, Θεοδωράκη, και Πλέσσα. Είναι φοβερό αυτό. Ήρθε ένα κοριτσάκι και μου είπε ότι της αρέσει να τραγουδάει. Και της απάντησα: «Ποιο κομμάτι θέλεις να παίξω στο πιάνο, για να σε συνοδεύσω;» Υπέθεσα κάποιο trap, που είναι και της μόδας τώρα. Και μου λέει: «Τη «Μυρτιά» του Θεοδωράκη». Να χαρώ εγώ. Φαίνεται ότι έχει παιδεία το νησί και κυρίως ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος, γιατί το θέλουν οι πάντες. Εγώ δεν περίμενα τόσα παιδιά στα πρώτα ραντεβού. Το συζήτησα αρκετά στον κύκλο των μαέστρων αυτό που συμβαίνει στη Σκιάθο και όλοι μου λένε: «Άντε, πότε θα πας, για να σας έρθουμε, π.χ. ο Δήμος Καλαμαριάς ήδη εκδήλωσε ενδιαφέρον να μας επισκεφτεί».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ