ANTΛΕΡ Ή ΜΙΛΕΟΥΝΗΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ | του Γιώργου Σανιδά
2022-08-20 19:41:10
Διοικητής των Σποράδων κατά τον τελευταίο χρόνο της Κατοχής και αρχηγός του Βορείου Αιγαίου ήταν ο Γερμανός Αξιωματικός των Ναζί Ιωσήφ Άντλερ που έδρευε στο Λουτράκι της Σκοπέλου (οικία Νικολάου Μάλαμου), τον οποίον οι Σποραδίτες βάφτισαν ‘Μιλεούνη’ επειδή τους ζητούσε συνεχώς λύτρα επιδιώκοντας παράλληλα να πλουτίσει. Ωστόσο, η στρατιωτική θέση του θεωρούταν στρατηγικής σημασίας καθώς ο έλεγχος από τους Γερμανούς της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής δυσκόλευε την κίνηση των συμμαχικών πλοίων και την είσοδό τους στον Παγασητικό.
Εκείνο όμως που οδήγησε τους Συμμάχους για να ζητήσουν απ’ το 54ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ στο Πήλιο την απαγωγή του, ήταν η ανάγκη να μάθουν όλα όσα γνώριζε για την αποχώρηση των Γερμανών από το βόρειο Αιγαίο. Έτσι σχεδιάστηκε η απαγωγή του χωρίς να υπολογιστούν σωστά οι συνέπειες. Μια πρώτη προσπάθεια στις 24/7/1944 δεν έφτασε στο τέλος της καθώς διακόπηκε πριν ολοκληρωθεί.
Στις 12 Αυγούστου όμως το σχέδιο εκτελέστηκε εξαιτίας κυρίως μιας ωραίας γυναίκας, της Αθηνάς με καταγωγή από τη Σκιάθο, που έπαιξε το ρόλο του δολώματος ώστε να πέσει στα δίχτυα των ανταρτών ο Μιλεούνης. Η γυναίκα, ταξιδεύοντας προγενέστερα από το Βόλο για Σκιάθο, έφτασε στο Λουτράκι για τον καθιερωμένο έλεγχο από τους Γερμανούς. Ισχυρίστηκε σκόπιμα πως είχε ξεχάσει την ταυτότητά της στο σπίτι στη Σκιάθο. Την οδήγησαν φυσικά αμέσως στον Άντλερ όπου επανέλαβε το πρόβλημά της αφήνοντας υποσχέσεις μεγαλύτερης γνωριμίας.
Ο Γερμανός ‘’τσίμπησε’’. Της είπε πως θα την επισκεφτεί ο ίδιος στη Σκιάθο για να επιβεβαιώσει τα στοιχεία της και όντως πήγε στις 12 του μηνός με το επιταγμένο καΐκι «Νικηφόρος Ουρανός». Οι αντάρτες ήδη τον περίμεναν με πολιτικά στο λιμάνι μα δεν εμφανίστηκαν. Τον άφησαν να επισκεφτεί το σπίτι της Αθηνάς προκειμένου να εξουδετερώσουν τους άντρες του στο καΐκι. Τότε ο Σκιαθίτης μηχανικός και μέλος του ΕΑΜ Λευτέρης Ξύδης που ανήκε στο πλήρωμα του καϊκιού, ακινητοποίησε το σκάφος λέγοντας πως έχει υποστεί μηχανική βλάβη. Ο Άντλερ μπήκε στο σπίτι της Αθηνάς συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Κοινότητας Κώστα Θεοδώρου. Κάθισε στον καναπέ. Βλέποντας ότι εκεί βρισκόταν κι η μάνα της ζήτησε την ταυτότητα της γυναίκας.
Πριν του τη δώσει εκείνη προσφέροντάς του και σύκα, ένας αντάρτης εισέβαλε ξαφνικά στο δωμάτιο. Ο Άντλερ έβγαλε το πιστόλι και πήδησε από το παράθυρο στο δρόμο πυροβολώντας στον αέρα. Το σπίτι βρισκόταν στο ύψωμα του Αγίου Νικολάου. Από εκεί ο Άντλερ έριξε φωτοβολίδες για να τον δουν απ’ το καΐκι. Μάταια. Ο Αργύρης Μπισακός, γραμματέας της ΕΠΟΝ Σκιάθου, είχε ήδη αναλάβει το σκάφος. Ο Άντλερ, ανίδεος απ’ τη γειτονιά, μέσα στη σαστισμάρα του κινείται ανάποδα προς τα δυτικά Κοτρώνια. Κατηφορίζει στα δυο πηγάδια. Κραδαίνει πάντα το όπλο και φωνάζει «κάικος- κάικος». Οι αντάρτες τον κυνηγούν.
Εκείνος πυροβολεί εναντίον τους κρατώντας τους σε απόσταση. Φτάνει ως το λιμάνι. Στην απελπισία του πέφτει στη θάλασσα. Οι αντάρτες επιβιβάζονται σε μια βάρκα και τον ακολουθούν. Καθώς έριξε το πιστόλι του στο νερό, τον συλλαμβάνουν σχετικά εύκολα… Από τη Σκιάθο οδηγήθηκε στην βάση του ΕΛΑΝ στον Αι- Γιάννη Πηλίου κι ύστερα παραδόθηκε στην Σμύρνη κι από εκεί τον μετέφεραν στην Αμμόχωστο κι ίσως στη Μέση Ανατολή… Η τύχη του μετά τον πόλεμο αγνοείται μέχρι και σήμερα.
Οι θηριωδίες όμως που έγιναν στη Σκιάθο από τους Γερμανούς ως αντίποινα στη σύλληψή του, είναι γνωστές και δεν ξεχνιούνται ποτέ…. Τις αναφέραμε συνοπτικά εδώ: https://old.skiathoslife.gr/%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B7%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B7%CF%83-%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B5%CE%B9-%CE%BF/ Πηγές: - Κατερίνα Κουρκούμπα Δελακουβία «Η Σκιάθος στα χρόνια της θύελλας» Σκιάθος 2015 - Νίτσα Κολλιού «Άγνωστες πτυχές Κατοχής και Αντίστασης 1941-45» Βόλος 1985 - Απόστολος Κ. Αποστολάκης «ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΕΤΡΑΛΟΓΙΑ Νο 4-Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΝΤΛΕΡ» ΣΙΜΕΑ 23/5/2022 - Αναμνήσεις Δ. Σταμούλη από τα χρόνια της Κατοχής https://www.dromenatoutopoumas.gr/2014/10/blog-post_57.html Η φωτογραφία είναι από το λεύκωμα του Νίκου Στουρνάρα «η Μαγνησία 1941-44».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ