Η Παναγία Βουρλιώτισσα στoν Βόλο
2022-03-15 11:42:20
Το επετειακό έτος Εκδηλώσεων, για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος θα ανοίξει με ένα ιερό και συμβολικό τρόπο: με την έλευση της μικρασιάτικης Εικόνος της Παναγίας Βουρλιώτισσας, η οποία θα μεταφερθεί στην πόλη μας και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας την προσεχή Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022. Την εικόνα, πού φυλάσσεται στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας, θα κομίσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.
Η Υποδοχή της ιεράς Εικόνος θα πραγματοποιηθεί από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, τον κλήρο και τούς πιστούς στις 6.45μ.μ. Αμέσως μετά, θα τελεστεί η Β΄ Στάση των Χαιρετισμών, χοροστατούντος του Σεβ. κ. Γαβριήλ, ενώ τους ύμνους θα αποδώσει η βυζαντινή γυναικεία χορωδία «Αι Άδουσαι».
Το προσκύνημα της ιεράς Εικόνος θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 22 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια του πενθήμερου προσκυνήματος, ο Ναός της ευαγγελίστριας θα είναι ανοικτός από τις 7 το πρωί έως τις 10 βράδυ. Θα υπάρχει πλούσιο πρόγραμμα ιερών Ακολουθιών.
Δύο λόγια για την εικόνα της Βουρλιώτισσας
Η Ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζόμενης «Βουρλιωτίσσης», φυλάσσεται στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ν. Φιλαδελφείας. Προέρχεται από τα ιστορικά Βουρλά της Μικράς Ασίας, μιας πόλης 38 χλμ δυτικά της Σμύρνης. Τα Βουρλά κάηκαν, μαζί με τη Σμύρνη, το θλιβερό έτος 1922 από τους πυρσούς του τουρκικού εθνικισμού, στην προσπάθεια των τούρκων να εξαφανίσουν το ελληνικό στοιχείο. Κατέστρεψαν και λεηλάτησαν εκκλησιές, έκαψαν μοναστήρια, σκότωσαν με βιαιότητα τους ορθοδόξους και όσοι κατάφεραν, ακολούθησαν τον δρόμο της προσφυγιάς προς την μητέρα Ελλάδα.
Οι Βουρλιώτες τιμούσαν ως προστάτιδά τους την Υπεραγία Θεοτόκο, στον περίλαμπρο ναό Της, ο οποίος γνώρισε την τουρκική βιαιότητα. Αναχωρώντας και αφήνοντας για πάντα την αγιασμένη τους γη, πρόλαβαν να περισώσουν την εφέστια εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου και την μετέφεραν στην φτωχή τότε Νέα Φιλαδέλφεια, στην οποία έκτισαν, αρχικά ξύλινο ναό (1926) κι έπειτα περίλαμπρο, ο οποίος εγκαινιάστηκε, αργότερα, από τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο, τον Παπαδόπουλο (1936).
Οι παλαιοί Βουρλιώτες διασώζουν ακόμα ιστορίες για τα θαύματα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Βουρλιωτίσσης. Κάποιοι θυμούνται ακόμη το προσωνύμιό της στα τούρκικά, “καρά Παναγιά”, η μαύρη Παναγία, λόγω του σκουρόχρωμου προσώπου Της, που φαίνεται σήμερα κάτω από το περίτεχνο αργυρό Της πουκάμισο. Η χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου, ωστόσο, δεν έπαψε να ενεργεί. Πλείστα θαύματα διηγούνται ακόμα και σήμερα, οι άνθρωποι που προστρέχουν σ’ αυτήν. Απλοϊκά, μα τόσο θεολογικά συνάμα, ακούγεται από τους ενορίτες της «Παναγίτσας», ότι «κουμάντο, εδώ, η Παναγιά μας κάνει». Η εορτή και πανήγυρη της Παναγίας Βουρλιώτισσας τελείται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου.
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Στο πλαίσιο του Προσκυνήματος θα πραγματοποιηθούν δύο σημαντικές πολιτιστικές Εκδηλώσεις.
Το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022, ώρα 6.30 μ. μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας θα λάβει χώρα η θεατρική παράσταση με τίτλο «Έξοδος – Νύφη ή Μαρίτσα η πρόσφυγγα» την οποία θα παρουσιάσει το θεατρικό εργαστήρι Καμεράνο που λειτουργεί στην Ενορία Αγ. Γεωργίου Νέας Ιωνίας Αττικής. Η 25μελης θεατρική ομάδα η οποία θα έρθει στην πόλη μας θα παρουσιάσει διασκευή δύο έργων του γνωστού συγγραφέα Αντώνη Παπαδόπουλου, ζωντανεύοντας σκηνές από την Καταστροφή και την προσφυγιά. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα τηρηθούν τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα.
Επίσης, με την ευκαιρία της έλευσης της Παναγίας Βουρλιώτισσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ» θα κάνει ένα Αφιέρωμα «στα Βουρλά της καρδιάς μας», την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022, ώρα 11.30 π. μ. στη Αίθουσα του Μεταξουργείου Νέας Ιωνίας. Θα μιλήσει ο κ. Φώτης Καραλής, Πρόεδρος Ένωσης Βουρλιωτών Μικράς Ασίας της Αθήνας, και θα προβληθεί ένα οδοιπορικό στα Βουρλά. Η Εκδήλωση θα πλαισιωθεί με τραγούδια των Βουρλών και της Ερυθραίας από το Τραγουδιστικό Σχήμα «Πολυφώνισσες».
Πηγή:magnesianews.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ