SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Δήμαρχος Σκοπέλου: Ελπίζουμε πως δεν θα έχουμε άσχημες εξελίξεις με την Θεσσαλονίκη και το Μαντούδι

2024-04-12 08:01:17
Δήμαρχος Σκοπέλου: Ελπίζουμε πως δεν θα έχουμε άσχημες εξελίξεις με την Θεσσαλονίκη και το Μαντούδι

Την Πέμπτη 11 Απριλίου ο Δήμαρχος Σκοπέλου κος. Σταμάτης Περίσσης μιλώντας στο Skiathos Life μας μίλησε για όλη την προετοιμασία που γίνεται από την πλευρά του Δήμου για την θερινή περίοδο, τις ασφαλτοστρώσεις αλλά και για το θέμα της θαλάσσιας συγκοινωνίας που απασχολεί ιδιαιτέρως τους κατοίκους της Σκοπέλου.

Πιο αναλυτικά, τα σημαντικά ζητήματα τα οποία γίνονται με μεγάλους και γρήγορους ρυθμούς αφορούν αρχικά την οδοποιία της Σκοπέλου. Συγκεκριμένα είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση η ασφαλτόστρωση του Επαρχιακού δρόμου του νησιού. «Πριν το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της πρώτης εργολαβίας» μας λέει ο Δήμαρχος και συνεχίζει λέγοντας πως θα υπάρξουν κάποια επιπλέον κομμάτια ασφαλτόστρωσης εφόσον εγκριθεί η επέκταση της σύμβασης του 15% που ζητάει ο Δήμος για κάποια παραπάνω σημεία του επαρχιακού δικτύου που πρέπει να ασφαλτοστρωθούν.

Παράλληλα με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι ασφαλτοστρώσεις μέσω του γνωστού προγράμματος του Υπουργείου Γεωργίας, οι ασφαλτοστρώσεις των περιοχών: Αγία Μαρίνα, Μουρτερό, Άγιος Ρηγινάκης Γλώσσας, Κάμπος Γουρούνι, όπως και ο δρόμος της Ι.Μ. Ευαγγελίστριας αλλά και των Ι.Μ. Αγίας Βαρβάρα και Προδρόμου που θα ολοκληρωθούν μαζί με κάποιες επισκευές του δρόμου καθώς και κάποια μικρά παρακλάδια για την σύνδεση άλλων περιοχών. Όλα τα παραπάνω υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν πριν από το καλοκαίρι.

«Πέραν τούτου θα στρωθεί και ένα κομμάτι ασφάλτου στην Λούτσα και στις Ράχες για την καλύτερη εξυπηρέτηση τουριστικών κατοικιών» συμπληρώνει ο Δήμαρχος λέγοντας ότι, θα υπάρξει επίσης ανάδοχος για τις τσιμεντοστρώσεις που εξυπηρετούν αρκετές τουριστικές και αγροτικές κατοικίες της Σκοπέλου, του Νέου Κλήμματος αλλά και της Γλώσσας με τον προϋπολογισμό του έργου να φτάνει το χρηματικό ύψος των 100.000€.

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος τόνισε ότι, όσον αφορά την οδική ασφάλεια ο Δήμος περιμένει την έγκριση από την Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την εγκατάσταση επιπλέον στηθαίων στον Επαρχιακό δρόμο αλλά και στον καινούργιο δρόμο της Γλώσσας με κατεύθυνση προς Περιβολιού όπου και θα κλείσουν αρκετά επικίνδυνα κομμάτια. Επίσης αναμένεται η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων σε όλο τον Επαρχιακό δρόμο με φωτιστικά LED.Υπάρχει αισιοδοξία ότι αυτό θα ξεκινήσει μέχρι τέλη του Μάιου. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στα προβλήματα που δημιουργεί ο πόλεμος της Γάζας με αποτέλεσμα τα πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα να κάνουν την παράκαμψη της Αφρικής. Επιπλέον, θα τοποθετηθούν καινούργιες πινακίδες οδοσήμανσης στο επαρχιακό αλλά και στο αγροτικό δίκτυο. Οι πινακίδες θα είναι σύγχρονες, με Εθνικές προδιαγραφές, λευκού χρώματος για τις τοποθεσίες μέσα στο νησί, μπλε για αυτές που θα βρίσκονται επί του επαρχιακού δρόμου και καφέ όλες οι πινακίδες που οδηγούν σε αρχαιολογικούς χώρους. «Η τοποθέτηση των πινακίδων θα ξεκινήσει την Δευτέρα 15 Απριλίου και αν όλα πάνε καλά σε δέκα μέρες θα έχουν τοποθετηθεί σε όλο το νησί» λέει ο Δήμαρχος ο οποίος τονίζει ότι, αν υπάρξουν σημεία στα οποία είναι απαραίτητο να προστεθούν και άλλες πινακίδες θα ληφθεί υπόψη  του Δήμου αυτό και αφού γίνει έλεγχος θα προστεθούν.

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος μίλησε για την ανάπλαση κάποιων περιοχών του Νέου Κλήμματος, με τον εργολάβο να έχει ήδη ξεκινήσει εργασίες. «Θα γίνει ανάπλαση μιας περιοχής που είναι πλησίον της Μαρίνας και μιας περιοχής που ξεκινάει από την πλατεία προς το Δημοτικό Σχολείο» αναφέρει ο Δήμαρχος, και συνεχίζει λέγοντας ότι αφού αναπλαστούν οι χώροι και γίνουν σημεία προσέλευσης του κόσμου θα ακολουθήσουν και οι αναπλάσεις των υπολοίπων πεζοδρομίων που μένουν χωρίς πεζοδρόμηση στην περιοχή του Νέου Κλήμματος.

Επιπλέον παραδόθηκε το κτίριο της «Καμάρας» όπως είναι γνωστό, το οποίο είναι δωρεά του κου Κωνσταντίνου Μελαχροινού προς τον Δήμο Σκοπέλου την δεκαετία του 90 όπου ήταν και τότε Δήμαρχος ο κος Περίσσης. Το κτίριο αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως Δημοτική Βιβλιοθήκη. «Έχει είδη μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό κτίριο ούτως ώστε να δημιουργηθεί εκεί η Δημοτική μας βιβλιοθήκη, και τα επόμενα βήματα μας είναι να αγοραστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός, να τοποθετηθούν τα βιβλία και τα ψηφιακά εργαλεία» τονίζει ο Δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι θα είναι μια ψηφιακή βιβλιοθήκη που θα συνδεθεί με τα σχολεία του νησιού αρχικά και σε δεύτερο χρόνο με τα υπόλοιπα σχολεία των Βορείων Σποράδων αλλά και με άλλες βιβλιοθήκες της Ελλάδας αρχικά και πιθανόν αργότερα και του εξωτερικού.

Όσον αφορά την Πυροπροστασία του νησιού μας, ο Δήμαρχος τοποθετήθηκε για το θέμα αυτό τονίζοντας ότι πριν από ένα μήνα περίπου ο Δήμος μας συμμετείχε στην δημιουργία του «Δικτύου Ανεκτικών Δήμων» το οποίο έχει ξεπεράσει τον αριθμό των 100 Δήμων. Ο κύριος σκοπός του δικτύου αυτού είναι η διασφάλιση της Πολιτική Προστασία και ιδιαιτέρως της Πυροπροστασίας. «Πιλότος των μελετών θα είναι το πρόγραμμα που υπάρχει σχετικά με την προστασία του Υμμητού και αυτό γιατί είναι ένα πρωτοποριακό Πανελλαδικό πρόγραμμα οποίο αξιοποιεί πολλά σύγχρονα εργαλεία, την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και άλλα εργαλεία τεχνολογίας σε συνδυασμό με πολλούς δρόμους, μηχανήματα, δεξαμενές νερού και άλλα» μας λέει ο Δήμαρχος, και συμπληρώνει ότι με την ένταξη του Δήμου σε αυτό το δίκτυο ξεκίνησε η πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη πυροπροστασίας η οποία αφορά το νησί της Σκοπέλου. Κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί σύμφωνα με τον Δήμαρχο, από την πλευρά του Δήμου πολλά στοιχεία και όσες μελέτες υπήρχαν όπως και η πρόταση πυροποστασίας του νησιού που είχε γίνει στο πρόγραμμα Τρίτσης, κατατέθηκαν στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης αλλά και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μαζί με το συνολικό μελετητικό πρόγραμμα που έχει ο Δήμος για την αντιπλημμυρική προστασία.

«Ελπίζουμε πως τα παραπάνω έργα θα χρηματοδοτηθούν για να μπορέσουμε να έχουμε ένα ολικό πρόγραμμα προστασίας»

Ακόμη, ο Δήμαρχος μας ανέφερε ότι γίνεται ο καθαρισμός του δάσους κάτω από τις γραμμές μεσαίας τάσης του ρεύματος που υπάρχουν στην Σκόπελο. Δηλαδή καθαρίζονται τα δέντρα, τα πεύκα, τα πουρνάρια κάτω από τις γραμμές της μεσαίας τάσης της ΔΕΔΔΗΕ. Το συγκεκριμένο έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, και παράλληλα έχει είδη ξεκινήσει ένα νέο έργο δασοκαθαρισμού από την περιοχή του Νέου Κλήμματος. Είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα από το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπουργείο Γεωργίας ύψους των 3.000.000€ που αφορά τον  καθαρισμό 2000 στρεμμάτων περίπου δάσους κατά μήκος των δασικών δρόμων για καταρχήν και αργότερα κατά μήκος των αγροτικών, του επαρχιακού, και λοιπά. Ο καθαρισμός θα είναι δέκα έως είκοσι μέτρα δεξιά και αριστερά του δρόμου και ανάλογα με το ανάγλυφο θα γίνεται καθαρισμός σε όσο περιθώριο υπάρχει, διότι αν έχει πρανή ή κατηφόρες μεγάλες είναι δύσκολο να γίνει σε όλο το φάρδος του δρόμου. «Μαζί με τον καθαρισμό του δάσους, θα ανυψωθούν τα πεύκα φτάνοντας έως και τα  3 μέτρα ούτως ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος φωτιάς» συμπληρώνει ο Δήμαρχος ο οποίος μας  λέει ότι ο Δήμος θέλει το πρόγραμμα αυτό να έχει ολοκληρωθεί το συντομότερο εντός της φετινής περιόδου.

«Σχετικά με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, έχει ξεκινήσει η συλλογή των στοιχείων από την εταιρεία που μελετάει το δασικό και αγροτικό δίκτυο καταρχήν αλλά και το δίκτυο μέσα στους οικισμούς. Ενώ ήρθε ακόμα μια ομάδα μελετητών για την λήψη στοιχείων» ανέφερε ο Δήμαρχος καθώς επίσης μας ενημέρωσε ότι γίνεται και η επόπτευση του χώρου από την ανάδοχο εταιρεία και στην πορεία μας είπε ότι όλα τα βήματα που θα ακολουθηθούν μπορεί κανείς να τα δει διότι είναι στο site του Δήμου και είναι στην διάθεση όλων των πολιτών. «Σίγουρα το παραπάνω έργο δεν θα ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο και δεν θα γίνει ερήμην μας. Είναι ένα πρόγραμμα Πανελλαδικό που ανατέθηκε και θα ολοκληρωθεί από την Κυβέρνηση μέχρι και τα Προεδρικά διατάγματα» μας λέει ο Δήμαρχος συμπληρώνοντας ότι το κράτος θα λάβει υπόψη του τις γνώμες, τις απόψεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών. «Για αυτό και θα γίνουν συγκεντρώσεις ενημέρωσης όταν θα μαζευτούν στοιχεία και θα μπορεί να γίνει η κατάλληλη συζήτηση»

Κλείνοντας ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στον μεγάλο προβληματισμό των κατοίκων της Σκοπέλου που έχει να κάνει με την θαλάσσια συγκοινωνία. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία απάντηση στον Δήμο από το Υπουργείο Ναυτιλίας παρότι είχαν πει ότι θα απαντούσαν αρχικά σε δέκα ημέρες από την επίσκεψη μας στο. «Ελπίζουμε πως δεν θα έχουμε αρνητικές εξελίξεις ούτε με την Θεσσαλονίκη ούτε με το Μαντούδι» λέει ο Δήμαρχος ο οποίος τονίζει ότι θα είναι τραγικό αν μείνουν τα νησιά  με την πρόσβαση του Μαντουδίου μόνο για δυο μήνες και με περιορισμένα δρομολόγια ακόμα και από το Βόλο, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν επίσημη ανακοίνωση.

 

Γιώργος Κεχριώτης

 

Photo Gallery