SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Άστον Βίλα – Ολυμπιακός 2-4 |Η βαθμολογική κατάταξη της Ελλάδας

Ο Ελ Κααμπί έκανε την εμφάνιση της ζωής του με χατ τρικ, ο Ολυμπιακός ξέρανε την Άστον Βίλα στην έδρα της (2-4) και την άλλη εβδομάδα στο «Καραϊσκάκης» σφραγίζει την πρόκριση στον τελικό του Conference League! 2024-05-02 22:29:47
Άστον Βίλα – Ολυμπιακός 2-4 |Η βαθμολογική κατάταξη της Ελλάδας

Ίσως η θρυλικότερη εμφάνιση του Ολυμπιακού στα ευρωπαϊκά Κύπελλα ήρθε το βράδυ της Πέμπτης, στην έδρα της 4ης της Premier League, με το ρόστερ των 650 εκατ. ευρώ που τη στέλνει στους ομίλους του επόμενου Champions League! Προς ώρας όμως, στον πρώτο ιστορικό ημιτελικό του Europa Conference League, ο Ολυμπιακός ισοπέδωσε 4-2 την Άστον Βίλα στο Μπέρμιγχαμ, ένα αποτέλεσμα που δίνει στους «ερυθρόλευκους» τεράστιο προβάδισμα για την πρόκριση στον πρώτο τελικό της ιστορίας τους και πρώτο ελληνικό μετά από περισσότερο από μισό αιώνα! Άριστα στημένη στο γήπεδο η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ με ένα σεμινάριο τακτικής, ενώ όλοι οι «ερυθρόλευκοι» έπιασαν απόδοση αντάξια της ιστορικής περίστασης. Το μυθικό χατ-τρικ από τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί (16`, 29` πεν. 56`) και το γκολ του Έσε (67`) έγραψαν τον θρίαμβο των Πειραιωτών, Γουότκινς (45+1`) και Ντιαμπί (52`) τα γκολ των «χωριατών». Χαμένο πέναλτι ο Λουίς για τη Βίλα στο 84`. Στις 9` Μαΐου πλέον στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός καλείται να δώσει το σημαντικότερο -μέχρι το επόμενο- ματς της ιστορίας του και να αξιοποιήσει το προβάδισμα των δύο γκολ! 

 

Το «ερυθρόλευκο» πλάνο ήταν ξεκάθαρο από νωρίς. Το... μανιώδες και υποδειγματικό πρέσινγκ έκοψε όλες τις μπαλιές τις Βίλα προς την επίθεση, έξοχες οι αλληλοκαλύψεις στις πτέρυγες και σεμιναριακές οι αντεπιθέσεις. Ο Μεντιλίμπαρ ήξερε ότι η ομάδα του θα έχει χώρο διαθέσιμο και τον εκμεταλλεύθηκε στο 100%, με μια υποδειγματική τακτική προσέγγιση, με το αμυντικό πλάνο να κλειδώνει όλα τα ατού της Βίλα. Όλα αυτά έφεραν ένα προβάδισμα δύο τερμάτων σε ένα μαγικό πρώτο ημίχρονο που σπιλώθηκε μονάχα στις καθυστερήσεις, ενώ στην επανάληψη οι Πειραιώτες άντεξαν στην αγγλική αντεπίθεση και καθάρισαν τη νίκη με δύο ακόμη γκολ. Τα 30 γκολ έφτασε φέτος ο Ελ Κααμπί, με το πρώτο χατ τρικ για παίκτη του Ολυμπιακού στην Ευρώπη μετά από 11 χρόνια, ενώ 11 είναι και τα γκολ του Μαροκινού στην Ευρώπη φέτος, επίδοση ρεκόρ για την ερυθρόλευκη ιστορία. Μυθική εμφάνιση και από Ποντένσε, Τσικίνιο, Φορτούνη και Έσε, ως... σωματοφύλακες του Μαροκινού σέντερ φορ.

Η χώρα μας πήρε ακόμα 400 βαθμούς και μείωσε ακόμα περισσότερο την διαφορά από την 15η θέση στους 925 βαθμούς. Για να προσπεράσουμε τους Δανούς και να κάνουμε το θαύμα, θα χρειαστεί ο Ολυμπιακός να κερδίσει στον επαναληπτικό (η πρόκριση δίνει επιπλέον μπόνους 200 βαθμών), αλλά να πάρει και το τρόπαιο, ακόμα και με ισοπαλία στον τελικό.

 

Βέβαια υπάρχει και ένα σενάριο που δίνει στην χώρα μας ένα εξτρά ευρωπαϊκό εισιτήριο ακόμα κι από την επόμενη σεζόν! Ποιο είναι αυτό; Να κατακτήσει ο Ολυμπιακός το φετινό Conference League, αλλά ταυτόχρονα να μείνει 4ος στο πρωτάθλημα! Σε αυτή την περίπτωση, οι ερυθρόλευκοι παίρνουν ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω της κατάκτησης του ευρωπαϊκού τροπαίου και ανοίγουν ένα επιπλέον εισιτήριο, το οποίο θα πάρει ο Άρης!

 

Η πενταετής βαθμολογία χωρών της UEFA, μετά την νίκη του Ολυμπιακού έχει ως εξής

 

15. Δανία 31.450

16. Ισραήλ 31.125 0/4

17. ΕΛΛΑΔΑ 30.525 1/4

Πηγή:sdna.gr