SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Σκόπελος: Το έθιμο της λίρας με την Βάϊα την Κυριακή των Βαΐων

2024-04-28 15:23:46
Σκόπελος: Το έθιμο της λίρας με την Βάϊα την Κυριακή των Βαΐων

Περίπου στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στο νησί της Σκοπέλου δημιουργήθηκε από κάποιες εύπορες οικογένεις της εποχής ένα έθιμο το οποίο σήμερα ακολουθείται από αρκετές οικογένειες. Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή των Βαΐων κοντά στις αρχές 1950 (δεν υπάρχει επίσημη χρονολογία μόνο κατά προσέγγιση) δημιουργήθηκε η παράδοση στη Σκοπέλο σύμφωνα με πληροφορίες των παλαιότερων, η οποία θέλει την μητέρα του γαμπρού οποίος βρίσκεται ακόμα στην κατάσταση του αρραβώνα (λογοδοσμένος) να καλωσορίζει επίσημα την μέλλουσα γυναίκα του γαμπρού στην οικογένεια.

Αυτό όπως είπαμε γίνεται μέχρι και σήμερα, πηγαίνοντας μια Βάϊα την Κυριακή των Βαΐων από νωρίς στην εκκλησία στολισμένη με μια χρυσή λίρα, εκεί θα την παράλάβει ο παπάς και ευλογόντας την κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα την δώσει στο τέλος στην νύφη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν κάποια οικογένεια παλιότερα δεν είχε την δυνατότητα του στολίσματος της Βάϊας με την λίρα η πεθερά της νύφης πήγαινε την παραμονή στην εκκλησία και έπαιρνε το κλωνάρι βάϊας και το έδενε με άσπρη κορδέλα και άλλα χρυσαφικά αντικείμενα. Βλέπουμε δηλαδή πόσο σημασία έδινε τότε η τοπική κοινωνία στο έθιμο αυτό.

Η συγκίνηση αρκετές φορές είναι εμφανής και αυτό γιατί για τις παραδοσιακές νοικοκυρές έχει μεγάλη σημασία να έρχεται επίσημα η μέλλουσα νύφη στην οικογένεια. Το έθιμο της Βάϊας στη Σκόπελο αποτελεί ένα συναισθηματικό και συνάμα σημαντικό γεγονός για τις οικογένειες του νησιού. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι Κάθε Κυριακή των Βαΐων, η παράδοση αυτή φέρνει τις δυο οικογένειες πιο κοντά, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας φάσης στη ζωή ενός αρραβωνιασμένου ζευγαριού.

Γιώργος Κεχριώτης