SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Βόλος: Παρουσίαση βιβλίου της Μαρίας Μενεγάκη

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 19.00  στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου 2024-03-12 10:08:58
Βόλος: Παρουσίαση βιβλίου της Μαρίας Μενεγάκη

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Γαλλοφωνίας, παρουσιάζεται το βιβλίο της Ομότιμης Καθηγήτριας του Γαλλικού Πολιτισμού του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Μαρία Μενεγάκη με τίτλο «Ζωή Ν. Δραγούμη – Αρτύρντε Γκομπινώ : δυο πλειάδες στον Ελληνικό ουρανό», την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 και ώρα 19.00  στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου (Σπ. Σπυρίδη 130) .


Για το βιβλίο θα μιλήσει η συγγραφέας του βιβλίου Μαρία Μενεγάκη και η Δέσποινα Παπαγιώτη, καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας , ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει η Μερόπη Σταμοπούλου, καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας. Συντονίζει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο Βόλου, τον Σύλλογο Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου, τον Σύνδεσμο Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Ν. Μαγνησίας και διανθίζεται με μικρό μουσικό πρόγραμμα με τη Νεκταρία Παπαδημητρίου στο
πιάνο και τη Σίλβια Τσιμπανάκου στο τραγούδι.


Λίγα λόγια για το βιβλίο και τη συγγραφέα
Μέσα από την τρυφερή σχέση και από πλήθος επιστολών που διασώθηκαν ανάμεσα στην προικισμένη Ελληνίδα και στον Γάλλο διπλωμάτη, συγγραφέα και γλύπτη αναβιώνει η ελληνική κοινωνία του 19ου αιώνα και ιστορούνται σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τη Γαλλία στον «αιώνα των επαναστάσεων».
Η Μαρία Μενεγάκη έχει συμπεριληφθεί στο Παγκόσμιο Λεξικό Γυναικών Δημιουργών ως μία από τις σημαντικές ιστορικούς της Ελλάδας στον χώρο του γαλλικού πολιτισμού. Προσφάτως της επιδόθηκαν τα διάσημα της Αξιωματικού Τεχνών και Γραμμάτων από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού για την συμβολή της στους στενούς πνευματικούς δεσμούς μεταξύ τωνδυο χωρών.


Υπήρξε Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου , Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου. Δημιούργησε έναν ειδικό Τομέα της Ιστορίας του γαλλικού πολιτισμού και παρουσιάζει ένα μεγάλο συγγραφικό έργο.