SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Αθηνά Ντάκη: «Για να παλέψεις τον καρκίνο πρέπει να θέλεις να ζήσεις»

Ένας Φάρος ελπίδας στο πλευρό των καρκινοπαθών σε Σκόπελο και Αλόννησο 2024-10-04 06:43:56
Αθηνά Ντάκη: «Για να παλέψεις τον καρκίνο πρέπει να θέλεις να ζήσεις»

Σημαντικότατο έργο στο τομέα στήριξης των καρκινοπαθών και των οικογενειών επιτελεί καθημερινά ο ΦΑΡΟΣ Σκοπέλου, ένας φορέας ο οποίος τον τελευταίο καιρό εξυπηρετεί επίσης και τους καρκινοπαθείς από την Αλόννησο: «Φροντίζουμε σε συνεργασία με άλλους ανά την Ελλάδα φορείς για να παρέχουμε στους εξυπηρετούμενους καρκινοπαθείς συνθήκες καλύτερης διαβίωσης  όπως και για την χωρίς προβλήματα μετακίνησή τους από το νησί πληρώνοντας κάποια εισιτήρια σε όσες περιπτώσεις είναι αυτό αναγκαίο» τονίζει μιλώντας στο Skiathoslife η κ. Αθηνά Ντάκη, πρόεδρος του Φάρου Σκοπέλου, η οποία αναφερόμενη στις δραστηριότητες του φορέα αυτού συμπληρώνει: «Συνεργαζόμαστε επίσης τόσο με την Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας όσο και με την αντίστοιχη ένωση στη Λάρισα για την εξασφάλιση δωρεάν δωματίων. Συνεργαζόμαστε και με το Ίδρυμα Τζένη Καρέζη, την ΦΛΟΓΑ,  ενώ πιο πρόσφατα ξεκινήσαμε συνεργασία και με το Γαλιλαίος, μια μονάδα συμβουλευτική αλλά και ανακουφιστικής φροντίδας, προκειμένου ν΄αντλήσουμε από αυτούς γνώσεις και εμπειρίες. Η μακροχρόνια πορεία μας έχει αποδείξει ότι είμαστε φορέας φερεγγυότητας. Ο φορέας μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις χορηγίες και στην διοργάνωση κάποιων μπαζάρ. Πριν από δύο χρόνια εγγραφήκαμε στους ειδικούς καταλόγους του Υπουργείου Υγείας και περιμένουμε να λάβουμε κάποια χρηματοδότηση, αφού έχουμε περάσει πρώτα μέσα απο έναν ενδελεχή έλεγχο.  Ο Δήμος Σκοπέλου συνδράμει και αυτός το έργο μας μέσα από την δωρεάν παραχώρηση ενός χώρου, όπου εκεί στεγάζονται τα γραφεία μας». 

 Καρκινοπαθής και η ίδια γνωρίζει πολύ καλύτερα από όλους τα προβλήματα και τον αγώνα, που καλούνται να δώσουν καθημερινά οι άνθρωποι αυτής της κατηγορίας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Για αυτό και και η δική της άποψη έχει βαρύνουσα σημασία: «Έχω περάσει και εγώ η ίδια μέσα από το ίδιο πρόβλημα και μπορώ να καταλάβω όσους βρίσκονται στην ίδια θέση. Όταν σου ανακοινώνουν ότι νοσείς, φεύγει η γη κάτω από τα πόδια σου, δεν μπορείς να σκεφτείς τίποτα! Στις μικρές κοινωνίες ακόμη και σήμερα η λέξη καρκίνος ισοδυναμεί με την κακιά αρρώστεια, την επάρατο!Το δύσκολο είναι να πείσουμε τον καρκινοπαθή και την οικογένειά του, ότι μπορούμε να τον στηρίξουμε και αυτοί από την πλευρά τους να μας εμπιστευθούν. Να έρθει ο ίδιος σε εμάς και ν` ανοιχτεί αλλά και να μας εμπιστευθούν. Μόνο εγώ ως πρόεδρος γνωρίζω τα άτομα που νοσούν από καρκίνο σε Σκόπελο και Αλόννησο και κανείς άλλος! Τηρούμε απολύτως το απόρρητο που για κάποιους ανθρώπους είναι αναγκαίο και για άλλους όχι» τονίζει η κ.Ντάκη.

Οι περισσότεροι από τους καρκινοπαθείς, που υπάρχουν σήμερα στην Σκόπελο και στην Αλόννησο, έχουν συμπληρώσει μια δεκαετία νόσησης. Έχουν νοσήσει, έχουν περάσει από τις χημειοθεραπείες και αρκετοί από αυτούς βρίσκονται στο στάδιο του επανέλεγχου. Η κ.Ντάκη αναγνωρίζει ότι υπάρχουν γραφειοκρατικές δυσκολίες, αλλά ωστόσο σημειώνει ότι οι άνθρωποι του ΦΑΡΟΥ έχουν μάθει να επιμένουν και να γίνονται λίγο παραπάνω φορτικοί όταν χρειάζεται: «Μεγάλη είναι η στήριξη που έχουμε από τους γιατρούς που στελεχώνουν το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου και από ιδιώτες γιατρούς του νησιού. Κάποιες διαδικασίες τις κάνουμε και μόνοι μας ενώ με την βοήθεια της κ.Σκλάβου,ψυχολόγου και αντιπρόεδρου του ΦΑΡΟΥ, προσεγγίζουμε τους ασθενείς. Δεν είμαστε της νοοτροπίας ότι περιμένουμε να μας χτυπήσουν αυτοί την πόρτα μας, αλλά θα προσπαθήσουμε να πάμε εμείς στα σπίτια αυτών των ανθρώπων για να καταλάβουν ότι νοιαζόμαστε» αναφέρει η κ.Ντάκη λέγοντας και τα εξής: «Το συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει είναι πως για να παλέψεις τον καρκίνο, πρέπει να θέλεις να ζήσεις. Ο καρκίνος είναι μια διαρκής πάλη. Ένα στοίχημα με το μυαλό. Σε κάνει πιο αγωνιστή και βλέπεις τον κόσμο γύρω σου με άλλα μάτια».

Στα μελλοντικά σχέδια του ΦΑΡΟΥ συμπεριλαμβάνεται και η ίδρυση ενός κέντρου ανακουφιστικής στην Σκόπελο. Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τζένη Καρέζη θα καταβληθεί από την διοίκηση του ΦΑΡΟΥ προσπάθεια για την πρόσληψη εντός του 2025 δύο επαγγελματιών υγείας,  οι οποίοι θα εκπαιδευθούν στον τομέα της ανακουφιστικής-σωματικής και  ψυχολογικής. Ένας άλλος στόχος των ανθρώπων του ΦΑΡΟΥ αφορά στο να καταστεί δυνατόν μέσα στο 2025 να στηριχθούν οι οικογένειες των ασθενών με Αλτσχάϊμερ μέσα από την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης. Τέλος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΦΑΡΟΥ το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα διοργανώνεται ημερίδα με θέμα: «Όρεξη για ζωή!». Η ημερίδα θα διεξαχθεί στον πολυχώρο «Ορφέα», στην Σκόπελο.

 

Λέτσιος Σωτήρης